Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Duże spalanie, 1.9 JTD 105 KM

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Bielsko Biała
    Auto
    Bravo 1.4 T-JET 150

Domyślnie

a na kompie ile pokazuje cisnienia doładowania (1.9-2.1 bara ok) co do krecenia sie wirnika to napisze w sobote bo bede grzebał w tych okolicach ale raczej powinna delikatnie sie krecic cisnienia oleju tam niema na wyłaczonym silniku

Fazi
    Gość

Domyślnie

Na wolnych obrotach miałem 1bar i napięcie 1,871 V , a przy 2500 obr 1,1 bara i 2,049V...

zrobiłem wykresik :

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wykres cisnienie.JPG
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	119.2 KB
ID:	67414

Na moje oko wszystko dobrze...

Może coś z EGRem? Nie zaślepiony, czynny.

Panowie ręce juz mi opadają, niewiem już gdzie szukać czego sie łapać, a w poniedziałek jade na urlop... 400km w jedna strone, mam nadzieje ze nic sie nie rozwali po drodzie.
    Ostatnio edytowane przez Fazi ; 29-08-2012 o 09:59

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Bielsko Biała
    Auto
    Bravo 1.4 T-JET 150

Domyślnie

kiedy wymieniałes filtr powietrza ? moze wlot jest przytkany , w starym aucie wlot powietrza zakleiły mi kamyczki słuzace do uzupełniania dziur w jezdni a ze byla to benzyna to poprostu przestał jechac i zgasł opory toczenia sprawdziłes? olej w skrzyni? (moze juz go tam niema) katalizator? moze jest zatkany
    Ostatnio edytowane przez Kastner ; 29-08-2012 o 10:25

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Okolice Olsztyna
    Auto
    156 sedan 1,9

Domyślnie

Czyściłeś filtr paliwa? u mnie jakiś czas temu był zasyfiały, wyczyściłem i auto jakby 20koni więcej.
    Przepływomierz inny niż boscha się nie nadaje, od razu nowy po wstawieniu chodzi tak jak wadliwy oryginał.
    Skąd jesteś? Jeżeli Warmińsko-Mazurskie to mogę pomóc.
    Jakby nie było najprawdopodobniej będize to przepływomierz. Nie zdawałem sobie sprawy z tego jaka jest różnica ze sprawnym. Wcześniej auto paliło w trasie około 7 litrów przy oszczędnej jeździe, przy ostatnim wypadzie nad morze wyszło minimalnie ponad 5 przy cały czas włączonej klimie a do tego odzyskało jakieś 20 koni. Nie radzę oszczędzać na przepływce, na Allegro można już kupić za około 360zł. Ja żałuję że wymieniłem tak późno - tyle straconego paliwa i wrażeń z jazdy...

Fazi
    Gość

Domyślnie

Filtr powietrza nowy, koła pracują z małym oporem. Olej w skrzyni no tak troche ponizej minimum (jakiego tam najlepiej dolać? bo czysciutki jest). Katalizatora nie posiadam, już taka kupiłem.

Filtr paliwa nowy w tamtym tyg.

Ta przepływka hmm, ale obie które mam pokazuje na komputerze takie same wartość.

Jestem z południowej wielkopolski, dokładnie z Ostrowa Wielkopolskiego, wiec troszke daleko :/
    Ostatnio edytowane przez Fazi ; 30-08-2012 o 09:08

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Bielsko Biała
    Auto
    Bravo 1.4 T-JET 150

Domyślnie

olej do skrzyni 75w90 . Kola trą ? a powiedz jak reaguje na gaz troszke wciskasz i przyspiesza czy tak do 1\3 wcisnietego praktycznie bez roznicy? jak napisal PanJarek uszkodzona przepływka orginalna ma takie same parametry jak nowy zamiennik , mi na autostradzie pali okolo 6,5 litra no ale jazda na 3500obr

- - - Updated - - -

co do EGR to zaslep szkoda auta , bez kata bedzie ciut wiecej palic
    Ostatnio edytowane przez Kastner ; 30-08-2012 o 07:49

Fazi
    Gość

Domyślnie

Koła tył pracują bez oporu, przód wiadomo idzie ciężej, ale nie trą. Co do przyspiesznia to widaje mi sie ze jest tak jak piszesz do 1/3 jakby nie chciała jechac. Co to może oznaczać ?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Bielsko Biała
    Auto
    Bravo 1.4 T-JET 150

Domyślnie

odepnij wtyczke regulatora cisnienia paliwa na pompie spryskaj tak samo czujnik na listwie wtryskowej i cos tam jeszcze jest. trzy wtyczki przeczysci i spryskaj napisz czy inaczej reaguje na gaz u mnie tak jest a przyczyna jest konczacy sie regulator , czasem nie pusci cisnienia i nie odpala

Użytkownik Romeo Avatar michałsnk
    Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

Do autora napisz jak było żeby temat był doprowadzony do końca bo ludzie często zaczynają temat i ślad się urywa,a ludzie szukają dalej pomocy mam nadzieje,że sobie poradzisz z autem u mnie wszystko działa bdb w tym samym silniku nie dawałeś wcześniej do jakiegoś pana Bebe grzebać ? może sobie coś przypominasz ? jak tak to nas o tym powiadom i ten EGR to wyczyściłbym u mnie to gwizdało turbo bo wężyk trzeba było zmienić i auto więcej paliło filtr powietrza był jaki był hehe jednak jak zmieniłem trochę styl jazdy to to było główną przyczyną u mnie.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Cytat Napisał panjarek Zobacz post
    czyściłeś filtr paliwa? U mnie jakiś czas temu był zasyfiały, wyczyściłem i auto jakby 20koni więcej.
    ????jak można filtr wyczyscić !!!!