jeszcze nie dostałam dokumentacji ale z tego co wiem to podłużnica pogięta,silnik przesunął się na poduszkach,chłodnica,klimatyzacja,podszybie a co jeszcze to później opowiem jak dostanę kosztorys.
A z tą szkodą to wiem, że tak to wygląda z wypłatą odszkodowania.Bo wypłacają różnicę.Wychodzą z założenia, że resztę kasy klient będzie miał ze sprzedaży wraku i w ten sposób zakupi sobie kolejne auto.Poczytałam na ten temat.My możemy sobie pogadać a ubezpieczalnie i tak zrobią swoje.
Odszkodowanie nie mające związku z naprawą auta
Dla poszkodowanego szkoda całkowita oznacza problem z naprawieniem samochodu z odszkodowania. Pieniędzy będzie za mało, bo ubezpieczalnia nie pokryje kosztów remontu. Wypłaci tylko różnicę pomiędzy wartością auta sprzed wypadku i tego co po nim zostało. Towarzystwo wychodzi z założenia że za wypłaconą gotówkę i sprzedaż wraku na części klient kupi sobie inny samochód. Nie interesuje go przywrócenie auta do używalności, koszty takiej operacji, ani los złomu – to problemy poszkodowanego.
(...)W przypadku wystąpienia szkody częściowej zakład ubezpieczeń jest zobowiązany do pokrycia kosztów dokonanej naprawy, w przypadku zaś wystąpienia szkody całkowitej odszkodowanie ustala się przy wykorzystaniu tzw. metody dyferencyjnej. Metoda ta polega na ustaleniu wysokości odszkodowania poprzez pomniejszenie wartości pojazdu w stanie przed uszkodzeniem - o wartość pojazdu (wrak, pozostałości) w stanie uszkodzonym tj. po wypadku. (...)Oznacza to, iż jeśli koszty naprawy przekraczają wskazany w umowie próg wartości pojazdu szkoda kwalifikowana jest jako całkowita i skutkuje zastosowaniem metody dyferencyjnej przy ustalaniu wysokości odszkodowania tj. poprzez pomniejszenie wartości pojazdu przed uszkodzeniem o wartość pojazdu w stanie uszkodzonym. Natomiast w odniesieniu do ubezpieczenia dobrowolnego np. auto-casco postępowanie likwidacyjne prowadzone jest zgodnie z postanowieniami umowy, w tym postanowieniami dotyczącymi zasady ustalania wysokości odszkodowania. (...)
- - - Updated - - -
To jaka godzina w sobotę na tych wałach?