Witam Serdecznie.
Niedawno zakupiłem Alfę z silnikiem 1970 cm3 JTS z 2004r. Autko ogólnie jest super. Niestety ostatnio podczas jazdy zaświecił mi się CHECK ENGINE. Pojechałem więc do serwisu i podłączyłem pod komputer. W centralce zapisał się błąd sondy lambda P1131. Błąd na szczęście dał się wykasować co oznacza, że sondy są sprawne. Diagnosta powiedział, że najprawdopodobniej na którejś z kostek nie ma styku albo dostaje się wilgoć i dlatego zapisało błąd. Jak na razie śmiga, ale jak będzie to się powtarzało to nie fajnie gdyż taka przyjemność kosztuje 120 zł. Mam pytanko - czy jest jakaś możliwość żeby dojść, która to kostka, ewentualnie zabezpieczyć ją przed wilgocią i poprawić styk. Od dwóch sond są z przodu przy wentylatorze, ale na pierwszy rzut oka wygląda wszystko dobrze. Ewentualnie może ktoś spotkał się z tym tematem i jest inna przyczyna. Proszę o porady osób które spotkały się z tym problemem i go rozwiązały. Powiem tylko jeszcze, że wydarzyło się to w deszczowy dzień i po wpadnięciu w niedużą nierówność w jezdni.
Pozdrawiam.