Ale ja nie piszę o teorii ze szklanką wody i patyczkiem tylko o tym co rzeczywiście jest obserwowane. Robisz jak uważasz.
Ale ja nie piszę o teorii ze szklanką wody i patyczkiem tylko o tym co rzeczywiście jest obserwowane. Robisz jak uważasz.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Wiem, że 156 to nie 147 ale chciałbym sie wypowiedziec bo Alfa to Alfa
No dobra....mam na punkcie poziomu oleju lekkiego pierdol...a więc opowiem Wam jak to jest jak się 10 razy dziennie rozgrzewa auto żeby sprawdzić poziom a potem czeka aż ostygnie żeby porównać pomiar.
Mam 156 2.0 JTS
Olej Valvo VR1 10W60
Zawsze sprawdzamy przy tym silniku na bagnecie od strony silnika nie zderzaka.
- pomiar na zimnym silniku po całej nocy - 5/6 poziomu
- pomiar po rozgrzaniu auta do normalnej temperatury, jazda po mieście ok 20 minut, odczekanie 7 minut - o dokładnie 2 mm mniej niż 5/6 poziomu.
Różnica więc w sprawnym silniku jest właśnie taka jak powyżej, czyli jakieś niecałe 80 - 100 ml spłynie przez noc z róznych miejsc silnika....
Reasumując nie ma większego znaczenia czy robimy ten pomiar po nocy stania czy jak mówi instrukcja.
Ważne żeby sprawdzać na bagnecie od strony silnika.
Aha moje auto jeżdżone przez małżonkę wolno i delikatnie, oraz dwa razy w tygodniu przeze mnie "przepalane" do max obrotów, spala jakieś 100 ml na 1000 km.
1L / 10.000 km więc w całkowitej normie
Pozdrawiam
Maciek
Ostatnio edytowane przez Whitie ; 03-03-2012 o 20:40
będziecie się kłócić o 20ml oleju w silniku ? na wszelki wypadek sprawdź sobie olej po jeździe i np. po nocy. Zobaczysz czy jest jakaś różnica a nie będziecie się tu wykłócac
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
olej nigdy nie scieka z filtra do miski w calosci i z glowicy tak samo w silniku zawsze zostaje okolo 500ml oleju w róznych jego czesciach i dla tego poziom oleju mierzymy gdy silnik nie pracowal przez dluzszy czas bo to co ma scieknac to scieknie a reszt zostaje jesli kiedzy wymieniales filtr oleju sam to pewnie widialles ze po spuszczeniu oleju z miski jak odkrecisz filtr to sie wylewa z niego dosc pokazna ilosc oleju jesli mierzysz poziom zaraz po zgaszeniu doprowadzasz do abstrakcyjnej sprawy przepłaniania silnika olejem co tez nei ejst za dobre .... po to jest akres miarki aby utrzymywac poziom pomiedzy - jesli oleju jest malo to na miarce jest mało jak jest zimy ( przy min ) to naczy ze nalezy dolac tak do 3/4 wtedy podczas pracy silnik ma wartosc normalna oleju czyli tak jak by na miarce bylo min podczas pracy jesli zrobisz dolewka zaraz na cieplym po wylaczeniu to podczas pracy silnik pracyuje na poziomie podwyzszonym a na posotoju jbedzie max lub ponad max poza tym po to jest przedzial aby w nim sie zmiescic ( jak nie ma oleju na bagnecie to w silniku i tak jest kilka L) reasumujac jesli chcesz miec ok na zimnym silniku ma byc 3.4 a na cieplym bedzie kolo 1.4 i tyle
tak na marginesie :
wymiana oleju juz to potwierdza bo :
rozgrzewamy auto
czekamy dosc spora chwile az olej spłynie z silnika do miski
odkrecamy korek wylewamy olej
odkrecamy filtr wylewamy
zakrecamy nowe
lejemy na max
odpalamy pochodzi pare min
czekamu az sie zleje dosc chwile
dolewamy na 3.4
Ostatnio edytowane przez szajbus0 ; 05-03-2012 o 10:54
źle to napisałem. chodziło mi o stronę podziałki bagnetu z z której zczytujemy poziom oleju
Kupilem niedawno alfe 147 z silnikiem 1.6 tsa. Zalalem go olejem 10w40 opla. Zjada mi ok 1l/1000km. Z tego co czytalem to troche za duzo. Probowac go zalac 15w czy po prostu kwalifikuje sie to do roboty? Jezeli tak to prosze o przyblizony koszt czesci i robocizny
Jakim olejem opla?
Jak sprawdzałeś ten poziom? Po nocy, na rozgrzanym? Wiesz ze miedzy min a max na bagnecie jest ok 1 l, a nie cała pojemność miski olejowej?
olej GM 10w40. Wiem ze miedzy max a min jest 1 litr. Sprawdzalem gdzies ponad 5 minut po zgaszeniu silnika. Mialem zalanego oleju pod kreske maximum, wyzerowalem zegar, przejechalem 500km i na bagnecie teraz jest w polowie miedzy max a min.
A sprawdzasz go na równym terenie? Wystarczy tylko niewielka pochyłość i różnica w poziomie oleju jest kolosalna. Ja ustawiam w tym samym miejscu przodem (na niezauważalnej pochyłości) i jest max. Odwracam auto o 180 stopni jest 3/4. Jak wstawię do garażu z wypoziomowaną posadzką pokazuje mi 5/6![]()