Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: AR 147 8V JTD - co to za kostka?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Fucel
    Mieszka w
    Grudziadz
    Auto
    Giulietta

Domyślnie AR 147 8V JTD - co to za kostka?

Witajcie, mam pytanko odnośnie luźnej kostki 3-pinowej która sobie wisi tuż obok przekaźnika świec żarowych i szczerze mówiąc nie widzę miejsca gdzie byłaby wtyczka. Nie wiem co to jest, i czy może mieć związek z błędem, który wyskakuje na komputerze pokładowym odnośnie awarii świec. Także FES coś pokazuje. Czy niestety lecą do wymiany świeczki?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2012-10-18 12.32.01.jpg
Wyświetleń:	2853
Rozmiar:	97.8 KB
ID:	73746Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2012-10-18 12.32.40.jpg
Wyświetleń:	2608
Rozmiar:	108.9 KB
ID:	73747Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	364
Rozmiar:	73.7 KB
ID:	73748

Użytkownik Świeżak Avatar czyrek
    Auto
    jest 159 ELEGANTE/SPORT 1,9 jtdm 8v, Mito 1,6 jtdm, była 147 jtd 8v, była 159 SW jtdm 8v chip

Domyślnie

kolego a zobacz czy masz może czujnik wody w filtrze paliwa od spodu, może wtyczka wypadła, może ktoś założył filtr bez czujnika albo specjalnie ściągnął żeby nie piszczało po zapłonie

Mieszka w
    Grudziadz
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał czyrek Zobacz post
    kolego a zobacz czy masz może czujnik wody w filtrze paliwa od spodu, może wtyczka wypadła, może ktoś założył filtr bez czujnika albo specjalnie ściągnął żeby nie piszczało po zapłonie
    Ok - sprawdzę to!

Viggen
    Gość

Domyślnie

Blad z FES moze dotyczyc swiec, podgrzewacza filtra lub sterownika swiec (czarna puszka na zdjeciu) - kabel ktory trzymasz najprawdopodobniej powinien byc wpiety od spodu wlasnie w sterownik. Najlepiej odkrec go kluczem 10 i zobacz pod spod.
    Maja tam byc wpiete 3 kable - plus z akku na nasadke, szeroka kostka od swiec oraz wezsza kostka od glownego komputera (czyli najprawdopodobniej to co masz na zdjeciu w rece)

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
    Ostatnio edytowane przez Viggen ; 19-10-2012 o 13:41

Mieszka w
    Grudziadz
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Viggen Zobacz post
    Blad z FES moze dotyczyc swiec, podgrzewacza filtra lub sterownika swiec (czarna puszka na zdjeciu) - kabel ktory trzymasz najprawdopodobniej powinien byc wpiety od spodu wlasnie w sterownik. Najlepiej odkrec go kluczem 10 i zobacz pod spod.
    Maja tam byc wpiete 3 kable - plus z akku na nasadke, szeroka kostka od swiec oraz wezsza kostka od glownego komputera (czyli najprawdopodobniej to co masz na zdjeciu w rece)

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
    Z tym, że kurczę odkręcałem przekaźnik świec i nie ma nigdzie miejsca do wpięcia 3 kostki.. Jutro sprawdzę to jeszcze raz dokładniej, bo może nie dojrzałem za pierwszym razem. A co do filtra nie ma również miejsca na wpięcie kostki... Jutro będę walczyć dalej!

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Sprawdz sobie może czy ten przewód nie musisz wpiąc w ten rozdzielacz podcisnienia - czy jako to tam sie zwie. W każdym razie znajduje sie to na silniku, taka mała, czarna skrzyneczka do której dochodzą przewody podcisnieniowe. Dzis z ciekawosci tam zaglądalem i mam tam taką własnie kostke podpiętą. Wiec nie koniecznie musi to byc od filtra, czy świec. Najlepiej poszukaj, czy gdzieś nie masz czasem wolnej kostki

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

nad czym tu gdybacie???
    to jest wtyczka do czujnika obecności wody w filtrze
    kropka
    jak nie ma gdzie jej wpiąć od spodu do filtra to znaczy że nie masz czujnika, tylko biały korek/zaślepkę

Mieszka w
    Grudziadz
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

Panowie a ten komunikat z FES-a co jest na fotce z pierwszego postu, to może oznaczać świeczki czy sterownik (przekaźnik)? Czy coś z tych dwóch opcji? Sprawdzałem dziś przekaźnik i po chwili słychać jego pstryknięcie, czyli powinien być OK? Dziś także odebrałem 4 szt świeczek Bosh - cena mega, bo 54zł za sztukę