Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 102

Temat: [147/156]Tuleje poliuretanowe

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Tuleje z PU nie przedłużą żywotności zawieszeniu, w codziennym użytkowaniu tylko tuleje metalowo gumowe - nic nie piszczy trzeszczy jak stary tapczan. PU trzeba co roku rozebrać umyć wysmarować złożyć inaczej jeden wielki jęk.
    Nie wiem Panowie jak jeździcie swoimi wozami na codzień ale mój ma zdrowy wpierdziel kto jeździł mocnym fiatem to wie co robi zdrowe stado pod maską z tulejami dolnego wahacza przy ostrych startach. TRW żyje.
    Wrzucajcie PU ale świadomie a nie gonieni mglistym wyobrażeniem o tym jak trwałe jest wtedy zawieszenie. Masz czas grzebać przy wozie chcesz żeby było sztywniej niż jest masz zawieszenie amory sprężyny pasujące charakterystyką do tego co zrobią z zawieszeniem elementy PU proszę bardzo. Tylko nie powtarzać błędnych teorii bo jak by wam się chciało poszukać to byście nie powtarzali banialuk.
    Małe podsumowanie.

Tył - róbcie co chcecie ale ja tył w swojej alfie wymieniłem po 200tyś jest na tyle trwały że musicie chcieć poprostu się w to bawić lub skala modyfikacji waszych wozów jest tak duża że to już must have.
    Tuleje w przednim zawieszeniu alfy
    Górne przednie tuleje - ok ale będą za chwile skwierczeć piszczeć - IMO bez sensu, jak mam rozkładać co 10 tyś zawieszenie żeby to wyciszyć to wole założyć porządne tuleje w stare wahacze co 30 tyś bo sworzeń wytrzyma dłużej.

Dolne przednie tuleje - poza tulejami środkowymi pod amortyzator kategorycznie nie - wysuwające się tuleje są niebezpieczne, nie wiem czy którakolwiek firma zlikwidowała ten problem do końca ale ja już na sobie nie testuję szkoda czasu pieniedzy a i tak pewnie będą trzeszczeć i jak wyżej jak mam to co 10 tyś rozbierać to wole co 30 wymienić tuleje ta sama robota a zachowujecie cywilność zawieszenia.
    Ostatnio edytowane przez Teddy84 ; 28-03-2016 o 18:06

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 8v 2000r.

Domyślnie

Chodzi właśnie o obniżenie kosztów eksploatacji, takie było moje pytanie a dostaje odpowiedz, że PU nie wytrzymuje dłużej, bo trzeszczy. I generalnie chodzi mi jedynie o tuleje górnych przednich wahaczy, bo padają najszybciej, są najdroższe ich koszt wymiany też nie jest mały, dlatego szukam informacji na temat PU w alfach 156. To że trzeszczą piszczą itp to już wiem, interesuje mnie jedynie trwałość.

Mieszka w
    Legnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Engine Zobacz post
    interesuje mnie jedynie trwałość.
    To zawsze da się dotoczyć coś z ALU bedzie long life
    A tak serio pytasz się o koszty to Ci odpowiedziałem żeby PU miało ręce i nogi to to trzeba rozbierac co jakiś czas i myć smarować, rozumiem że robisz to sam i nie wliczasz w koszty ??

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Jako młody człowiek jako pierwszy samochód kupiłem sobie alfe, wsadziłem w ten samochód kupę kasy, dlatego nie za bardzo chce ten samochód sprzedać. Jako że muszę z takim czymś jak wymiana wahacza jechać do mechanika, szukam rozwiązania trwałości górnych wahaczy które będzie dla mnie jak najbardziej korzystne finansowo. Kwestia skrzypienia jest dla mnie drugorzędna.

Mieszka w
    Legnica
    Auto

Domyślnie

Dobrze - słusznie do tego się zabierasz. Ale kiepskiego wahacza nie uratują tuleje z poliuretanu. Kup tuleje BOGE (takie jak w TRW) i załóż je jak wybiją się aktualne i jeździj. Będziesz znacznie bardziej zadowolony jak z PU

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Mam wahacze TRW i właśnie padły tuleje, stąd pomysł na PU, zaraz się przyjrzę tym tuleja BOGE

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

przede wszystkim przypilnuj montażu - wahacz musi być przykręcony z pozycji neutralnej, auto stojące na kołach ustawionych prosto i dopiero wtedy można dokręcać. i też nie dopieprzać na potęgę, tylko normalnie jak w serwisówce - chyba 80 Nm tam jest. podstawowe rzeczy, a większość mechaników ma to w dupie bo na podniesionym aucie jest łatwiej dokręcić...

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Dzwoniłem dzisiaj do dwóch serwisów z zapytaniem koszt wymiany wahacza i tak robocizna 150-170zl/strona. Czy to są standardowe ceny?

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

ceny są różne w różnych rejonach kraju, niby cena normalna...

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Udało mi się kupić wahacze TRW 200zł sztuka oryginalnie zapakowane, przypadek?

Wysłane z mojego XT1072 przy użyciu Tapatalka