Strona 107 z 172 PierwszyPierwszy ... 757979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117157 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,061 do 1,070 z 1711

Temat: jaki wahacz górny

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Dzisiaj dostałem odpowiedz po ponad 2 miesiącach od złożenia reklamacji wahacza Harta iż została uznana, tylko mam do Was pytanie jeśli ktoś ma odpowiednie informacje otóż zwrócą za wahacz ale bez vatu. Ja kupiłem wahacz w serwisie z vatem wiec o co biega? To normalna praktyka? Druga sprawa to taka iż miały być zwrócone koszty wymiany wahacza w wysokości 100zł. Nawet producent niby zbierał informacje na temat auta, przebiegu itd oraz właśnie na temat wyceny robocizny. To są informacje od sprzedającego czyli właściciela tego serwisu który wahacz mi sprzedał i wymieniał. Podpowiedzcie czy ja jestem stroną zgłaszającą reklamacje w stosunku do tego szefa serwisu czy jestem zależny od tego co ten szef ugra z producentem?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Luck Zobacz post
    Dzisiaj dostałem odpowiedz po ponad 2 miesiącach od złożenia reklamacji wahacza Harta iż została uznana, tylko mam do Was pytanie jeśli ktoś ma odpowiednie informacje otóż zwrócą za wahacz ale bez vatu. Ja kupiłem wahacz w serwisie z vatem wiec o co biega? To normalna praktyka? Druga sprawa to taka iż miały być zwrócone koszty wymiany wahacza w wysokości 100zł. Nawet producent niby zbierał informacje na temat auta, przebiegu itd oraz właśnie na temat wyceny robocizny. To są informacje od sprzedającego czyli właściciela tego serwisu który wahacz mi sprzedał i wymieniał. Podpowiedzcie czy ja jestem stroną zgłaszającą reklamacje w stosunku do tego szefa serwisu czy jestem zależny od tego co ten szef ugra z producentem?
    Stroną dla Ciebie jest firma która sprzedała Ci towar na paragon/fakturę (dla celów konsumpcyjnych).
    To ona w ciągu 14 dni od złożenia reklamacji (masz jakieś potwierdzenie że złożyłeś reklamację?) powinna Ci odpowiedzieć czy uznaje czy odrzuca reklamację i dlaczego.

Nie ma przy tym znaczenia co i kiedy odpowie producent/dystrybutor itp (kiedy odpowie tej firmie ...).

Jeśli termin 14 dni nie zostanie dotrzymany to uznaje się reklamację automatycznie za rozpatrzoną na korzyść klienta.
    Proponuję zapytać rzecznika praw konsumenta , myślę że potwierdzi ...

Nie słyszałem o oddawaniu kwoty bez Vat-u.

Odnośnie kosztów montażu - wątpię żebyś uzyskał je faktycznie od producenta. Co najwyżej warsztat ze względów wizerunkowych zaproponuje Ci jakiś gratis albo rabat na inną usługę, i na Twoim miejscu bym z niego skorzystał.

To co napisałem jest - wq mojej najlepszej wiedzy - zgodne z obowiązującymi przepisami.
    Ale jak wiadomo teoria swoje a życie swoje , jeśli masz dobry warsztat to czasem lepiej nie psuć sobie układów i niech to załatwią po swojemu
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Mam takie same informacje zgromadzone z różnych źródeł, natomiast jako tak dowodu nie mam kiedy złożyłem reklamacje jedynie kosztorys z tego dnia mi zrobili, czyli założyli nowy wahacz za który zapłaciłem jak również usługa i tam jeszcze inne sprawy miałem. Sprawę mam na mailach ale dopiero od około miesiąca, bo wcześniej dzwoniłem tydzień w tydzień do tego szefa serwisu a ten mnie zbywał że nie dostał odpowiedzi od producenta albo że potrzebują danych auta albo chcą wycenę za montaż nowego, i od każdej takiej akcji powiedział mi że liczy się nowy cykl reklamacyjny czyli te 2tyg. Oczywiście jest to kłamstwem i sądzę że ów szef serwisu grał na zwłokę by nie płacić ze swoich pieniędzy tylko czekał na to aż dostanie je od producenta wszak wahacz był wadliwy bo stuki zniknęły po wymianie i nawet producent tak orzekł jak rzekomo twierdzi szef serwisu. Wiesz sama wymiana w wysokości 100zł też piechota nie chodzi to dodatkowy koszt który poniosłem podczas wymiany na inny wahacz. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że to ten szef mnie namówił na ten wahacz a ja go później wychwalałem na tym forum. Stwierdził, że nawet jak padnie to nie będzie problemu z reklamacją a tu taka telenowela, także serwis ten nie ma dobrego zdania u mnie ale że tak napiszę może jeszcze wyjdzie z tego z twarzą.
    Dzięki Gepard za rzeczową odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez Luck ; 20-08-2015 o 17:38

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Temat reklamacji wahacza zakończony, długo to trwało bo prawie 3 miesiące ale szef serwisu dotrzymał słowa.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar awj1
    Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto
    AR 159 1,9 JTDm 8V + mapa EGR Off by maly_777

Domyślnie

Muszą ci zwrócić koszty zakupu wahacza netto + vat i koszty robocizny. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby mi nie oddali za koszty robocizny. W zębach muszą ci to oddać. Nieznajomość prawa szkodzi. A zwykłych zjadaczy chleba kosztuje i to podwójnie. Jest coś takiego jak KODEKS CYWILNY. Wszystkim radzę przeczytać sobie DZIAŁ II a zwłaszcza art. 561z indeksem1.
    Kiedyś pewna firma uznała mi reklamację sprzęgła i oddała kasę tylko za sprzęgło. Koszty wymiany 400 zł. Zadzwoniłem i powiedziałem że chcę kasę za wymianę. Odpowiedzieli mi że w ich regulaminie jest napisane że nie zwracają kosztów wymiany. A ja do nich że w regulaminie mogą nawet napisać '' że nie uwzględniają reklamacji, rękojmi za wady i gówno mnie to interesuję i widzę kasę w ciągu 5 dni koncie". Podałem im oczywiście artykuł z kodeksu i zapytałem czy wie co to jest UOKiK i nie legalna praktyka. I że jak coś to zapraszam do mnie do sądu który był oddalony od nich o około 600 km. Oczywiście ich regulamin przesłałem to powiatowego rzecznika praw konsumenta.

1. Konstytucja
    2. Ustawy (nie mogą nam zabronić tego co daje nam konstytucja)
    3. Ratyfikowane umowy między narodowe
    4. Akty wykonawcze - rozporządzenia
    5. Akty prawa miejscowego
    (nie mogą nam zabronić tego co daje nam konstytucja, ustawy i umowy międzynarodowe)
    Tak więc jakieś tam regulaminy firm muszą być zgodne z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa.

Sorry za wywód ale może w końcu więcej osób to przeczyta i będzie bardziej świadome swych praw.
    Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
    -Mamo co to za auto?
    -Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
    -A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
    Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
    Mina ojca BEZCENNA !!!

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Ale skąd właściwie sprzedawca ma wziąć dla Ciebie pieniądze za wymianę? przecież on nie jest winien jakości sprzedanej rzeczy ?
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto

Domyślnie

Jest pośrednikiem między hurtownią a klientem. Na fakturze, czy paragonie ma wymienione części jakie sprzedał i to on względem klienta odpowiada za ich jakość. Nie zmienia to faktu że pośrednik czytaj serwis czy jak tam go zwał może dochodzić zwrotu roboczogodzin od producenta.

Tak samo można zapytać dlaczego klient ma mieć pieniądze na wymontowanie wadliwej części i montowanie nowej skoro producent dał dupy. Skoro producent uznaje reklamację oznacza że sprzedał wadliwy produkt i tym samym musi pokryć koszty montażu i demontażu części.

Ja mam układ taki z warsztatem że jeżeli w ciągu okresu gwarancji (rękojmi za wady minimum 2 lata) wystąpi usterka nowej części np. wahacz to wymienia mi go na swój koszt on reklamuje część a ja jeśli chcę to zamawiam nową i płacę tylko za część. Czekam 2 tygodnie i kasa za część jest na koncie. Wychodzę na zero.

Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana stanowi własność osoby trzeciej albo jeżeli jest obciążona prawem osoby trzeciej, a także jeżeli ograniczenie w korzystaniu lub rozporządzaniu rzeczą wynika z decyzji lub orzeczenia właściwego organu; w razie sprzedaży prawa sprzedawca jest odpowiedzialny także za istnienie prawa (wada prawna).

Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości – przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu. Jeżeli kupującym jest konsument a przedmiotem sprzedaży jest używana rzecz ruchoma, odpowiedzialność sprzedawcy może zostać ograniczona, nie mniej niż do roku od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Więc jeśli ktoś mówi mi że gwarancja jest na rok to udowodnię mu że musi mi przyjąć reklamację na podstawie rękojmi za wady po upływie roku.

LUDZIE NIE ZNAJĄ SWYCH PRAW.
    Ostatnio edytowane przez awj1 ; 25-08-2015 o 13:02
    Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
    -Mamo co to za auto?
    Mina ojca BEZCENNA !!!

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał awj1 Zobacz post
    Więc jeśli ktoś mówi mi że gwarancja jest na rok to udowodnię mu że musi mi przyjąć reklamację na podstawie rękojmi za wady po upływie roku.
    Trochę się niestety zagalopowałeś, proponował bym dokładniej zainteresować się tym, o czym piszesz.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Ogólnie jest tak jak mówi awj1, pisałem o poradę do urzędu ochrony konsumenta, federacji konsumentów i także na infolini konsumenckiej też takie informacje mi podano chociaż może akurat każda sytuacja jest specyficzna i nie jest to jakąś regułą dotyczącą wszystkiego...
    U mnie problem był taki iż jako tak to szef serwisu składał reklamacje do producenta i w zależności co on orzeknie to samo będzie mi przekazane(myślałem, że tak to funkcjonuje)
    Okazuję się, że serwis był stroną do producenta i nawet ta firma mi podała taką wiadomość a ja byłem stroną do warsztatu bo u niego kupiłem wahacz, oraz też dlatego bo przecież nie dostałem od niego żadnej karty gwarancyjnej ani rachunku od producenta, (a tego nie wiedziałem)
    Zwrócił wszystkie koszty szef serwisu w momencie gdy zacząłem interesować się tą sprawą dość głęboko. On sam odzyskał na razie część pieniędzy bo producent uznał gwarancję i jej warunki ale na razie oddał serwisowi za wahacz ale bez vatu z usługę widocznie odda później. Sam vat podobno ma odzyskać od urzędu skarbowego, ciekawe czy to prawda.
    W sumie też nie powinni na raty tak zwracać pieniędzy, bo albo uznali reklamację i zwracają całość kosztów albo nie. Może inna jest procedura względem takiego serwisu niż w przypadku gdyby klient kupił bezpośrednio u nich.
    Ostatni tydzień był dość nerwowy bo zaczęły pojawiać się rzekomo nowe fakty takie jak: że reklamacja była odrzucona już w czerwcu i że dzięki temu szefowi serwisu oraz dostawcy od producenta uznali gwarancję, że on jakby miał podjąć decyzję to by nie uznał reklamacji. Zaczął pisać iż ma świadków mechaników jak sprawdzał stary wahacz na imadle i nic nie zauważył. To teraz pytanie po co wymieniał wahacz na kolejny za który musiałem zapłacić i za usługę też. Oprócz tego że to ja szukałem oszczędności i taki wahacz wybrałem a nie że on mi go polecił(tylko jak chciałem teraz założyć oryginał to mówił a skąd pewność że to będzie oryginał, że to na pewno nie to co wkładają na pierwszy montaż a skoro tak nie jest to wszystko inne lepiej się opłaci założyć bo tańsze. O firmie mówił, że nie zdarzają się wadliwe wahacze bo sobie ona nie może na to pozwolić bo jest to nieopłacalne itd a jeśli już to kilka procent że ma nawet wgląd do takich danych a paru osób pisało tutaj że im padł taki wahacz. Sytuacja robiła się nieprzyjemna, ale w końcu uznał, że należy zwrócić mi te koszty.

Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto

Domyślnie

Luck zmień warsztat na bardziej przyjazny klientowi. Na pewno w Krakowie jest forum na którym taki warsztat polecają. Mój warsztat działa zaledwie 4 lata i zatrudnia młody personel i dlatego czasem starzy kierowcy mówią że gówniarze nic nie potrafią. Zmieniają zdanie gdy ich diagnoza jest trafna a nie klienta. Już 2 razy lepiej auto zdiagnozowali niż ja sam z pomocą tego forum. Nie zgrywają wszystko wiedzących tylko rozmawiają z klientem. Nic dziwnego bo właściciel wrócił z USA gdzie prowadził też warsztat i może dlatego jego podejście do klienta jest inne niż rodzimych mechaniorów.

Tak na koniec. Jeśli nie dostałeś gwarancji do ręki to reklamujesz ją na podstawie rękojmi za wady (paragon, faktura). Wtedy masz aż 2 lata gwarancji produktu. I nie ma żadnej mowy o limicie kilometrów.
    -Mamo co to za auto?
    Mina ojca BEZCENNA !!!