Jak w temacie, coś mi stuka w lewej strony, wymienione wszystko prócz górnego mocowania amortyzatora, występuje tam tylko poduszka czy łożysko też?
Jak w temacie, coś mi stuka w lewej strony, wymienione wszystko prócz górnego mocowania amortyzatora, występuje tam tylko poduszka czy łożysko też?
Tylko poduszka.
ok. dzięki.
Kolego oczywiście, ze występuje łożysko w przednim zawieszeniu. Muszą być bo te koła skręcają. Ostatnio rozbierałem i mogę to na 100% potwierdzić. Tylko sprężyny skręć ściągaczami jak będziesz rozkręcał. Pod poduszką jest łożysko.
Pozdrawiam.
Może kolega luskamarcin w ferworze pracy nie zauważył, jaką markę samochodu naprawia.
Następnym razem radzę dokładniej przyjrzeć się zawieszeniu przedniego koła w AR156 - wtedy na pewno zauważysz, że koła skręcają się dzięki zwrotnicy, zamocowanej do wahacza górnego i dolnego - i dlatego nie jest to typowy Mc Person z łożyskami górnymi w kolumnie.
z obrazka wychodzi na to że musi być to łożysko czy tylko element łączący górny wahacz z dolnym się obraca w co wątpie
- - - Updated - - -
z ciekawości szukając części do alfy to nie ma czegoś takiego jak : "górne łożysko amortyzatora " itp to gdzie niby jest to łożysko ? w tą gumową poduszkę górną jest wmontowane czy jak ?
To co łączy górny wahacz z dolnym to właśnie zwrotnica, do niej montowane łożysko koła. Przy skręcie kół obraca się zwrotnica, kolumna amora nie wykonuje obrotu bo przymocowana jest do wahacza dolnego, który przecież nie skręca..![]()
Ostatnio edytowane przez fkkamil ; 20-09-2012 o 15:38
czyli wychodzi na to że nie ma łożyska bo zwrotnica jest przykręcona na śrubę do sworznia górnego wahacza a sworzeń nie jest na łożysku