Kolektor plastikowy, a z przeplywka sprobuje.
Kolektor plastikowy, a z przeplywka sprobuje.
- - - Updated - - -
kolego odnosnie twojej rady jak prawidłowo wymienic i kontrolowac olej w q-tronic dzis zaobserwowalem ze mam wycieki ze skrzni chyba uszczelniacz sie posypał
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz2DkSdRGX1
- - - Updated - - -
koledzy czy klapy z kolektora dolotowego mozna calkowici wyrzucic czy zmiana na nowszy to kolektor rozwiazuje problemy
Niestety nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i nie mogę Ci pomóc w kwestiach czysto technicznych. Jeśli jednak zauważyłeś wycieki to radziłbym czym prędzej udać się do fachowca, bo może być niemiło.
Są warsztaty specjalizujące się w automatycznych skrzyniach, na pewno Ci pomogą
Czy Alfa 2,4 210KM z 11.2007 będzie miała już plastikowy kolektor, ten 'lepszy'?
Ostatnio edytowane przez kamikazze ; 02-12-2012 o 11:09
A nie jest czasem tak, że wszystkie 2.4 maja aluminiowy kolektor?
faktycznie, 2,4 zawsze mają aluminiowy, dzięki
rety,już tyle osób poruszało ten temat"źle odpala,dymi na biało itd itp"WYWALCIE KLAPY Z KOLEKTORA BO JEST TO NIEDOPRACOWANE ROZWIĄZANIE I 90% ODPOWIADA ZA PROBLEMY Z ROZRUCHEM I ZAMULANIEM AUTA.Wiem bo sam to przerabiałem.
- - - Updated - - -
a tak na marginesie to moim 2,4 przy przebiegu 30tys był kolektor wymieniany na gwarancji samochodu,przy przebiegu 65tyś znowu go szlag trafił.Wnioski wyciągnijcie sami
Witam, opiszę mój problem z AR 159 2.4 (210KM), ogólnie auto sprawuje się o.k. oprócz rozruchu tzn.:zauważyłem że jak dłużej postoi to przy rozruchu zapala jakby nie na wszystkie cylindry i puszcza chmurę jasnego dymu z rur wydechowych, po chwili wszystko jest o.k.. Metodą prób i błędów zauważyłem, że jak przy rozruchu: po włożeniu kluczyka poczekam dłużej (do momentu aż przestanę słyszeć że pompa paliwa się wyłączyła) i nacisnę start auto odpala bez problemu (bez szarpania i dymu). Teraz jak zaczęły się mrozy to musze tę czynność wykonać dwa razy aby nastąpił zapłon bez problemu. Co istotne przy aktualnych temperaturach wystarczy, że godzinę postoi na dworze i już zapłon zaraz po zgaszeniu kontrolki świec powoduje lekkie szarpnięcia i mały dymek. Latem/ jesienią czasami jak w nocy temperatura spadała poniżej 10 stopni to też potrafił szarpnąć i puścić dyma ale później już choćby stał 8 godzin odpalał bez problemu. Teraz napisze co już w aucie było zrobione:wtryski w serwisie Boscha (korekty sprawdzane FES-em są w normie); usunięty został PDF i egr; wymieniony regulator ciśnienia paliwa przy pompie i centralka grzania ściec, świece żarowe ostatnio wymieniłem, filtr paliwa też wymieniony.Ogólnie stawiam jeszcze na mikro nieszczelność w układzie paliwowym (tzw. szybkozłączki). Zastanawiałem się jeszcze nad klapami wirowymi ale auto po za rozruchem sprawuje się dobrze przyśpiesza od dołu, listwa nie jest zasyfiona i przesuwa się przy każdym dodaniu gazu. Pomóżcie co może powodować ten zły rozruch jeżeli to nieszczelność na układzie paliwowym to gdzie jej szukać. Zauważyłem także żejak poruszam szybkozłączką na filtrze paliwa to przemieszcza się góra- dół jakby miała lekki luz- czy to normalne czy połączenie powinno być sztywne.Pozdr.
Ostatnio edytowane przez SiwyAlfa ; 11-12-2012 o 10:39