Strona 10 z 52 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 519

Temat: Falowanie przy toczeniu i dojeżdzaniu do świateł bliższe rozwiązaniu

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

No u mnie falowanie wróciło pełną gębą. Chwilę po resecie falowania nie było, autko ładnie trzymało obroty przy dojeżdżaniu i toczeniu się, przy zmianie biegów także trzymał obroty, a schodził dopiero jak się zatrzymałem. Teraz falowanie znów powróciło.

Darek mam sytuację jak u Ciebie, po adaptacji falowanie powraca. Widać ze w trybie uczenia się/serwisowym silnik sobie całkiem nieźle radzi.
    Zaviaseq uparcie walczysz z krokowcami a ja jestem przekonany że to nie tam przyczyna
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał darek2116 Zobacz post
    Kilka przeplywomierzy przezucilem i w koncu kupilem dedykowanego boscha co tylko wplynelo pozytywniej na spalanie ale falowania nie uleczylo nawet troche.Zawsze po podpieciu jakiegos czujnika typu sonda czy krokowego przez kilkadziesiat km nie bylo falowania do ostatecznego zaadoptowania.Pozniej klapa
    Ciekawe jak tam u pana motofana?
    przepływka wygląda na tą wrc co bubu , wyciągnę jutro wkładke i napisze

---------- Post added at 20:57 ---------- Previous post was at 20:54 ----------

Cytat Napisał motofan Zobacz post
    No u mnie falowanie wróciło pełną gębą. Chwilę po resecie falowania nie było, autko ładnie trzymało obroty przy dojeżdżaniu i toczeniu się, przy zmianie biegów także trzymał obroty, a schodził dopiero jak się zatrzymałem. Teraz falowanie znów powróciło.

Darek mam sytuację jak u Ciebie, po adaptacji falowanie powraca. Widać ze w trybie uczenia się/serwisowym silnik sobie całkiem nieźle radzi.
    Zaviaseq uparcie walczysz z krokowcami a ja jestem przekonany że to nie tam przyczyna
    krokowy odpowiada za ustawianie obrotów wolnych więc raczej dobrze kombinuje, w zetecu 16V była to częsta przyczyna falowania ale tam był zawór bocznikowy powietrza co błęnie nazywano krokowym

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał motofan Zobacz post
    pamiętaj, że wymieniałeś te części tylko na używki i mogło się tak trafić że po wymianie nawet pięciu takich zestawów mógłbyś trafić za każdym razem na zużytą część....

edit:
    czy jest ktoś na forum kto kupił nowy krokowiec ??

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Przerobilem nastawnik,cewki,rozrzad,sondy,przeplywomierze i mam juz dedykowane podzespoly co nic nie zmienia.Uszczelki kolektora ssacego itp.W przypadku innych modeli z twin sparkami nie widze tej przypadlosci<147,166,145/6> co jednak coraz bardziej przekonuje mnie do softu centralki pomimo ze tez nie ktore maja M 1.5.5 i jezdza bez zarzutu.Ostatnio mialem przyjemnosc obejrzec 145 1.8 ts lpg zakupiona za 600zl i oprocz wariatora i paru drobnych detali kosmetycznych w wnetrzu nic nie dolegalo.Silnik bez zarzutu odpalal i nawet zadnej chmurki niebieskiej,nie falowal wcale a nie byl wogole widac dbany

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

nowy nastawnik ?

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

nie kupilem nowego i nie zaryzykuje 500zl w bloto,uwazam ze to nie to.Zgorsza nie ma zamiennika niestety zadnego,kiedys byla MEAT&DORIA ale juz nigdzie tego nie ma chyba z polowe tansza od boscha

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Mamy te same objawy, po resecie przez chwile jest dobrze a potem się rozjeżdza. Ja wymieniłem już dwa krokowce, jeden nawet w komplecie z przepustnicą gdzie śrubka nie była nigdy kręcona. Ja już tak samo nie ryzykuje wymieniając kolejnych części, bo to zabawa w ciemno, już mam w garażu karton z podwójnymi a nawet potrójnymi częściami. Podobnie jak Darek mamy te same objawy. Dlatego Zaviaseq mówiłem żeby nie cieszyć się za wczasu, ja też miałem dwa dni temu swoje 5 minut kiedy cieszyłem się że falowanie naprawione, aż tu nagle powróciło. Zaviaseq każdy z nas już przerabiał wymianę części, zobacz na darka ile już wymienił, ja mam tak samo długą listę jak Darek i Ty. Moim zdaniem te pier**ne ECU nie radzi sobie z mieszanką i obrotami. My możemy wymieniać części do usranej śmierci a problemu możemy nie naprawić jeśli będziemy się koncentrować na konkretnych i tych samych podzespołach. Myślę że przydało by się podmienić ECU. Ja w domu mam drugi na podmianę ale nie mam wyzerowanego immo. Nie wiem kto mógłby mi to zrobić, jeśli miałbym "czysty" ECU to podmieniłbym od ręki.

---------- Post added at 23:24 ---------- Previous post was at 23:22 ----------

PS. zauważyłem to samo co darek, nie widzę aby pozostali użytkownicy innych modeli Alf tak skarżyli się na tą przypadłość co my użytkownicy 156, a to świadczy że spierdo***y może być soft centralki.

---------- Post added at 23:31 ---------- Previous post was at 23:24 ----------

Myślę że soft centralki m.1.5.5 ma zapodane za wąskie widełki pracy korekcyjnej silnika w przypadku kończącego się któregoś z czujników, ECU jest na tyle głupi że kiedy kończy mu się któryś czujnik to błędu nie pokaże. Najgorsze jest to, że ASO może ten problem naprawić, ale za kilka tysięcy złotych. Również najgorsze jest to, że i Oni będą w ciemno wymieniać każdy podzespół, łącznie z rozłożeniem silnika na czynniki pierwsze. Mi zaśpiewali blisko 4 tyś.
    spalanie 7.8l/100km

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

to składamy się i na weekend jedziemy do bubu
    P.S. rozebrałem drugi silniczek i też jest już dość mocno wytarty a do tego ma luz na tej osi co są na niej zamocowane nóżki ślizgające się po ścieżkach
    odnośnie ecu, to po coś musiała być ta akcja serwisowa zmieniająca soft...

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Zaviaseq wybrał bym się chętnie do Bubu, tylko dlaczego Bubu zmienił TS na JTD ? bo go pewnie też wku**ał m1.5.5 i już skończyły mu się siły. Ja doprowadził bym moją Alfę do porządku, jedyne ograniczenie to budżet. Gdybym miał kasę to pojechał bym do ASO i niech naprawiają, ciekawe co by zrobili. Jeśli by zrobili tylko update centralki to idzie to szybko sprawdzić odczytując wersję softu przez AD. Hm a co jeśli zadzwonić by do ASO i z nimi porozmawiać o tym problemie.

Zastanawia mnie jedna sprawa, na forum alfaholików jest kilka tysięcy użytkowników w tym kilku gości co pracują w ASO. Dlaczego nikt z nich się nie wypowie na ten temat?
    spalanie 7.8l/100km

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

orientujesz się ile taki "nowy" soft kosztuje? robią coś takiego jeszcze ?
    ale fakt faktem, przecież to nie jest zaginiona atlantyda tylko coś wymyślone przez człowieka dla człowieka
    więc problem jest jak najbardziej do rozwiązania
    kwestia kosztów i woli dobrych dusz