Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Temat: Niebieski Dym w 166 2.4 JTD 140KM 2002r.

Użytkownik Romeo Avatar Mandziel
    Mieszka w
    Zgierz
    Auto
    147 & 166

Domyślnie Niebieski Dym w 166 2.4 JTD 140KM 2002r.

Witam,
    co może powodować niebieski dym z rury wydechowej przy przyśpieszaniu ?

Nie jest tego dużo ale widzę gniotąc Bellę w lusterku wstecznym w światłach aut jadących za mną, że idzie struga niebieskiego dymu.
    Oleju nie bierze - stan po przejechaniu 16tyś bez zauważalnych zmian, max był max jest. Wymieniłem olej na nowy i również stan bez zmian.
    Żadnych złych odczuć podczas jezdy, auto przyśpiesza normalnie i spala 7,1l w mieście na 100km.
    Ostatni pomiar na odcinku 930km.
    Wymienione wszystkie filtry powietrza, paliwa, oleju.
    Nawet kabinowy co pewnie nie jest istotne w tym przypadku
    proszę o rady, może ktoś z Was spotkał się już z podobnym przypadkiem ?
    Z góry dziękuję.
    Ostatnio edytowane przez Mandziel ; 02-10-2012 o 15:22

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Tak mi zanim padła turbina tak dymił przy pałowaniu. Odkręć rurę ic-kolektor jeśli jest dość mocno mokry turbo umarło.

Mieszka w
    Zgierz
    Auto
    147 & 166

Domyślnie

A wtryski tu nie mogą być przyczyną ?

Auto

Domyślnie

Wykluczając jedno wykluczysz tą opcje. Sprawdź czy wtryski nie leją (w naszych autach wymienia się same końcówki jakby co). Ale wracając do turbiny upewnij się czy nie puszcza oleju. Używając opcji szukaj odnajdź manual jak się je sprawdza, jeśli masz wątpliwości oddaj to komuś kto się zna gdyż wtryski trzeba zaaprobować itp( o ile dobrze pamiętam).

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Niebieski dym od paliwa??? Pierwsze słyszę. Niebieski to zawsze olej. Nie widzisz ubytków bo go ubywa tylko jak mocno ciśniesz. Skład spalin, czy to zawartości oleju czy paliwa można poznać po zapachu. Ale tego to ni jak Ci nie doradzę przez neta

Mieszka w
    Zgierz
    Auto
    147 & 166

Domyślnie

Mój mechanior od razu wystrzelił z diagnozą, że to wtryski, podobno gdy turbo to bardziej biały dym. Oczywiście wszystko narazie na tel bo nie mam kiedy podjechać na diagnozę.
    Ale załóżmy że to turbo, jeśli puszcza olej to padła szczelność - ile może kosztować naprawa, regeneracja takiej turbiny ?
    Nie wystarczy uszczelnić i po sprawie ? Bo przecież nie padło całkiem, auto idzie bez problemu.

Hm, pewnie gdyby dolot był dziurawy to byłby raczej czarny dym ?

Narazie to nie mam tego jak sprawdzić, obejrzeć, dopiero w weekend, wychodze jak ciemno i wracam jak ciemno.
    Ostatnio edytowane przez Mandziel ; 02-10-2012 o 19:24

Auto

Domyślnie

Ja u pabla zapłaciłem 1250zł ale jest kosa wygląda i chodzi jak nowa. Turbo jesli do regeneracji wypadają całe bebechy. U mnie były luzy na wałku ale żeby ją poprawnie wyważyć itp wszystko musiało być nowe. U ciebie pewnie padł uszczelniacz po ciepłej stronie stąd przy bucie puszcza. Nie radzę butować koledze...Dodam że turbo kręci 100.000 obr/min i wyważone musi być idealnie!!!

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Gdyby to były jakikolwiek problem paliwowo powietrzny to byłby czarny dym. Tak więc lejące wtryski, nieszczelności, mdłości i zawieszki odpadają.
    Nie miałem diesla ale tak na logikę. Ze spalania oleju napędowego nie powstają żadne "niebieskie" produkty
    Jeżeli chodzi o turbo to przecież prawie zawsze regeneracja to tylko uszczelnienie Czyli wymiana elementów które mogą przepuszczać. Więc na promocję nie licz Rzadko się zdarza żeby wirnik był skatowany zdejmij rurę z turbiny to wylotową do intercoolera i zobacz czy wirnik ma luzy i/lub czy nie ma w turbinie oleju. Potem też obejrzyj stronę gorącą czy gdzieś się nie poci.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Niebieski dym od paliwa??? Pierwsze słyszę. Niebieski to zawsze olej. Nie widzisz ubytków bo go ubywa tylko jak mocno ciśniesz. Skład spalin, czy to zawartości oleju czy paliwa można poznać po zapachu. Ale tego to ni jak Ci nie doradzę przez neta
    Niebieski dym w przypadku paliwa ON to całkiem realna diagnoza nie dopalania całkowicie owego paliwa w cylindrach. Pomijając oczywiscie turbosprężarke i olej silnikowy, co np. w silniku benzynowym wskazywało by przepalanie oleju silnikowego, natomiast w przypadku jtd sprawa jest bardziej skomplikowana

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Aha, jeżeli nie ciągnie Ci wyraźnie oleju i ma to miejsce tylko przy butowaniu to ja bym na razie nie szedł w kosztowną regenerację tylko nauczył się trochę pokory w obchodzeniu gazem