-
Alfa 147
Witam,
niedawno zdałem prawko (jeszcze nie odebrałem nawet ;P) i w niedługim czasie chciałbym zakupić swoje pierwsze auto. Myślałem nad tym, by zakupić alfę 147. Mój budżet, to niestety tylko 7-8 tys zł. Zależy mi na tym, by auto nie paliło jak smok, ponieważ na paliwo jak na razie dawać pieniądze mi będą rodzice, a nie chcę z nich dużo zdzierać.
Jak myślicie? Jaki silnik byłby dla mnie najlepszy? Będę jeździł głównie do szkoły (12 km) + jakieś sporadyczne wyjazdy nad wode itp. A może lepsza będzie dla mnie alfa 156 lub jeszcze inna? (musi być to alfa bo już się na nią napaliłem ;D )
Proszę o odpowiedzi
-
Raczej ciężko będzie wyrwać dobrą sztukę za te pieniądze. Powinieneś liczyć się też z dodatkowymi kosztami przy zakupie każdego używanego samochodu (1-2tys.) A wiadomo, że im tańszą sztukę kupisz tym kosztów może być więcej niestety...
No chyba, że budżet jest bardziej elastyczny 
pozdro
-
Będzie ciężko kupić 147. 156 to już bardziej prawdopodobne.
A najlepiej jak już chcesz AR i żeby utrzymanie Cię nie przerosło kup zadbaną 145.
-
-
-
Spoko, tylko weź pod uwagę, że z samochodami nie jest tak jak z innymi rzeczami, które się kupuje. Na starcie biorąc pod uwagę, że rzucasz się na auta sprowadzone dolicz całkiem sporą sumę związaną opłatami, zarejestrowaniem, ubezpieczeniem i wymianą kilku elementów jeśli będzie to konieczne a zazwyczaj tak jest. Pierwszy z brzegu - rozrząd.
-
Dokładnie, dodatkowo obydwa to benzyniaki, a one dużo palą... tobie jak mówiłeś zależy na oszczędności więc zalecałbym tylko Diesla.
pozdro
-
Kupujesz taką za 7500 doliczasz koszty opłat 1500, wymiana elementów na początek minimum 1500, a do tego nie zapomnij, że auto trzeba ubezpieczyć i ewentualnie zakupić do niego opony na zimę (kolejne 1500). Za 8 tys. zakup jest realny, ale będziesz na nią patrzał a nie jeździł. Sam to przerabiałem wstrzymałem się odłożyłem trochę i mam Alfę
-
-
Ja za swoją dałem 12000 plus rejstracja (1500). Wiadomo że na starcie musiałem wymienić rozrząd (900), już jak brałem ją to liczyłem się też z wariatorem (600) plus trzeba była dokupić letnie opony i alufelgi(1800). Moim zdaniem ciężko będzie Ci znaleźć za 7-8 k dobrą 147'ke. Po pierwsze jest to auto dość drogie w utrzymaniu, po drugie mi 1,6 ts (120KM) pali średnio 9l, więc sam sobie odpowiedz czy to dla Ciebie dużo czy też nie. Szczerze to ja za te pieniądze bym się nie zdecydował na 147. Pozdrawiam.
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia