Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Temat: Jak kupować Alfę 156 by nie wpakować się na minę

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Ja kupiłem, sprawdziłem, przy zakupie wiedziałem że będą pierdoły, ale sie po pół roku okazało że maglownica (950zł) i silnik (2600zł) wysikał - naprawiłem i wiem czym jeżdżę. A jeździ się Alfą super i wolę mojego JTD niż TDI! Przynajmniej wygląda ... jak samochód!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    A jeździ się Alfą super i wolę mojego JTD niż TDI! Przynajmniej wygląda ... jak samochód!
    To był główny powód dla którego kupiłem swoją.
    Moja Bella

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kusior007
    Mieszka w
    Szadek, Poland
    Auto
    AR 156 SW FL 1,9 jtd 16v m-jet.

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    To był główny powód dla którego kupiłem swoją.
    To plus przyjemność w prowadzeniu i nie mam więcej pytań ;-)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Mówią że alfe kupuje sie sercem a nie zdrowym rozsądkiem,coś wtym jest, ja sie po prostu zakochałem. To była miłość jak w holiwood ,od pierwszego spojrzenia.

Proponuje zachować zimną krew.

- - - Updated - - -

Usterki? A kto sprzedaje w 100% sprawne auto?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    156SW 2.4 175@218KM Powerd by Cinsoft.pl

Domyślnie

Cytat Napisał dexster Zobacz post
    Witam serdecznie wszystkich. Potrzebuje waszej pomocy i rad. Jako że obecnie nie jestem posiadaczem Alfy chciałbym się was poradzić na co zwrócić uwagę przy zakupie. Może na wstępie odrobinę o tym co mam co oczekuje i czego szukam. Obecnie mam Hondę Civic która powoli kończy swoją ciężką prace (ponad 20tyś roczne). Jako że morze plastiku znudziło mi się strasznie mój wzrok skierował się na Alfe 156. Zawsze mnie te auta fascynowały ale wieczne recenzję które wyraźnie wskazywały na jej awaryjność spowodowały że nie wybrałem tego auta. Przyszła pora na zmiany i chęć czegoś innego o lepszej jakości wykończenia niż w mojej H. Szukam Alfy 156 po lift czyli od 2004r. Jako że auto będzie raczej wykorzystywane w dłuższych trasach (ewentualnie do sklepu) to szukam opcji z silnikiem diesla. Może jestem młody ale jakoś tak bardziej moje oczy są skierowane na wersje kombi.

Teraz odrobinę pytań.
    1. który silnik disla wybrać. Liczy się dla mnie ekonomia oraz wytrzymałość.
    2. Na co zwracać uwagę przy oględzinach auta. Jakie są najczęstsze problemy w tym aucie.
    3. Koszty eksploatacji. Jak je oceniacie?
    4. Zawieszenie jest aż tak delikatnie jak plotki mówią?
    5. Jak oszacować faktyczny przebieg auta? czyli co najszybciej się wyciera i najtrudniej zatuszować?
    6. Jak wygląda sprawa zabezpieczenia antykorozyjnego?

Nie piszę o cenie auta bo tu raczej nie oto chodzi. Chce kupić zadbaną i sprawną Alfe. Wiem że w każdym używanym aucie trzeba coś zrobić ale czasem potrafi to zaboleć.

Z góry dzięki za pomoc i wasze cenne rady.
    Ad1. Jak ekonomia ma znaczenie to tylko 1.9JTD. Benzynowe odpadają. Do JTS instalacja jest kłopotliwa i nie tania.
    Ad2. Zawieszenie. Alfa ma wielowahaczowe zawieszenie, które się szybciej zużywa. Jak chcesz wersję kombi (SW) to trzeba sprawdzić czy z tyłu ma NIVOMAT (zawieszenie samopoziomujące) Wybite nivo to spore koszty. Amortyzator jeden tylko w ASO w zdrowych cenach. Patrz na auto czy "dupa" za bardzo nie siedzi"
    Ad3. Części są tańsze niż do analogicznego VW. W większości nie ma problemu z dostępnością zamienników.
    Ad4. Zawieszenie jest mniej trwałe niż w VW przez jego budowę. W 156 masz zawieszenie wielowahaczowe. W VW w większości jest kolumna McPherson. Dzięki zawieszeniu wielowahaczowem alfa się lepiej prowadzi niż VW. Cena zawieszenia to nie jest jakiś dramat.
    Ad5. Przebieg sprawdzisz podpinając pod komputer. Warto sprawdzić historię serwisową w jakimś ASO. Można sprawdzić historie nawet auta sprowadzonego z zagranicy. Sposoby na kręcenia przebiegu auta są takie same jak w innych markach. Nigdy nie będziesz miał 100% pewności co do przebiegu.
    Ad6. Blacha się trzyma nieźle ale części zawieszenia i wydechu mogą korodować. Ja jadę na zabezpieczenie antykorozyjne. Jak będziesz kupował SW to sprawdź korozję pod tylnią klapą bagaźnika.

Generalnie jak chcesz kupić dobrze to weź na sprawdzenie jakaś kompetentną osobę znającą się na autach (nie koniecznie alfach). Zasada kupowania alfy jest taka sama jak innych marek. Sprawdzać co się kupuje najlepiej przez fachowe osoby.
    Na alfę po pełnym FL trzeba przygotować około 20k PLN.

Paradoksalnie SW ma mniejszy bagażnik (litrowo) niż wersja sedan (berlina) to tak offtop

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kusior007
    Mieszka w
    Szadek, Poland
    Auto
    AR 156 SW FL 1,9 jtd 16v m-jet.

Domyślnie

Na alfę po pełnym FL trzeba przygotować około 20k PLN.

Jak kolega napisał, ze dobry egzemplarz po pełnym lifcie trzeba zapłacić ok 20 tys.pln. , ja kupiłem taniej, ale to to taniej wyjdzie mnie tyle co bym kupił w standardowej cenie, ale wiedziałem co kupuje i z kosztami się liczyłem, może nie wszystkimi...

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Czytaj to forum, a unikniesz trupa.
    Pozdrawiam
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał jarzabek Zobacz post
    Ad5. Przebieg sprawdzisz podpinając pod komputer. Warto sprawdzić historię serwisową w jakimś ASO. Można sprawdzić historie nawet auta sprowadzonego z zagranicy. Sposoby na kręcenia przebiegu auta są takie same jak w innych markach. Nigdy nie będziesz miał 100% pewności co do przebiegu.
    Jeśli znasz jakieś ASO , które to potrafi , to podaj adres , chętnie się tam przejadę ze swoją.
    Ostatnio edytowane przez Dariusz156 ; 18-08-2012 o 12:18
    Moja Bella

Tomulus
    Gość

Domyślnie

A propo kupna. Wczoraj sprzedałem swoja belle(156)i jade w sobote po gtv(zawsze chciałem to miec -"jakw piosence" he ha) . Koles mówi ze nowe turbo i wszystko nowe albo i nowsze.
    Wiadomo smiech. Jade po auto za 6 tys i musze miec 3tys na włożenie! Teorie w stylu wszystko jest o.k , jezdze tylko do pracy ,w ogóle nie jezdze, pali 8l to nie dla mnie.
    Bella kazda zaboli - ale jestem dumny ze jezdze autem którego wszyscy sie boją i mają toerie pana Władka ze tylko vw passat.
    Jezdze wyjątkowym autem a nie klocem urżniętym z drewna ekologicznego.
    Jak kogoś to zabolało - PRZEPRASZAM
    A nie powiino boleć - Prawda jest okrutna!!!!

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    156SW 2.4 175@218KM Powerd by Cinsoft.pl

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    Jeśli znasz jakieś ASO , które to potrafi , to podaj adres , chętnie się tam przejadę ze swoją.
    Jak kupowałem swoją to sprawdzałem w Ganinexie w Katowicach.
    Pokazali mi historię napraw. Oficjalnie pokazują tylko właścicielowi auta.

A co do kupowania to albo dajesz 20tyś i masz "zadbane" auto lub dajesz 15tyś i wkładasz 4tyś w auto.
    Ja wybrałem wersję 2.