Strona 10 z 26 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 253

Temat: 2,4 JTDM nierówna praca silnika

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Kolektor plastikowy, a z przeplywka sprobuje.

oktawian87
    Gość

Domyślnie

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Nigdy Zobacz post
    Nom też się wożę z automatem. Ciężko było znaleźć 2.4 w Q-Tronicu w jakimś przyzwoitym stanie. Pewnie też coś o tym wiesz Mało ich jest ogółem. Pamiętaj o wymianie oleju w skrzyni!
    kolego odnosnie twojej rady jak prawidłowo wymienic i kontrolowac olej w q-tronic dzis zaobserwowalem ze mam wycieki ze skrzni chyba uszczelniacz sie posypał

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz2DkSdRGX1

- - - Updated - - -

koledzy czy klapy z kolektora dolotowego mozna calkowici wyrzucic czy zmiana na nowszy to kolektor rozwiazuje problemy

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał oktawian87 Zobacz post
    kolego odnosnie twojej rady jak prawidłowo wymienic i kontrolowac olej w q-tronic dzis zaobserwowalem ze mam wycieki ze skrzni chyba uszczelniacz sie posypał
    Niestety nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i nie mogę Ci pomóc w kwestiach czysto technicznych. Jeśli jednak zauważyłeś wycieki to radziłbym czym prędzej udać się do fachowca, bo może być niemiło.
    Są warsztaty specjalizujące się w automatycznych skrzyniach, na pewno Ci pomogą

kamikazze
    Gość

Domyślnie

Czy Alfa 2,4 210KM z 11.2007 będzie miała już plastikowy kolektor, ten 'lepszy'?
    Ostatnio edytowane przez kamikazze ; 02-12-2012 o 11:09

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubuskie
    Auto
    AR 159 SW 2.4 210KM + bonus by CINSOFT

Domyślnie

A nie jest czasem tak, że wszystkie 2.4 maja aluminiowy kolektor?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT Sportiva QV

Domyślnie

Cytat Napisał Belmondo Zobacz post
    A nie jest czasem tak, że wszystkie 2.4 maja aluminiowy kolektor?
    Dokładnie tak jest. Kolektor plastikowy ze zmodernizowanymi klapami jest tylko do 1.9 JTDm.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał kamikazze Zobacz post
    Czy Alfa 2,4 210KM z 11.2007 będzie miała już plastikowy kolektor, ten 'lepszy'?
    Pytam, bo na zimnym trudniej pali, nie równo chodzi i przez pierwsze parę sekund kopci. Na 2 i 4 cylindrze korekta jest większa od reszty, bo +1,8 i -1,7.
    Kolektor na pewno masz aluminiowy, natomiast przyczyną problemów mogą być te wtryski. Zrób to koniecznie

kamikazze
    Gość

Domyślnie

faktycznie, 2,4 zawsze mają aluminiowy, dzięki

Użytkownik Alfa i Omega Avatar grzesk
    Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto
    było Mito 1.4TB ,Brera 2.4/jest 147 GTA

Domyślnie

rety,już tyle osób poruszało ten temat"źle odpala,dymi na biało itd itp"WYWALCIE KLAPY Z KOLEKTORA BO JEST TO NIEDOPRACOWANE ROZWIĄZANIE I 90% ODPOWIADA ZA PROBLEMY Z ROZRUCHEM I ZAMULANIEM AUTA.Wiem bo sam to przerabiałem.

- - - Updated - - -

a tak na marginesie to moim 2,4 przy przebiegu 30tys był kolektor wymieniany na gwarancji samochodu,przy przebiegu 65tyś znowu go szlag trafił.Wnioski wyciągnijcie sami

Użytkownik Świeżak Avatar SiwyAlfa
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Alfa Brera 1.75 tbi

Domyślnie

Witam, opiszę mój problem z AR 159 2.4 (210KM), ogólnie auto sprawuje się o.k. oprócz rozruchu tzn.:zauważyłem że jak dłużej postoi to przy rozruchu zapala jakby nie na wszystkie cylindry i puszcza chmurę jasnego dymu z rur wydechowych, po chwili wszystko jest o.k.. Metodą prób i błędów zauważyłem, że jak przy rozruchu: po włożeniu kluczyka poczekam dłużej (do momentu aż przestanę słyszeć że pompa paliwa się wyłączyła) i nacisnę start auto odpala bez problemu (bez szarpania i dymu). Teraz jak zaczęły się mrozy to musze tę czynność wykonać dwa razy aby nastąpił zapłon bez problemu. Co istotne przy aktualnych temperaturach wystarczy, że godzinę postoi na dworze i już zapłon zaraz po zgaszeniu kontrolki świec powoduje lekkie szarpnięcia i mały dymek. Latem/ jesienią czasami jak w nocy temperatura spadała poniżej 10 stopni to też potrafił szarpnąć i puścić dyma ale później już choćby stał 8 godzin odpalał bez problemu. Teraz napisze co już w aucie było zrobione:wtryski w serwisie Boscha (korekty sprawdzane FES-em są w normie); usunięty został PDF i egr; wymieniony regulator ciśnienia paliwa przy pompie i centralka grzania ściec, świece żarowe ostatnio wymieniłem, filtr paliwa też wymieniony.Ogólnie stawiam jeszcze na mikro nieszczelność w układzie paliwowym (tzw. szybkozłączki). Zastanawiałem się jeszcze nad klapami wirowymi ale auto po za rozruchem sprawuje się dobrze przyśpiesza od dołu, listwa nie jest zasyfiona i przesuwa się przy każdym dodaniu gazu. Pomóżcie co może powodować ten zły rozruch jeżeli to nieszczelność na układzie paliwowym to gdzie jej szukać. Zauważyłem także żejak poruszam szybkozłączką na filtrze paliwa to przemieszcza się góra- dół jakby miała lekki luz- czy to normalne czy połączenie powinno być sztywne.Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez SiwyAlfa ; 11-12-2012 o 10:39