Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Odbłyśnik lampy 156 FL - co pasuje?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa 156 sedan 1.9JTD 115KM, R2004

Domyślnie Odbłyśnik lampy 156 FL - co pasuje?

Witajcie.

Zakupiłem ostatnio Alfę .... i widzę, ze prawa lampa z anglika (niby E13 i strzałki w obie strony na kloszu, ale oświetla środek drogi). Chciałem zmienić sam odbłyśnik światła mijania....
    W związku z tym pytania:
    a) lewy i prawy odbłyśnik ma takie same mocowania ? (można zamocować z lewego na prawa i odwrotnie)?
    b) przed liftem i po lifcie - odbłyśnik podejdzie - czy tez absolutnie nie da rady (w aucie po lifcie zamocować odbłyśnik przedliftowy)?

I takie nieśmiałe pytanko - a może ktoś ma takie cudo do odsprzedania....?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

W lampie z anglika strzałki są w stronę prawą (patrząc na lampę od przodu). Oznaczenia lamp są w internecie więc można sprawdzić w 2 minuty. Poza tym nie widzisz, że odbłyśniki są asymetryczne? Jak niby chciał byś zamontować prawy do lewej lampy?! Lampa po FL to całkiem inna konstrukcja więc nie wiem skąd pytanie o przekładkę odbłyśnika... Ja bym na początek sprawdził czy żarówka jest dobrze zamocowana bo często zły montaż daje całkiem inne widmo.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 08-08-2012 o 09:36

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kielce
    Auto

Domyślnie

Sprawdzenie oznaczenia lamp w 2 minuty może być ciężkie Z jednej strony mam strzałki w obie strony (czyli lampa symetryczna - można stosować i do ruchu lewostronnego i do prawostronnego), a z drugiej - z tego co wyczytałem 'nie ma w Alfie 156 lamp symetrycznych i możliwości zmiany lewo/prawo - chyba, ze są soczewki'. A światełka mam zwykle - bez soczewek.
    Żarówki właśnie zmieniałem (wypustka żarówki do góry), linia światło-cień idealnie ostra - tyle, ze lewe swieci __/ a prawe \__ .
    Odbłyśniki właśnie mam asymetryczne (w lewym mam proste poziome załamanie od żarówki po prawej, a w lewej odwrotnie - i to jest właśnie wersja angielska - z tego co wyczytałem). Dlatego tez nie szukam informacji o tym czy jest to anglik czy nie. Raczej - czy podejdzie od modelu przed FL ewentualnie lewo/prawo. Lamp do 156 w ręku rozłożonych nie miałem - wiec nie wiem czy mocowania itd. podpasują. A na Allegro lamp oryginalnych w tej chwili (lewa) nie widzę, a i ceny inne przed po lifcie .... Dlatego pytam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Może zamiast wymieniać odbłyśniki... kombinować w konstrukcji lampy, zadbasz o bezpieczeństwo swoje i innych i zainwestujesz te 200 zł w nowe reflektory?

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Chciałem Ci dość dokładnie napisać dlaczego takie manewry nie mają prawa bytu ale widzę, że Ty kombinujesz, żeby było po Twojemu. Tego się nie da zrobić i już! Lamp przed FL na allegro jest cała masa a cena około 120 zł za lampę oryginalną chyba nie jest warta alternatywy będącej zwykłym druciarstwem. Ewentualnie można założyć odbłyśnik od prawej europejskiej ale to też moim zdaniem nie ma sensu przy cenie całych używek. Popatrz ile tego jest na allegro (do 120 zł nawet nowe można dostać...) i zastanów się czy jest sens kombinować? http://allegro.pl/listing.php/search...prawa+alfa+156

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kielce
    Auto

Domyślnie

Ja mam po lifcie..... Moze tego otwarcie nie napisalem, ale jest informacja o roczniku z lewej...
    Nowe sa od 200 z przesylka. Jesli kupie nowa - to trzeba bedzie wymienic obie - co by różnicy nie bylo. Oryginaly duzo drozsze....
    I gdyby to byl jedyny wydatek.... Ale niestety w 'samochod bez wkladu' wsadzilem juz w tym miesiacu nowe hamulce, amortyzatory, opony, a jeszcze cos trzeszczy w zawieszeniu. Wiec staram sie ciac koszty.... oczywiscie nie zapominajac o bezpieczenstwie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

To uzbieraj na nowe reflektory i zgłoś się do mnie zrobimy jakąś promocję

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!