Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: ALFA GT - Radio traci zasięg, szumi, itp

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2,0T Brera 2,2 JTS, Alfa Romeo GT 2,0 JTS oaz AR 156 1,8 TS

Domyślnie ALFA GT - Radio traci zasięg, szumi, itp

Witam

Od jakiegoś czasu (w sumie odkąd kupiłem auto ), mam problem z radiem. Otóż ma bardzo słaby zasięg fal, i bardzo szybko gubi fale, zwłaszcza za miastem. Ponad to kupiłem ostatnio emiter FM żeby móc słuchać muzy z Pendriva i jakiej fali bym nie ustawił słychać szum. Mam też AR156 i tam nie mam tego problemu, emiter działa bez zarzutu. Podłączyłem do radia wzamcniacz antenowy ale nic to nie dało. Zastanawiam się czy problem tkwi w antenie czy w radiu... ktoś miał podobnie??

Użytkownik Rowerzysta Avatar fivety
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo GT veloce base selective

Domyślnie

U mnie też jest słabo. Potrafi trzeszczeć w środku miasta a za chwile jest wszystko ok. założyłem ze po prostu antena jest słaba, ale jak ktoś ma jakieś rozwiązanie tego problemu to chętnie posłucham.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maciey
    Mieszka w
    Bielsko-Biała / Czaniec
    Auto
    BYŁA: Alfa GT Q2 1.9 JTDm 2008 177KM 372Nm, jest RCZ

Domyślnie

Ja słucham bardzo mało radia, ale gdy już się przytrafi, to nie mam problemu gubienia fal - jest tak jak w każdym innym aucie.
    Winy upatrywałbym bardziej w przewodach idących od anteny do radia.

kirchu
    Gość

Domyślnie

Mam podobny problem podejrzewam że może wtyk antenowy wypadł z radia ( jeśli takowy jest) ale nie wiem jak zabrać się do wyciągnięcia radia. Podejrzewam że otwory w panelu temu służą, ale nie wiem jaki jest "knyf"
    Mam jeszcze poczciwą Mareę ( maryśke) mój wół roboczy. Przez odśnieżanie kompletnie urwałem antenę i dużo lepiej odbiera, a odbiera na samym przewodzie do anteny
    Ostatnio edytowane przez kirchu ; 14-09-2012 o 15:12

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Mnie radio odbiera całkiem dobrze ale też jak próbuję odbierać z transmitera to lipa, ledwo słychać. A miałem go w 166 i działał dopóki go Radio Maryja nie zagłuszało
    W GT zauważyłem znaczący spadek siły sygnału przy włączonym ogrzewaniu tylnej szyby.. Możliwe że tak jak w 166 "anteną" jest ogrzewanie tylnej szyby (paski) a to co mamy na dachu było montowane standardowo jako antena od navi ? Mimo że nie każdy ma navi. Takie rozwiązanie występowało w 166.
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Dokładnie antena na dachu to navi a anteną radia jest podgrzewanie tylnej szyby, z racji tego że radio słabiutko ściągało zamontowałem antenę zewnętrzną z tyłu na rancie nadkola przy bagażniku ale mimo tego zabiegu radio nie działa 20 km za warszawę. Co mnie zastanawia tylko Radio Maryja mam całą drogę (Warszawa-Gdynia) i ani jednego szumu. Więc nie wiem gdzie leży problem? słabe radio w alfie czy słaby sygnał stacji radiowych.

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Ja wiem że tak jest w 166 ale czy w GT ?
    Ja w 166 ten problem wyleczyłem. Rozbierz oba słupki tylne od środka z osłon, trzymają się na kilku spinkach i popraw połączenie kabli. Koniecznie z obu stron. Nawet jak będą podłączone to rozłącz i złącz kilka razy. Stacje radiowe dają radę zwłaszcza te najmocniejsze jak RMF i Zetka.
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2,0T Brera 2,2 JTS, Alfa Romeo GT 2,0 JTS oaz AR 156 1,8 TS

Domyślnie

Ja radio wynotowałem trzeba mieć najlepiej specjalne imaki które wkłada sie w otwory i wyciąga radio. Etyki itp od anteny były ok . Zamontowalem miedzy etykietki anteny a wtykiem radia wzmacniają antenowy. Nic to nie dało wogóle. Nawet było jeszcze gorzej. Wkurza mnie to już zamierzam wymienić przewód i antenę. Zobaczymy czy coś to da.
    Martwimnie tylko ze chyba muszę zdemontowac podsufitke. Ktoś przeprowadzał już taka operacje ???

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał jacek83 Zobacz post
    Dokładnie antena na dachu to navi a anteną radia jest podgrzewanie tylnej szyby
    w 156 i owszem ( w 166 nie wiem - nie miałem )

ale w GT antena jest na dachu a nie w szybie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Przechwytywanie.JPG
Wyświetleń:	3520
Rozmiar:	87.2 KB
ID:	70391

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    w 156 i owszem ( w 166 nie wiem - nie miałem )

ale w GT antena jest na dachu a nie w szybie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Przechwytywanie.JPG
Wyświetleń:	3520
Rozmiar:	87.2 KB
ID:	70391

dobrze mówi !!! ...już kiedyś próbowałem podpowiedzieć coś na ten temat...wyciągnij lampkę oświetlenia nad tylnymi fotelami / przynajmniej taka jest w 147 / zobaczysz kable idące do anteny , jeden z nich zasila wzmacniacz antenowy / czarny pojedynczy / ..zobacz czy jest na nim zasilanie 12V.Jak już jesteś przy tych kablach to powypinaj złączki kabla antenowego..pewnie masz 3..gps gsm i antena...zobacz omomierzem czy kable mają przejście i czy nie zwierają do masy .musisz odłączyć je od radia..możesz też podmienić radio / jakieś zwykłe bez CAN / i wtedy się wszystko okaże , oczywiście wyjście zasilania wzm. antenowego musi być aktywne ..+12V.Dopiero wtedy będziesz wiedział na czym polega Twój problem , czy to radio , instalacja, czy antena.Ciekawostką u mnie jest np. to że mam 3 zakresową antenę od Stilo , która nie ma wzm. antenowego w podstawce.Nawigacja zgłasza błąd w instalacji antenowej ale radio gra lepiej .Gdy założę jakiś wzm. antenowy..błąd nawigacji / systemu / gaśnie ...ale Trójki na swoim podwórku już nie mam .

Ps. teraz widzę że ze schematu podanego przez boćka GT ma doprowadzone zasilanie wzm. antenowego wspólnym kablem antenowym / patrz rozczep ka nr. 9 na inny wtyk antenowy plus zasilanie /.Czyli antena włączona do radia..radio włączone ..to na kablu odpiętym od anteny powinieneś mieć jakieś napięcie zasilające wzm.Włóż tam kaiś kawałek przewodu i zobacz czy będzie lepiej..jak tak ..to antena
    Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 20-09-2012 o 10:14