Ostatnio edytowane przez xCinek ; 14-10-2012 o 23:19
Zmierzam do tego , że woda w obudowie filtra moim zdaniem musi dostawać się tam z komory silnika (grodzi przy podszybiu) , wężyk klimy możesz mieć wilgotny bo występuje różnica temperatur - a z zasady skropliny w największej ilości pojawiają się bowiem przy sporej wilgotności i dużej temp zewnętrznej w stos do wnętrza auta (co z resztą jest logiczne , biorąc pod uwagę wychłodzenie klimą auta i osuszenie powietrza z kabiny).
Na forum zmagające się takimi problemami osoby znajdowały przyczynę w np wodzie płynącej po okablowaniu sterowania silnika, przy szyberdachu bywały to też niedrożne odwodnienia w słupkach przednich...skoro masz wodę w obudowie filtra, co przeczytałem wcześniej :] , sugeruję, że dostaje się ona tam z zewnątrz, od strony "chwytu powietrza" z zewnątrz. Próbuję CI wyperswadować trop klimy...wbrew temu jak Ci się wydaje - życzliwie.
Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV
Wiesz, woda jest dość "perfidna"...płynąc po ścianie domu , potrafi wpływać w kilku mm szczelinę stropu zamiast płynąć w dół... (wiem z dośw.), ale do rzeczy .... Woda może dostawać się w miejscy oddalonym od podszybia, gdyby moknął tylko dywanik , sugerowałbym odpływ progu, ale w Twoim przypadku to nie to :-/. Gdybym musiał zmierzyć się z tym w swoim aucie , polewałbym auto miejscami wodą i szukał tej partii auta , przy której pojawia się problem. Tak dla przysłowiowego "świętego spokoju" sprawdź, czy woda pojawi się także , "obiegu zamkniętym".
Dobra, potrzebuje jak najwiecej informacji na temat miejsca wszystkich odpływów w 147.. Ktoś coś wie?![]()
Hmm Zaraz ktoś coś pewnie jeszcze dopisze :
1. Podszybie (wiem..zaglądałeś)
2. Progi - od spodu
3. Podłoga (pod dywanikami) ma także korki i miejsca odpłuwu
4. Słupki (w wersji szyber. na pewno) - docelowo odprowadzone w próg.
5. ?
chyba się udało...
cenna uwaga dla wszystkich posiadających szyberdachy w 147 - sprawdzajcie odpływy, bo głupia zatkana rureczka prowadzi do niezłej powodzi w samochodzie
Lucas83, widzisz, mam nauczkę na przyszłość, czasem warto posłuchać innych. Co nie zmienia faktu że z klimy też mi się lało wcześniej
..teraz tylko to wszystko wysuszyć :/
xCinek ile tam jest tych odpływów z szyberdachu w końcu? 2 z przodu na pewno a z tylu jak to jest? I jak się uporałeś co robiłeś z tymi odpływami, gdzie było przytkane i jak ew. przetykałeś? dzięki z góry
-> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-
--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
--- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---
www.cinsoft.pl
Z tyłu żadnych nie zauważyłem.. Były zatkane te z przodu - woda stała i przelewała się górą na podsufitkę, skąd plastikową osłoną słupka "A" zlewała się bez żadnego śladu na dywanik. Po prostu dmuchnąłem mocnym kompresorem w te odpływy i się przetkały, dla testu wylałem chyba z litr wody i wszystko ładnie spłynęło
Dzisiaj rozebrałem alfę i tragedia - wszystko po prawej stronie było mokre, przód i tył... Wywaliłem stare wygłuszenie i zamówiłem nowe - http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-...735259003.html, na dniach będę montował. Narazie porządnie wysuszyłem wszystko ręcznikami, gazetami i trochę opalarką (hehe), byłem na myjce i nie zauważyłem żadnych śladów wilgoci w środku, więc mam nadzieję że finalnie z problemem się już uporałem
![]()