Strona 102 z 158 PierwszyPierwszy ... 2529293949596979899100101102103104105106107108109110111112152 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,011 do 1,020 z 1578

Temat: JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

video bardzo poglądowe, tylko jedna uwaga: nie 50 kHz, tylko 50 kbps (chyba że to było podane dla skanera logicznego ) !!!!!.....

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Tak – 50kHz było podane dla scanlogic2, przy 50 kbps. Przy 125 kbps – 50kHz w scanlogic to za mało.

Prawie wszystkie parametry + nastawnik TP, pod kontrolą autoscope. Sukcesywnie będę dorabiać. Chyba idzie zapytanie z MESa, a nie ma odpowiedzi z ECU?

Nie jest tak różowo, bo przy 4 parametrach widać, że czasy mają duże znaczenie. Nie wiem czy to jest dobrze. Nie starczyło mi już czasu żeby spróbować odczytać te kody.

Zaczęłam inne moduły ABS, ale miałam problem z połączeniem poprzez ELM327 i adapter 1 + kabel Y. Łączył się tylko przez KKL, ale MES pokazywał coś z czasem, na dole okna. Coś jest nie tak, ale nie wiem co. Czy możliwe, że inne prędkości ma na liniach 1, 3 i 9? Coś zrobiłam źle?

Nadawanie CAN – scanlogic2:
    - niestety chyba adapter ma jednostronną komunikację, ponieważ mam tylko ramkę na CH1 na wyjściu scanlogic, a na wyjściu adaptera mam napięcie stałe == ok. 2,5V (jak nic nie jest podłączone – to jest górne, ok. 5V). Na tym z nóżkami w adapterze, na nóżce 2 od prawej, też nie ma ramki, a jak sygnał wchodzi to jest. Może coś zrobiłam źle, bo mam wrażenie, że w opisie do adaptera CAN, było napisane, że można nadawać ramki.
    - - tak się zastanawiałam, czy go nie otworzyć i nie zobaczyć co jest w środku.
    - można nadawać po jednej linii – L, z użyciem łączówki z chwytaczkami.
    - jak podać napięcie 0 na linię h modernsofta, a na L ramkę to modernsoft alarmuje o błędzie. To chyba stan jak przy jakimś zwarciu z masą? Muszę sprawdzić, nie pamiętam.
    - modernsoft się gubi czasem. Coś z tym jest, że coś tam pamięta, co było wcześniej. Producent chyba może poprawić program?, bo jakoś mi nie pasuje, że trzeba go resetować przed nadaniem kolejnej ramki. Aby nie było, że trzeba też przed odebraniem.

http://youtu.be/ADkHY51gOF0
    http://youtu.be/ngaUk4iq_Dw
    http://youtu.be/opCyjfoMuBw
    http://youtu.be/-dPuttwv7f0
    http://youtu.be/aL_ZSDzBCI8
    http://youtu.be/yXJ8srcT6ek

Nie wiem, jak zrobić, żeby były 3 wejścia i 1 wyjście. SPI – tam musi być chyba jedno wyjście?

scanlogic2_nadawanie_ramki_i_CAN_Kline.zip

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Są inne prędkości w tym moim TS. Zapomniało mi się, że alfaOBD podaje adres i prędkość. 4800 dla wszystkich, czyli totalne dno.

Generalnie K-line są bardziej upierdliwe od CAN. Może dlatego, że CAN mogłam nadawać i obserwować co się dzieje, a tu raczej nie mam takiej możliwości.

Nie udało mi się prawie nic z modułami. Zniechęciłam się i nie podłączałam oscyloskopu.
    - łączę się z ABS, klimą i ASR poprzez MES (oprócz klimy) i alfaOBD oraz kabel Y, ale tylko wtedy, gdy nie podłączę scnalogic2. Gdy obydwa są podłączone to nie łączy się z modułami, tylko pisze, że nie odpowiedziało ECU. Próbowałam go oszukać i podłączać scanlogic dopiero jak jestem połączona z MES, ale jak scanlogic zaczyna rejestrować, to MES traci łączność.
    - alfaOBD, nieco lepiej było. Tylko, że w sumie udało mi się poprawnie zarejestrować tylko dane sterownika ABS – widać w ASCII.
    - reszta parametrów, pojedynczych testów – raczej klapa. Widać, że zmienia się info, ale kody są dziwne i nie odnajduję w nich adresów z alfaOBD.
    - prędkości fiksują – te odczytane przez scanlogic, chyba niezależnie od xHz.
    - raczej na niskich częstotliwościach trzeba łapać – 10kHZ. Na wyższych to już chyba za krótko.
    - chyba te nieudane odczyty są spowodowane prędkościami, bo silnik, ECU można odczytać.
    - testy raczej uważam za nieudane. Większości nie zapisywałam, nie było co.
    - Nie wiem czy dam temu radę.

Czy możliwe jest, że coś się dzieje z takim powolnym sygnałem, jak jest dzielony przez kabel Y? Jak temu zaradzić? Czy coś zmieni jak wezmę z multipleksera sygnały na interfejs i na adapter K-line? Wg mnie coś się dzieje z tymi sygnałami. Muszę chyba sprawdzić oscyloskopem.

Chyba już wiem, jak zrobić, aby mieć dwie linie CAN L i H na analizatorze. Może jak go oszukam i CAN H podam poprzez adapter, a CAN-L bezpośrednio na analizator, to wtedy zobaczę dwie? Z adaptera CAN można sygnał wziąć na analizator z pierwszej nóżki na dowolny kanał, z pominięciem łączówki. Analizator nic innego nie pobiera na pozostałe nóżki. GND i 12V jest potrzebne dla adaptera tylko. Sygnały z dwóch linii CAN będą analogiczne, ale może wtedy mogłabym jednocześnie nadawać i odbierać? A nie GNFD muszę dać na pin 5 analizatora.

Jeszcze ma jedno pytanie – nastawnik. Jeśli nie ma odpowiedzi, to albo to ECU nie obsługuje tego, albo coś nie działa? Reset nastawnik – tester pokazuje jako udany. Jak sprawdzić, że się dokonał? Bo parametry TP się nie zmieniają. Nie patrzyłam jeszcze resetów poprzez scanlogic2, bo trzeba potem adaptować z zimnego silnika.

K_line_TS_moduly_scanlogic_2.zip
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ABS_ID.jpg
Wyświetleń:	58
Rozmiar:	87.5 KB
ID:	133472  
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 03-06-2014 o 10:52

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Można uzyskać dwie linie CAN na scanlogic, jak go oszukać. Obie są takie same, tak samo spolaryzowane, ale to wiedziałam. Niemniej jednak tak myślę, że może gdyby na jednej linii się coś działo, to w ten sposób analizatorem można wykryć ewentualne usterki – różnice na liniach.

Niestety, nie można uzyskać dwukierunkowej transmisji między scanlogic a modernsoftem. Tego się spodziewałam, bo jeden nadaje i odbiera na innych liniach, a drugi nadaje na obu i jest kolizja. Nadawałam z ciekawości to co wpierw zarejestrowałam bezpośrednio z scanlogic obie linie. Jednak CAN L nadaje, a na CAN H robi się efekt podobny do zwarcia – napięcia się chyba sumują i taki efekt, jakby podać mu stałe napięcie na CAN H lub, gdyby CAN H trwało w stanie bezczynności. Efekt jest analogiczny jak podać mu sygnał == 0V na CAN H – modernsoft alarmuje, że są błędy i przestaje działać. Widać na oscylogramie co tam się zadziało.

Jednak ten eksperymet odpowiedział częściowo na moje pytania na temat wyzwalania i nadawania. Wyzwalać trzeba wszystkie kanały, na których rejestrujemy, czy odbieramu i nadajemy – wtedy sygnały są analogiczne, jednoczasowe, nie ma przesunięć. Dopóki nie odbierze sygnału na wejściu, dopóty będzie czekał na wyzwolenie – za pierwszym razem właśnie taki błąd popełniłam, z bezmyślności. Ale zbocza … są dla mnie nadal czarną magią.

W GT może w weekend zobaczę, jeśli odbiorę GT w terminie, już zresztą przesuniętym… Zobaczymy jak tam to będzie wyglądało. Nie wiem, czy w prawdziwej magistrali będzie możliwe użycie obydwu analizatorów? Chociaż i tak najpierw będę musiała sprawdzić logi zwyczajowo.

Z TSem to nie wiem, z tymi liniami K. Muszę mieć więcej czasu, żeby posprawdzać różne rzeczy.Patrzę sobie różne rzeczy, nim podłączę się do GT. Chociaż nastawnik mnie akurat irytuje. Zapytałam, bo „problem” z okazjonalnym przypadaniem rpm zainicjowałam dwoma działaniami:
    - nabili klimę, nie było czynnika jak ją kupiłam. Sprężarka ma chyba za duży pobór prądu, bo jest może stara. Błąd klimy był spowodowany brakiem czynnika. A aktualnie taki sam – faktem, że odłączyłam sprężarkę.
    - robiąc jego reset. Zrobiłam ten reset, mimo, że bubu napisał, że mam zrobić tylko restet p.a.
    - jakoś specjalnie nie zamierzam drążyć tematu, bo przypadają teraz okazjonalnie, można przywyknąć.

Odszukałam w elearn rozpiskę pinów na łączówce immo. Tylko, że tam są trzy zasilania. Jest zasilanie plus i minus z anteny na pinach 1 i 3 oraz zasilanie od wł. zapłonu na pinie 8. Na razie podałam napięcie zasilania i GND na łączówkę 8-pinową, odpowiednio na pin 3 i 6. Ale na nóżkach było tylko napięcie stałe, nie rejestrowałam. Mysz musiała działać, żeby były zmiany napięcia, a w tym to nie wiem jak zrobić. To może być dla mnie za trudny obiekt do badania. Tylko, że chciałam zobaczyć SPI. Tylko chciałam zobaczyć. Może poczytam i zrobię drugie podejście. Trochę mi szkoda się poddać, ponieważ to mnie ciekawi. Tylko, że zamiast mieć mniej do czytania, mam coraz więcej.

Szkoda, że nikt nie chce mi pomóc z liniami K i SPI, i innymi protokołami. Tak, bez podp0wedzi, to będę wszystko sprawdzać b. długo, nim zobaczę różne rzeczy i się zorientuję. Raczej jestem gapowata.

Załącznik 133581
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 04-06-2014 o 01:28

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

Dopóki nie odbierze sygnału na wejściu, dopóty będzie czekał na wyzwolenie...
    - filozofia wyzwalania jest taka że jest tworzony iloczyn z ustawionych sygnałów do wyzwalania.
    - nie ma żadnych opóżnień w sygnałach, przesunięc fazowych.
    - z powodu tego iloczynu lepiej jest dawac sygnał wyzwalania tylko w jednym kanale, zazwyczaj wyzwalamy od zbocza sygnału, nie od poziomu logicznego.
    - tam gdzie jest CAN wyzwalanie ma być od sygnału start , czyli od zbocza ujemnego, od 1 do 0 logicznego.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

jeszcze bym dodał że wyzwalamy się od przebiegu najwolniejszego...
    Ostatnio edytowane przez euroscan ; 06-06-2014 o 07:28

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Dzięki. No nie jest to wcale łatwo się w tym rozeznać, zwłaszcza jak się nic nie wie.

W scanlogic to jednak jest różnie. Tak to wygląda, zwłaszcza podczas nadawanie i odbierania jednocześnie lub podczas obserwacji jakiejś reakcji na działanie. Na stanach logicznych wyzwala na każdym oraz na wszystkich, na zboczach tylko na pojedynczych kanałach, a wtedy czeka na pojawienie się zmiany na tym kanale.

Podczas nadawania to raczej trzeba na wszystkie.

To popatrzcie nagrałam dla CAN (modernsoft). A dla mysza nie nagrałam, ale zrobiłam zrzuty i zapisałam pliki przed nadaniem i po nadaniu.

Z prędkościami to na myszy mogłam patrzeć tylko, bo modernsoft nadaje tak samo. A w scanlogic mogę nadać na razie tylko to zarejestruję lub przebieg wykonany wizardem. To ostatnie to nie można zrobić różnych bitów, tylko można ustawić częstotliwość i cykle, a wtedy wychodzą stałe wykresy. Pewnie trzeba skrypt napisać, ale nie umiem na razie. Może trzeba na 1 dawać konkretny przebieg? Nadawałam na mysz tylko LED i button. Reakcja była taka, że zapalał LED.

Ale za to ciekawie to wygląda i chyba ma znaczenie jak to będziemy wyzwalać i w którym momencie, bo może nas interesować co się dzieje przed wyzwoleniem? Można tak może badać usterki, sygnały o charakterze pasożytniczym, nieplanowane jakby? Nie mam na razie na to pomysłu, ale tak przeczuwam.

W autoscope nigdy tego nie próbowałam, zwykle chyba na auto rejestrowałam. Zobaczę w samochodzie. A picoscope miał taki żółty rąbik, który mnie zastanawiał. Ale raz tylko udało mi się przypadkiem coś z nim zrobić, że wtryski szły jeden w ramce. A ten rąbik to chyba napięcie lub zakres napięć mógł pokazywać dla przeskoku. Fajny byłby zakres napięć, bo wtedy dla sygnałów nieprostokątnych mógłby może się przydać.

A właśnie – sinusoidalny sygnał z CKP, różnicowy. Co się stanie jak podam go na adapter RS485? Jak badać stany logiczne na takich sygnałach?

Zdekodowałam mysza, poprzez DMX-512, to znaczy pin CLK. W myszy chyba nic innego nie zobaczę? Przynajmniej nie potrafię. Ale nie wiem czy dobrze? W każdym razie pokazuje adresy jakieś. Są jednak różne dla różnych częstotliwości. Z tym mam problem jak dobrać częstotliwość? Ostatecznie skłaniam się ku 100kHz, ale to raczej strzelam. Na MHz nie próbowałam.
    ---- raczej w myszy jest źle, bo w szczegółach pokazuje stop missing.

Jest chyba problem – podczas nadawania CAN na modersofta, jest taki moment, chyba jak przekazuje dane do scanlogic, że napięcie na wyjściach spada do 0. W GT to zewrze chyba B-CAN i liczydło będzie fiksować. Nie wiem, czy uda się coś nadać? Chyba, że zdąży wrócić do stanu poprawnego i nie zawiesi w międzyczasie analizatora.

Mam taką płytkę, z różnymi takimi drucikami i innymi elementami. Zestaw kosztował kilkadziesiąt złotych, ale jest używany i nie wiadomo, czy działa. A nawet jak działa to nie wiem, czy go uruchomię. Chciałam mieć napięcie na płytce, w dziurkach. Ale jak czytam to, to ma większe możliwości. Może można zobaczyć SPI. Znalazłam linki jak spowodować aby było napięcie:
    https://www.youtube.com/watch?v=ufQZnAAxZ7A
    https://www.youtube.com/watch?v=muP1dp73Mdg

Na razie tylko to obejrzę. Może w ogóle jednak odpuszczę, nie wiem póki co, co jest czym. Pomożecie mi to uruchomić?

Na razie tylko to, wrzucam pliki i dwa flmy. Jak się załaduje reszta to dorzucę.
    http://youtu.be/5TOJbGONvkY
    http://youtu.be/kVeW4voKlGA

Załącznik 133819

Nazwa:	Mysz_MX-512.jpg
Wyświetleń:	46
Rozmiar:	88.5 KB
ID:	133821   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2610.jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	89.6 KB
ID:	133820  
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 06-06-2014 o 09:05

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

nie rozumiem, masz Arduino, czy płytkę uniwersalną z drucikami ?....

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

http://youtu.be/O1vo-Cg56F4
    http://youtu.be/qdsUFVEX__o
    http://youtu.be/FXOMMYsNQ5E

Mam arduino, płytkę i różne takie, jak na filmie. Nie mam chyba tylko zasilacza i tego z nóżkami, co jest wsadzony na płytkę w 2 filmie. Nie mam też instrukcji. Nie mam też pojęcia co robić. Jeśli rozumiem dobrze, to zamiast tego z nóżkami mogę podczepić swój badany obiekt z nóżkami?

Niemniej jednak chciałam zobaczyć SPI oraz żeby modrsoft odbierał i nadawał w domu ramki. Poza tym mogę wtedy analizatorem zobaczyć równocześnie. Nie piszą, aby tam były wyjścia/wejścia dla CAN. Bubu patrzył CAN. Co jest mi jeszcze potrzebne?

Problem jest taki, że skoro nie mogę dać rady myszy, to pewnie temu też nie dam. No chyba, że mi pomożecie?

--------------

W tamtej, poprzedniej wersji scanlogic można sobie skopiować jedną ramkę i wkleić na inny kanał. Można też wyeksportować funkcję dla tego przebiegu w jakimś nieznanym mi formacie. Tylko, że mają różne częstotliwości. Ale wersje nie są kompatybilne, nawet jak zapiszę, to ni otworzę w nowej i nie wiem jak wygenerować ramkę w nowej wersji. Nie umiem napisać skryptu, czy funkcji w nowej wersji, jak wiesz. A przez to nie mogę zobaczyć różnych rzeczy…

Nazwa:	IMG_2612.jpg
Wyświetleń:	74
Rozmiar:	66.3 KB
ID:	133828   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nowa_wersja_wizard.jpg
Wyświetleń:	54
Rozmiar:	88.0 KB
ID:	133831   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	stara_wersja_wizard.jpg
Wyświetleń:	58
Rozmiar:	80.0 KB
ID:	133832  
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 06-06-2014 o 12:40

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

niby w Arduino jest oprogramowanie do interfejsu SPI jak i CAN ale należy mieć urzadzenia odbiorcze, kiepsko to widzę....

Nazwa:	Arduino.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	44.4 KB
ID:	133924