Pod wtyczki podłączonej nagrzewnicy - tak aby świeciła jak dana grzałka dostaje napięcie. Jest to łatwiejszy sposób niż miernikiem![]()
Pod wtyczki podłączonej nagrzewnicy - tak aby świeciła jak dana grzałka dostaje napięcie. Jest to łatwiejszy sposób niż miernikiem![]()
Powiedz jeszcze diody miałeś podłączone szeregowo czy równolegle i czy wystarczą zwykłe diody 3V?
poza tym troszkę się zmartwiłem czyżby odczucie szybszego nagrzewania to efekt placebo zamontowanej nagrzewnicy?
Czy było u Ciebie czuć poprawę ogrzewania po zamontowaniu odpowiedniego panela i uruchomieniu grzałek?
krzyzie
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM
Diody 12V równolegle.
No właśnie myślałem, że efekt będzie lepszy. Bo po 1km leci ciepełko (w mrozy jak pamiętam) a wcześniej to przed samą pracą zaczynał dopiero letnio lecieć (nie całe 4km).
Tylko jeszcze kwestia jest taka, że nawiew na początku daje malutkie odmrażanie szyby a dopiero po jakimś czasie dopiero na maxa szybę odmraża. I tego nie kapuję w jaki sposób jest to sterowane.
No nic sprawdzę przy obecnym panelu, ale wygląga na to że pora zacząć szukac odpowiedniego, a łatwe to nie bedzie
pzdr
krzyzie
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Odczytałem u siebie numer na panelu climatronica i jest następujący: 1560334760 czyli raczej jest nie odpowiedni? Kurcze żaden eper online mi nie działa.
Mi też nie chce żaden działać. Zastanawia mnie tylko jedno - po co włosi pakują nagrzewnicę skoro ona i tak nie będzie działać?
Może ktoś ma jakiegoś znajomego w ASO i dowiedziałby się jak to jest.
krzyzie
cześć.
Można wiedzieć gdzie zdobyłeś odpowiedni panel i czy wymiana jest plug@play - wyciągam stary panel wkłądam nowy, podłączam istniejące wtyczki i gotowe?
A może brakuje jakiegoś pina w gniazdach sterownika odpowiedzialne za sygnał na przekaźniki, które możnaby dorobić. Porównywałeś może obydwa panele - jakoś nigdzie nie mogę znaleść panela z obsługa nagrzewnicy.
krzyzie
Przewody pasują, ilość pinów też. Ja kupiłem panel z crosswagona jtd (inny odcień koloru), akurat jeden kolega miał rozbiórkę auta. Sam panel na elektronice miał dodatkowo złączę, coś ala RS232. Nie wiem do czego ale wydaje mi się, że to jest kwestia programowa bo generalnie płytka była taka sama (za wyjątkiem złącza i paru rezystorów przy nim).
Generalnie jest to bardzo dziwna sprawa a brakuje dokładniejszej dokumentacji aby to rozkminić. Postaram się zrobić testy kiedy mi się załącza nagrzewnica po przez te diody.
Powiem tak znalezienie panela o właściwych numerach bedzie graniczyło z cudem![]()
Cześć jaboleq mam pytanie do Ciebie bo chyba jako jedyny masz właściwy panel.
Dzisiaj podłączając auto pod MES v.1.1 zobaczyłem, że w wchodząc w parametry sterownika klimatyzacji jest opcja "ogrzewanie dodatkowe".
Po zaznaczeniu ptaszka pojawił się napis "PRESENT" co jak mniemam z mojego słabiutkiego angielskiego oznacza obecny.
W zakładce testy jest również test "ogrzewanie dodatkowe" niestety u mnie przy kilku próbach za każdym razem pokazuje "nieudane".
Mam prośbę czy znalazł byś chwilę podłączył się kompem i sprawdził jak to wygląda u Ciebie?
Dzisiaj bedę podłączał diody i w ciągu tygodnia będą robione jakieś testy - zobaczymy co wyjdzie - dodatkowo chcę odłączyć wtyczki od nagrzewnicy i zobaczyc czy będzie dmuchać ciepłym powietrzem tak samo szybko jak z podłączonymi wtyczkami.
- - - Updated - - -
Co do kwesti programowania niestety w ASO twierzą, że sie nie programuje i oczywiście odpowiadają że może ktoś dołożył nagrzewnicę i dlatego nie działa.