Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 114

Temat: I co zdziwiony? Czyli niespodzianki ujawnione po zakupie?

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Moja 155 przy zakupie wyglądał na bardzo zadbaną, na dzień dobry miała rdzę jedynie na tylnych błotnikach (standard w 155 z PL) ale kosztowała gorsze więc nie miło to dla mnie większego znaczenia, ale po kilku dobrych mycich wyszło, że była walnięta lekko w przedni słupek kierowcy (widać ślady malowania), i cały bok przetarty od drzwi po tylny zderzak... Tylna klapa zaczyna pokazywać niedoróbki i ogólnie cała 155 nadaję się do remontu blacharskiego, który będzie miała na wiosnę - nowy image się szykuje

Zaraz po zakupie wysiadł pierwszy bieg wycieraczek i ogrzewanie tylnej szyby, 'klimatronik' czasem świrował i grzał na max, ale wymiana panelu z bezpiecznikami pomogła...
    Klocki, które hamowały dobrze i z zewnątrz wyglądały ok, okazały się do wymiany po 2 tyg. - wewnętrzne klocki prawie sama blacha, zewnętrzne całkiem ok...
    Wahacze były wytłuczone, więc wymiana na wstępie razem z łożyskiem koła, które po pierwszym wypadzie na narty zaczęło huczeć...

Także Alfina pokazała, że trzeba o nią dbać, ale i tak ją kocham... choć nie m składanej tylnej kanapy... ( )
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

ViP Świeżak Avatar AR_156
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Giulia 2.0 TB Multiair 200KM

Domyślnie

W mojej AR 147 1.6 TS 2004 po pół roku użytkowania:
    -wahacze górne przód(wykazał to już przegląd na stacji diagnostycznej przed zakupem)
    -jakieś tulejki w skrzyni biegów były do wymiany(groszowa sprawa)
    -od czasu pierwszych mrozów wyświetlacze od klimatronika wariują

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu, spodziewałem się większej liczby usterek bo zakupiłem najtańszy egzemplarz z tego rocznika(przy okazji wyposażenie dużo bogatsze niż w konkurencyjnych ofertach). Alfa sprowadzona z Belgii, kupiona u polskiego handlarza.
    teraz: '17 AR Giulia 2.0 TB Multiair Business, Rosso Alfa
    kiedyś:'07 AR Spider 2.4 JTDm 20v Exclusive, Nero Carbonio
    '93 AR 33 1.7 IE 8v, Blu Spazio metalic
    '06 AR 159 1.9 JTDm 16v Progression, Nero Oceano
    '04 AR 147 1.6 TS 16v Distinctive, Nero Metallico
    '98 AR 156 1.9 JTD 8v Progression, Grigio Chiaro metalic

Użytkownik Ogier Avatar mar222
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 164

Domyślnie

Moja 164 jak ja kupiłem to był jeżdzacy szrot(342tys) do dnia dzisiejszego wymieniłem:
    -tarcze przód -klocki przód-płyn hamulcowy+pukanie-płyn chłodniczy-olej -filt oleju,powietrza,paliwa-łączniki stabilizatora-przegób zew.-łozyska L+P przód-reflektor (zbity)-klamki zewnetrzne x2 (połamane)-klamka wewnętrzna,blenda tyna,szyba od pasazera(pajaczek),łożyska kolumny MC persona-
    linka hamulca ręcznego.
    a na wiosne szykuje sie do kapitalki silnika.
    Ostatnio edytowane przez mar222 ; 23-02-2011 o 18:29

Użytkownik Alfa i Omega Avatar HyenaHF
    Mieszka w
    Oborniki Śl.
    Auto
    Lancia Dedra

Domyślnie

Cytat Napisał mar222 Zobacz post
    Moja 164 jak ja kupiłem to był jeżdzacy szrot(342tys) do dnia dzisiejszego wymieniłem:
    -tarcze przód -klocki przód-płyn hamulcowy+pukanie-płyn chłodniczy-olej -filt oleju,powietrza,paliwa-łączniki stabilizatora-przegób zew.-łozyska L+P przód-reflektor (zbity)-klamki zewnetrzne x2 (połamane)-klamka wewnętrzna,blenda tyna,szyba od pasazera(pajaczek),łożyska kolumny MC persona-
    linka hamulca ręcznego.
    ziom, przecież to same materiały eksploatacyjne
    Cytat Napisał mar222 Zobacz post
    a na wiosne szykuje sie do kapitalki silnika.
    350 tys. km, w sam raz pora żeby odświeżyć ośmiozaworowego potwora

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 164

Domyślnie

Kierowniku nie wspomniałem o korozji! która jest na: progach , przy wlewie paliwa mocowaniu wachaczy miałem tez potluczone swiatla przeciwmgłowe. Oraz z układu wspomagania zaczoł uciekać płyn,olej leci tez z uszczelki pod głowica oraz spod korka wlewu oleju tez jakas nieszczelnosc sprzengło to chodzi jak w ursusie szyba przód od pasazera podnosnik przestał działac duzo el.rzeczy sie posypało wyswietalcze raz swieca raz nie ,regulacja siedzeń przestała działać oraz lakier który zaczoł sie łuszczyc (klar) duzzo byl mógł pisac jestes z oś to sie zgadamy kiedys.

Użytkownik Romeo Avatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław.
    Auto
    1999r AR 146 1.4 TS 16v -> 2004r AR 156 SW 1.9 JTDm -> 2002r AR 156 2.4 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał HyenaHF Zobacz post
    ziom, przecież to same materiały eksploatacyjne
    No też się tak właśnie zdziwiłem.
    Ja u siebie zrobiłem całą zawiechę, rozrząd z wariatorem i kilka drobnostek.
    była 1999 Alfa Romeo 146 1.4 TS
    była 2004 Alfa Romeo 156 1.9 M-jet
    była 2002 Alfa Romeo 156 2.4 JTD
    była 2000 Alfa Romeo 145 1.9 JTD
    była 2005 Alfa Romeo 156 2.4 M-jet
    jest 2010 Alfa Romeo 159 1.9 JTDM
    -------------------------------------

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 164

Domyślnie

Na zawieche nie narzekam wymieniłem tylko tuleje z tyłu i belke troche dokreciłem bo była lekko obluzowana i smigam jedyne z czym walcze to korozja na dzien dzisiejszy.Co mi z dobrej zawiechy jak mi korniki ja zaczeły wp....ać? ale zachamowałem postem tego dziadostwa.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar komandos65
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    AR 155 2,5 TD VM31B Sportiva 1997 r. 125 KM/300 NM (Blu Armonico Metallic)

Domyślnie

Wypada dołączyć się do wyliczanek, będzie mi lżej na sercu:
    1) Brak intercoolera, a pozostałości przewodów poprowadzone bezpośrednio z turbiny na kolektor ssący;
    2) Szpilki mocujące podstawę dźwigienek zaworowych wklejone z pomocą pakuł w głowicę nr 1;
    3) Czujnik temperatury na chłodnicy zwarty kabelkiem (oba wentylatory pracowały jednocześnie i tylko na wysokich obrotach);
    4) W samochodzie cała sieć przewodów, dosłownie wszędzie - pozostałości bo skomplikowanym systemie alarmowym;
    Dodatkowo jeszcze inne drobnostki, już nie tak ważne.
    Najważniejsze jest to, że sam do wszystkiego spokojnie doszedłem i doprowadziłem wszystko do stanu fabrycznego używając oryginalnych części (np. za znaki modelu 155 2,5 TD sprowadzone z Italii zapłaciłem 215 PLN - oryginał fabryczny).
    https://www.przewodnikprzemysl.pl
    CX 0.29 ... i wszystko jasne!

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

nazwa tematy wydała mi się ciekawa więc pomyślałem że skoro mam co napisać to napiszę a auto od forumowicza
    w pierwszy dzień oglądałem auto a w drugi przyjechał do mnie tylko podpisać umowę i wymienić

no to zaczynam:
    1. miał wykupić ubezpieczenie za które mu miałem zapłacić, no i zapłaciłem a ubezpieczenie jest tylko na pół roku i to bez NNW...
    2. miał być stuknięty lekko przód a ja znalazłem kilka innych miejsc o czym wcześniej nie mówił
    3. ja mu zostawiłem apteczkę, trójkąt, komplet żarówek a on mi... pusty bagażnik
    4. górny stabilizator silnika(ta kość z gumami trzymająca silnik we właściwej pozycji) była zapewne trochę rozruchana więc zalał gumy jakimś siliconem/klejem tak że niby to trzyma ale wygląda tragikomicznie
    5. rura od kolektora, ta harmonijkowa co zobaczyłem od wewnątrz była pęknięta i najpierw posklejana taśmą izolacyjna a później jakąś inna gumową taśmą co utrudniało założenie normalnego dolotu zamiast "stożka"
    6. wyjęte głośniki z tylnej półki
    7. 10 kabli dochodzących do bagażnika, ale skąd to już nie wiadomo
    8. ułamany/sklepany zacisk na akumulatorze
    9. niedziałające otwieranie bagażnika ze schowka, niedziałające podgrzewanie fotela pasażera, spalone diody podświetlania zegarów
    10. ICS włożony tak jak by w środku coś tam jeszcze zostało
    11. termostat, wachacz górny, linki ręcznego
    12. hybrydowa skrzynia biegów (z 156 2,5 v6-krótsze przełożenia) i już teraz wiem że zbyt długo nie pożyje - mówił że było coś kombinowane ale jest tak zrobione że jest dobrze

to są rzeczy o których mi nie mówił, dlatego też rozrząd, olej, filtry i reszta są dla mnie WIELKĄ NIEWIADOMĄ...

chyba nikt mnie nie przebije a tak jak wcześniej mówiłem auto od forumowicza

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 164

Domyślnie

Tak to juz jest jak sie kupuje używke może rozrząd też masz poklejony taśmą izolacyją, ten gosciu co nia jezdził to powinien
    jeżdzić ale tramwajem albo e34, pozatym powinni wprowadzić psychotesty dla posiadaczy alf zeby tepic takie buractwo jak wyżej opisane bo później taka opnia o alfach jest że to szroty itp. własnie przez takich posiadaczy ze wsi.