Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: [156] zamulona

Januszek
    Gość

Domyślnie [156] zamulona

Od niedawna zaczęły się problemy nie chce odpalac od pierwszego razu, a jak odpali chodzi jakby na 2 gary(!) i gaśnie. Jak ją przegazuję to chodzi "normalnie", jednak strasznie zamulona jakby była i podczas jazdy do 5500 obrotów tylko się wkręca. Świece nowe NGK, filtry wymienione, katalizator wycięty.Obroty nie falują. Ma ktoś z kolegów jakieś sugestie? Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Sprawdzałeś wtryski?? Podobne objawy widziałem u mojego kolegi w bravo i dał do mechanika,aby zrobił to co trzeba z wtryskami i juz jest ok. Filtr paliwa ten wymieniony? jak nie to on czesto robi psikusy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie Re: zamulona

Cytat Napisał Januszek
    , ...katalizator wycięty....
    Pozdrowienia, możesz już zacząć szukać katalizatora - przy wyciętym sonda lambda nie pracuje prawidłowo, a zachowanie twojego silnika to tego konsekwencje...
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Najpierw wypnij kość od przepływomierza, odpal i zobacz, co się będzie działo. Z wtryskami na razie bym poczekał bo to nie diesel - póki co możesz je osłuchać stetoskopem lekarskim - mają tykać równiutko, jak zegarek.

Januszek
    Gość

Domyślnie

silnik zachowywał się gorzej przed wycięciem kata - dodatkowo strzelał z tłumika zaraz po odpaleniu. Był fabryczny i jak się okazało cały zawalony, czyli na śmietnik. bez katalizatora lepiej odpala, ale problem z mocą jest.
    Odpinałem przepływkę, ale różnicy nie czuję. Przy odpinaniu na chwilę obroty skaczą, ale przy wpinaniu już nie... trochę to dziwne.
    Filtr paliwa nie wymieniany, ale odpinałem wężyk doprowadzający i paliwo idzie pod dużym ciśnieniem - zresztą gdyby to był filtr to chyba w czasie jazdy by dawał też znac o sobie - tak myśle.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie Re: zamulona

Cytat Napisał Maciek-156
    Cytat Napisał Januszek
    , ...katalizator wycięty....
    Pozdrowienia, możesz już zacząć szukać katalizatora - przy wyciętym sonda lambda nie pracuje prawidłowo, a zachowanie twojego silnika to tego konsekwencje...
    Maciek ma rację przy tym roczniku auta zapewne jest już system EOBD z 2 sondami a to już zupełnie nie pozwala na eksperymenty bez modyfikacji softu
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał alfaholik-Bioły
    Sprawdzałeś wtryski?? Podobne objawy widziałem u mojego kolegi w bravo i dał do mechanika,aby zrobił to co trzeba z wtryskami i juz jest ok. Filtr paliwa ten wymieniony? jak nie to on czesto robi psikusy.
    W TSie nie ma filtra paliwa. A katalizator trzeba było wymienić, a nie wycinać...
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Januszek
    Gość

Domyślnie

no to mnie ładnie nastraszyliście :cry: no cóż, głupi dwa razy płaci. Zaraz jadę na komputer to może czegoś się dowiem więcej. a swoją drogą to ciekawa sprawa z tym filtrem paliwa...

hocken
    Gość

Domyślnie

W TS filtr paliwa wbudowany jest w pompę paliwową, to jest w ogóle wymienialne i czy samemu można to zrobić?

tomkap
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał hocken
    W TS filtr paliwa wbudowany jest w pompę paliwową, to jest w ogóle wymienialne i czy samemu można to zrobić?
    Filtra poprostu nie ma. Czego w sumie sam nie rozumiem.Ten, który jest przy pompie to zwykla siateczka wyłapujące tylko większe brudy i jest chyba w kazdym samochodzie.Można ją ręcznie przeczyścieć. Wątpię jednak aby był tak brudny by nie przepuszczać paliwa.