pewnie Vernet - tez dobry, wiec jesli to ta firma to mozesz spokojnie brac !
pewnie Vernet - tez dobry, wiec jesli to ta firma to mozesz spokojnie brac !
nie pamietam wlasnie a nie chcialem sie wracac zeby mi zapisal bo wiochaale chyba cos takiego mi powiedzial
Ja mam wymieniony na Wahler. Termostat z czujnikiem, wymiana i dolewka ubytku płynu kosztowały mnie w sumie 240 zł. Spalanie mam teraz niższe. Z tym, że nie wiem na ile to jest sprawa termostatu, a na ile wymienionego kolektora ssącego, w którym teraz wreszcie klapy pracują prawidłowo. Niemniej jednak ostatnio na święta byłem u rodziców na Śląsku. Jechałem z Tarnowa - wiadomo aż do Bochni to jednopasmówka, potem autostrada. Najpierw A4 aż do Gliwic i A1 do Wodzisławia Śląskiego. Ustawiłem tempomat na 120 km/h. Spalanie tam i z powrotem (ponad 500 km) na komputerze pokazało 5,4/100 km. Wcześniej taki wynik był nieosiągalny. Z tym, że po mieście to oczywiście inna sprawa. Oczywistą sprawą jest, że "jazda po mieście" może się różnić znacząco od... "jazdy po mieście"Ja mam do pracy ok. 3,5 km. Jeżdżąc tylko i wyłącznie do pracy i ew. trochę załatwiania spraw na mieście to wychodzi mi spalanie w granicach 11-13 l/100.
Ostatnio edytowane przez mariuszoles ; 02-01-2012 o 20:24
to co lepiej Wahler??To musze zamowic na allegro.Zamawial ktos tam??
Behr, Wahler lub EPS (daje 3 lata gwarancji). Warto też sprawdzić cenę oryginału - czasami niewiele odbiega ceną od zamiennika.
Ostatnio edytowane przez DamianS ; 02-01-2012 o 23:17
a oryginal to jaka firma??
Też mnie trochę zdziwiła ta wartość spalania (5.4l/100km).
Ja mam DPF i z tempomatem ustawionym na 130 km/h mam 5.9l/100km.
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Nie mam wyrzuconego DPF-u. Muszę jednak podkreślić, że jechałem bardzo ostrożnie cały czas obserwując spalanie bo byłem ciekaw jaki uda mi się zrobić najlepszy wynik. Pytanie również brzmi: czy wskazania komputera pokładowego nie zaniżają nieco spalania. Tego nie wiem, bo nigdy nie sprawdzałem metodą "przy dystrybutorze". Podałem spalanie, jakie wyszło mi na komputerze.
Istotne może być również to, że jechałem wieczorem dnia 25 grudnia, co oznacza że nie było na drodze praktycznie żadnych korków i zatorów.
Ostatnio edytowane przez mariuszoles ; 03-01-2012 o 08:50