A to była moja opinia, jak zapewne zauważyłeś, a chyba nie ma zakazu wyrażania swoich opinii na temat czyichś wypowiedzi.
- - - Updated - - -
Aha, zapewne dzięki 6-biegowej skrzyni masz takie spalanie, bo gdyby skrzynia była pięciobiegowa, to auto by paliło 9 na mieście. ROTFL...
Miałeś jakieś trupiszcze, które żarło Ci paliwo w ilości przemysłowej, bo np. program był napisany tak, że auto było przelane paliwem jak cholera. I stąd wyciągnąłeś sobie daleko idące wnioski na temat silników JTD wszystkich równo jak leci. A Twój cudowny 1.6 HDI jak wysra turbinę (bo to się dzieje w tych silnikach nader często - bezsensownie rozwiązane smarowanie turbiny) - to będziesz się modlił, żeby trafić na warsztat, który UMIE poprawnie w tym samochodzie wymienić turbosprężarkę. Nie wspominam o takiej sprawie, jak praktycznie zerowa dostępność panewek silnikowych do tej jednostki - co w sytuacji zużycia panewki oznacza koniecznośc zakupu używanego albo nowego bloku silnika KOMPLETNEGO. Bo naprawić się tego nie da - brak części zamiennych. Fajny motor, nie ma co.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
program pisał Grzegorz z gcs tuning, dobrze go znasz wiec lipy nie odstawia, auto trupiszczem nie był , 2007 roku w super stanie, fabrycznie miał 131koni to bardzo dobry wynik, żarł paliwo jak mu deptałem to chyba normalne . co do spalania to oczywiste że 1.6 na 6 przy 140/h spali sporo mniej jak 1.9 na 5 przy 140/h więc bzdur nie piszę !!!
- - - Updated - - -
1.5 dci to renault, a ja mam 1.6 psa to nowoczesna jednostka którą wkładali do forda , volvo, mazdy citroena i peugeota, ja mam ten silnik w drugim aucie tylko 90koni i od nowosci 200 tys i nic nie robie.
Określenie "bzdury" odnosi się do tego:
"spalanie w zachipowanej 1.9 jtd to przesada 7-10 w miescie na trasie jak ciśniesz to 8-12/100".Nie jest to oczywiste, bo wszystko zależy od zestopniowania skrzyni, oporów powietrza, rodzaju zamontowanych opon, itp. Jeśli auta będą porównywalne to różnica nie powinna przekroczyć 1 litra / 100 km.
Spalanie po chiptuningu nie rośnie. Dlatego sugestia, że w zachipowanej 1.9 JTD będą takie zużycia - jest bzdurą. Będą dokładnie takie same jak PRZED chipowaniem. Jeśli to auto tyle Ci paliło po chipie - to:
- miałeś coś skopane przed chipowaniem
- jeździłeś nim bardzo ostro
- jeździłeś w bardzo zatłoczonym mieście
Zdrowa 1.9 JTD 115KM pali 7/100 w mieście, 10-ki praktycznie nie da się osiągnąć w warunkach innych, niż permanentny korek.
Trasa 12/100? To chyba przy pedale gazu wbitym w podłogę. W trasie bez większego halo schodzi się do poziomu 6/100 przy prędkości rzędu 130-140 km/h.
Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 01-07-2012 o 22:35
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
a jakie masz obroty przy tych 140 km/h w tym 1.6? że powodują aż takie oszczędności w stosunku do auta 5 biegowego które będzie miało odpowiednio dłuższy ten 5bieg aby palić rozsądnie ale jeszcze w miarę przyspieszając.
Mam dylemat, ponieważ od dłuższego czasu nie mogę znaleźć ciekawej Alfy z silnikiem 150KM, dlatego zastanawiam się nad silnikiem 120KM+ chip, tylko nie wiem czy nie będę rozczarowany, ponieważ obecnie jeżdżę Vectrą C z silnikiem 1.8 - 122KM i brakuje mi mocy.
Proszę o radę czy dalej szukać 150KM czy 120KM+chip będzie lepszy od 122KM w obecnym samochodzie.
Tak napewno bedzie lepsze od 1.8 122km które nie jedzie wcale. Powiem ci wiecej taka alfa 120km w serii bedzie bardziej dynamiczna od tej vectry.
Witam wszystkich, przymierzam się do kupna AR159 z silnikiem 1.9 o mocy 120 LUB 150 km. Chciałbym się dowiedzieć które z tych silników lepiej znoszą chipowanie ( tak ok. góra 30km myślałem ), czy te 8v robi jakąś różnicę w chipowaniu w sensie wytrzymałości, jestem w tych sprawach laikiem więc wybaczcie. I jaka jest kultura pracy między nimi, wiem że 16 zaworów lepiej ale jak z 8v, czy jest głośniejszy, czy czuć wyczuwalnie większe wibracje itp? Czy ktoś ma z chipowaną wersie 120km, czy jest wyraźna różnica pomiędzy wersją 150km nie z chipowaną? I już ostatnie pytanko, jakiej jakości są skóry w 159 czytałem gdzieś artykuł że po 100tys. testu nie wyglądały najlepiej. Za odpowiedzi serdeczne dzięki.