Nie mam warunków do takiego dłubania :/ Chyba podrzuce ja do łodzi do alfateam bo chłopaki polecają
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Witam. Ostatnio miałem taką sytuację. Wybrałem się z dziewczyną do jej rodziców w jedną stronę jakieś 50km wszystko było w jak najlepszym porządku, aczkolwiek nie przekraczałem specjalnie 3tys obrotów.
Natomiast w drodze powrotnej podczas wyprzedzania ciężarówki, zapaliła mi się kontrolka MCSF. (znaczy nawet nie zauważyłem różnicy w pracy silnika gdyz o lampce poinformowała mnie dziewczyna) Zatrzymałem się zgasiłem auto i po ponownym odpaleniu kontrolka zgasła.
Wczoraj byłem na odczycie błędów u "Kubicze" (dzięki wielkie) i wykazało błąd: P0238 - Boost pressure sensor
"Boost control solenoid or boost pressure sensor faultyPowodem tego błędu jest fakt, że ECU odebrało bardzo wysoki sygnał‚ z czujnika. Błąd obecnie nie jest aktywny ale został‚ zapisany w pamięci. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą…. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd"
W takim układzie, czy to mogą być wężyki podciśnieniowe ? Gdyż na początku po zakupie miałem dziwne świsty podczas przyspieszania na turbo i nie był to raczej normalny dźwięk turbo.
PZDR siroccoxp
A czytałeś pierwszą stronę?...
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ym_zrobic.html
Czytałem od samego początku dotrwałem do 35 strony. Aczkolwiek wychodzi mi tylko ten błąd. Dlatego chciałem się podpytać co mogłoby być przyczyną w takim układzie. Rozmawiając z kubicze zasugerował wadliwe działanie "overbosta"
Overboost jeśli masz rozbieralny (z metalową obwódką), to możesz przeczyścić http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...on_manual.html
Nie zaszkodzi też jak wykręcisz MAP sensor (czujnik ciśnienia doładowania) i również go wyczyścisz.
Oprócz tego należy ocenić stan wężyków podciśnienia idących do zaworu VGT.
Dzięki wielkieBędę miał jakiś punkt zaczepienia teraz ;]