Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
I pewnie pójdzie to bardziej w wypożyczanie samochodu, kiedy go potrzebujesz albo car sharing - Ałdi w to już idzie:
https://www.us.audiondemand.com/us/s..._ondemand.html
https://www.audiunite.com/se/service/en_unite.html
Też bym chętnie sobie szarpnął Giulię na weekendowy wypad jeżdżąc na co dzień MiTo - bo w sumie w Giulietcie pełno miejsca się od poniedziałku do piątku marnuje...
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
A ja swgo czasu usłyszałem w ASO od osoby która była na szkoleniu, że Giulia Q ma odłączaną jedną głowicę gdy "nie jest potrzebna". Czyli wówczas pracuje jak 3 cylindrowa rzędówka. Do tego każda głowice ma oddzielny komputer sterujący, a trzeci komputer steruje zapłonem
Plus oczywiście to co wspomniał już Belfer o dwóch układach chłodzenia. I intercooler też jest chłodzony cieczą.
PS
I nie każde ASO Alfy Romeo będzie mieć autoryzację na Giulię Q, to taka analogia jak Abarth we Fiacie.
Ciekawe - pewnie przez to, że 2.2 JTDM* jest cały z amelinium. Dla porównania, do mojego 2.4JTD wchodzi 5,5l oleju, a do układu chłodzenia ponad 6 l chłodziwa.
Czy mógłby ktoś opisać, od jak dawna koncerny moto stosują chłodzenie intercooler-a cieczą w silnikach benzynowych? Bo nie czarujmy się, jest to dodatkowy koszt w serwisowaniu, a obieg cieczy musi być jakoś wymuszany pompą... chyba, że zaprojektowano to na termostatach, które powodują obieg z powodu praw fizyki (różnice temperatur, grawitacja).
Ktoś coś? Czy nadal będziecie dyskutować nad problemem - czy słoiki z Warszawy jeżdżą autami do korpo czy metrem.... o.O
L.
Mnie bardzo to ciekawi, bo jak teraz myślę to jest super sprawa, tylko nie wiem, czy:
Jest zwykły intercooler wspomagany wodą, chociaż nie za bardzo widzę sens, czy
Jest wymiennik ciepła powietrze/woda i druga chłodnica wody na przodzie, co daje szereg możliwości:
Krótszy dolot, bo nie trzeba prowadzić rur na przód auta, w sumie to nawet można by taki wymiennik zintegrować z kolektorem dolotowym
Można zastosować dużą, płaską, wydajną chłodnicę wody pracującą pod niskim ciśnieniem, zamiast intercoolera pracujacego pod wysokim ciśnieniem. Intercooler nie może hamować przepływu powietrza, więc ma ograniczenia w wydajności.
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
O wyłączanych cylindrach było wiadomo już dość dawno. Stąd tak niskie spalanie w trasie (przynajmniej w teorii).
- - - Updated - - -
To nie chodzi o drugi układ chłodzenia silnika a o chłodzenie powietrza intercoolerem, który jest znów chłodzony cieczą. Jak to jest rozwiązane do końca w Giulii nie wiem. Wiele aut wyczynowych ma natrysk wody na intercooler ale wtedy jest to układ otwarty z pojemnikiem do którego wlewamy zimną wodę. Tutaj mamy do czynienia z układem zamkniętym. Przedni pojemnik jest właśnie do tego przeznaczony.
Jeszcze jedną ciekawostką są przebiegi miedzy zmianami oleju. Nie ma tutaj określonego limitu kilometrów a konieczność jego wymiany ma sygnalizować lampka/komunikat na tablicy rozdzielczej. Czyli czujniki będą kontrolować stan oleju. W sumie dla niektórych to lepiej. Jak pamiętam pierwsze 2,0 TS'y w 156 i właścicieli, którzy twierdzili, że co 30 000 można zmieniać to nie dziwi mnie tyle awarii panewek![]()
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 10-10-2016 o 17:06
W 159 JTDm mit DPF też niby komputer ma mówić kiedy zmienić olej, tylko że on liczy chyba od 30000 w dółFabryczny olej starczy akurat do końca gwarancji, potem niech się zaciera...
![]()
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
Dane z katalogu zamieszczonego na polskiej stronie AR:
2.0 Turbo Benzyna 200 KM AT
Skrzynia biegów: 8-biegowa skrzynia automatyczna
Liczba cylindrów, układ: 4 w rzędzie
Liczba zaworów na cylinder 4
Pojemność (cm3) 1.995
Moc maks.: kW przy obr./min 147 @ 5.000 obr./min
Maks. moment obr.: Nm przy obr./min 330 / 1.750
Przyspieszenie: 0–100 km/h (s) 6,2
Prędkość maksymalna (km/h) 235
Pojazd gotowy do jazdy, standard A (kg) 1.429 (w 2.2 Turbo Diesel 150 KM MT 1.374)
Zużycie paliwa — cykl miejski (l/100 km) 8,4
Zużycie paliwa — cykl pozamiejski (l/100 km) 4,6
Zużycie paliwa — cykl mieszany (l/100 km) 5,9
Emisja CO2 (g/km) 138
za to w cenniku
Przyspieszenie: 0–100 km/h (s) 6,6
Prędkość maksymalna (km/h) 230
Ostatnio edytowane przez Archi ; 10-10-2016 o 21:16
Alfa Romeo Nel Cuore
Gubią się w liczbach, tak samo Veloce miała mieć 5,5s a teraz podają 4,9s i nie za bardzo wiadomo, czy to z powodu Q4 czy każda dana na innym silniku. Zważywszy, że między MT6 a AT8 na tym samym silniku jest 2s różnicy, to równie dobrze mogli zejść z 6,6 do 6,2 aktualizując soft od skrzyni![]()
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była