Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: piszczące tylnie koło

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa romeo 147 1.6 TS

Domyślnie piszczące tylnie koło

witam piszczy mi tylnie lewe koło .dzwięk niejest jednostajny tylko przerywany.dodam że myslałem że to osłona tarczy chamulcowej.Zdemontowałem ją, bo była pognita, ale to nie to.Koło zaczyna piszczeć na nierównościach i w zakręcie!Dodam że tarcze i klocki wymieniłem w8 miesięcy temu.Czy moze to być łożysko?czy może wina tłoczka z zacisku?Prosze o pomoc.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

a spróbuj delikatnie jak piszczy położyć nogę na hamulec albo delikatnie pociągnąć za ręczny tak 2-3 ząbek jeśli przestanie to piszczą klocki. Dość częsta i powszechna upierdliwa rzecz

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa romeo 147 1.6 TS

Domyślnie

spróbuje .teraz tak podniosłem teraz tylne koła i żadne z nich niema luzu...zapomniałem o jednym, naciskając na hamulec auto dostaje wibracji i tak jak wibruje tak w tym samym momęcie piszczy.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar p_r_z_e_m_k_o
    Mieszka w
    kościan WLKP
    Auto
    AR 155 2.0 8v TS / AR GT JTDm / AR 164 3.0 V6 / AR Giulietta 1.4 TJet

Domyślnie

Zobacz czy po jeździe z piszczącym kołem nie jest ono przypadkiem gorące - porównaj piszczące koło i niepiszczące. Jeśli będzie gorące to może znaczyć że hamulec Ci się blokuje.

Keanu
    Gość

Domyślnie

U mnie problem stanowił zapieczony tłoczek, koszt ok 50 zł reperaturka

Użytkownik Świeżak Avatar groda
    Mieszka w
    Włocławek
    Auto
    alfa romeo 147 1.6 16V TS

Domyślnie

Cytat Napisał daniel1986 Zobacz post
    Czy moze to być łożysko?czy może wina tłoczka z zacisku?Prosze o pomoc.
    łożysko to raczej nie ,bo by chyba wyło.

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Mam to samo jutro jadę do mechaniora z tym napiszę w piątek co i jak.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pilich
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 147 '06r. JTDM 8V 120PS

Domyślnie

Cytat Napisał Avari Zobacz post
    Mam to samo jutro jadę do mechaniora z tym napiszę w piątek co i jak.
    No i nie napisałeś:p
    Odgrzewam bo mam coś podobnego. Ostatnio przegoniłem furę po autostradzie, było licznikowe 200 po czym wpadłem na zjazd i ostre hamowanie. Zjechałem z autostrady na trasę no i usłyszałem piski z tylnego prawego koła. Narastają z prędkością i są nieregularne- np prawy zakręt cisza, lewy zakręt piszczy. Dodatkowo na prostej popiskuje, jak są nierówności to pisk też na nie reaguje. Piszczało początkowo powyżej 60km/h, a dzisiaj już na 1 i 2 biegu też się zdarza. Jak rano po nocy ruszam spod domu to jest ok, ale kilka hamowań i się piskanie pojawia. Jak dotknę pedał hamulca lub lekko podciągnę ręczny to przestaje. Tamtego dnia gdy dojechałem do domu tylne felgi były delikatnie ciepłe(prawa piszcząca ale lewa także), natomiast przód zimny.
    Klocki jakiś czas temu wymieniane na wszystkich kołach (Ferodo Premium) i jest ich dużo, niedawno zmieniałem linki ręcznego i płyn hamulcowy ATE. No i mrozów brak, jest cały czas na plusie.
    Co sugerujecie i co pomacać w pierwszej kolejności??
    MOJA
    ALFA ROMEO 147 2006R 1.9 JTDM 8V 120PS DISTINCTIVE
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...stinctive.html

Użytkownik Znawca Avatar PiterR
    Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    Była - AR147..

Domyślnie

Pewnie zrobił Ci się rant na tarczy i popiskuje. Temat wielokrotnie przerabiany. Przyjrzyj się obu tarczą, pomacaj i będziesz wiedział o jaki rant chodzi. Musisz go usunąć i po problemie
    Ostatnio edytowane przez PiterR ; 10-04-2013 o 08:09
    Today we are living our future memories..

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Paulos76
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    Alfa romeo 147 2.0 TS LPG

Domyślnie

Cytat Napisał pilich Zobacz post
    No i nie napisałeś:p
    Odgrzewam bo mam coś podobnego. Ostatnio przegoniłem furę po autostradzie, było licznikowe 200 po czym wpadłem na zjazd i ostre hamowanie. Zjechałem z autostrady na trasę no i usłyszałem piski z tylnego prawego koła. Narastają z prędkością i są nieregularne- np prawy zakręt cisza, lewy zakręt piszczy. Dodatkowo na prostej popiskuje, jak są nierówności to pisk też na nie reaguje. Piszczało początkowo powyżej 60km/h, a dzisiaj już na 1 i 2 biegu też się zdarza. Jak rano po nocy ruszam spod domu to jest ok, ale kilka hamowań i się piskanie pojawia. Jak dotknę pedał hamulca lub lekko podciągnę ręczny to przestaje. Tamtego dnia gdy dojechałem do domu tylne felgi były delikatnie ciepłe(prawa piszcząca ale lewa także), natomiast przód zimny.
    Klocki jakiś czas temu wymieniane na wszystkich kołach (Ferodo Premium) i jest ich dużo, niedawno zmieniałem linki ręcznego i płyn hamulcowy ATE. No i mrozów brak, jest cały czas na plusie.
    Co sugerujecie i co pomacać w pierwszej kolejności??
    Witam,miałem tak samo,u mnie problemem był zapiekający się tłoczek,po paru hamowaniach zaczynało piszczeć,został rozebrany zacisk,wszystko wyczyszczone,wymienione wszystkie gumki i tłoczek gdyż był w jednym miejscu skorodowany i się blokował i stąd były piski,teraz jest spokój i cisza.