Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 111

Temat: jak sprzedać alfe 156

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał Wierzba
    hmmmm co wiecej- niepoinformowanie kupca o ew. uszkodzeniach może spowodowac iz można być pozwanym do sądu za ukrywanie faktycznego stanu pojazdu- kiedyś defacto nie było możliwości zejścia na drogę sądową jakkupowało się samochód od osoby fizycznej- teraz są jakies zmiany w prawie i nawet przez okres 2 lat - jeśli wada była powazna - osoba która zakupiła może rościć prawo do zadośćuczynienia lub zapłaty przez sprzedającego za naprawę.
    Praktycznie nie do wygrania. Polecam lekturę tematu:
    [146] problem po sprzedaży

Krótko mówiąc, należałoby udowonić sprzedającemu, że wiedział o wadach/uszkodzeniach. A jak to zrobić? Jedyny sposób jaki mi przychodzi na myśl to wyceny naprawy w ASO, jaką musiałby wykonać sprzedający przed sprzedażą, ale tego raczej kupującemu nie pokaże :wink:
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

Witam
    Pozwalam sobie na odkop tego tematu. Chciałbym podziekowąc wszystkim za rady jakich mu udzielili, co do sprzedazy a także za mniej lub bardziej konstruktywną krytyke.
    A takze jeszcze raz przeprosić Macka156, który mam nadzieje nie chowa do mnie urazy.
    W zasadzie zainteresowanie było spore i przerosło moje oczekiwania. Ale nie zmienia to faktu, że zaczynanie kazdej rozmowy od zbijania ceny w dół jest frustrujace jak jeszcze sie nie widziało auta a zdazało sie to wielokrotnie.
    W każdym razie troche sie zmieniło i alfa zostaje ze mna na dłuzszy czas.

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

super
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

BiG_G
    Gość

Domyślnie

niech moc będzie z wami :twisted:

J@rek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bimski
    Mam od sierpnia bmw z roku 2000, 160tys km przebiegu. Od tamtej pory wymieniłem jedynie łącznik stabilizatora z przodu. Czeka mnie pewnie wymiana zawieszenia niebawem (z przodu coś stuka, z tyłu poskrzypuje) i najwyższy czas wymienic olej. Ostatnio rozerwało mi wentylator od chłodnicy, pojęcia nie mam czemu (najprawdopodobniej wisko do wymiany - swoją drogą kretyński moim zdaniem pomysł). To by było na tyle przez cały ten czas. Kompletnie nic się z tym samochodem nie dzieje. Jest wygodny (aż za bardzo), dośc szybki i ekonomiczny. Rozrządu wymieniac nie trzeba, drogi trzyma się dobrze jak na taki tapczan.
    Sorki , ale widzę tu gorszą schizę niż u prezydenta
    Od sierpnia wymieniłeś łącznik, w zawieszeniu coś stuka i puka, rozerwał się wentylator od chłodznicy - i Ty piszesz że z samochodem kompletnie nic się nie dzieje?
    Mam wrażenie, że nie wiesz co znaczy takie określenie 'nic sie nie dzieje z samochodem'.
    To co powiesz na przebieg 200000 i w tym okresie wymiana klocków 2 razy i jeden raz wymiana paska rozrządu?
    I przy okazji - kupiłeś to auto od sąsiada, który miał je od nowości, czy sprowadzone z zachodu?
    Bo jeżeli sprowadzony, to przy takim silniku jaki Ty masz i przy tej dacie produkcji, to spokojnie stawiam na przebieg ponad 300000.
    Argument - książka serwisowa,pieczątki itd - zapominamy - na allegro są książki a pieczątka kosztuje 15zł.

Jeżeli auto masz od znajomego, który go ma od nowości - gratuluję zakupu. Fajne autka.

Cytat Napisał Maciek-156
    Chłopaczku jeszcze musisz się wiele w życiu nauczyć - chcesz się licytować sytuacją życiową to proszę jak kupiłem pierwszy samochód w stanie wojennym to jadłem ziemniaki w mundurkach, a na chleb musiałem pożyczyć bo do 1-go było jeszcze kilka dni - tak się kiedyś kupowało samochody "sercem"
    Stan wojenny trwał od grudnia 1981 do lipca 1983.
    Podajesz, że masz 41 lat.
    Dzis mamy 2008 rok.
    Zakładam, że kupowałeś ów swój pierwszy samochód w ostatnich dniach stanu wojennego.
    Czyli 25 lat temu.
    Czyli kupowałeś go mając 16 lat.
    Ciężko.
    Ciężko podpisać umowę z małolatem.
    Ale rozumiem, na kartę rowerową lub na legitymację szkolną. Chyba, że byłeś bardzo dzielny i wyrobiłes sobie dowód tymczasowy.
    Jestem deczko starszy, i nie bardzo pamiętam, by ludzie wsuwali gotowane ziemniaki z solą, bo nie było co do gara włożyć. W kazdym bądź razie było tak, ze kto chciał pracować w swoim zawodzie to miał robotę. I nie były to złe pieniądze.
    Ale widać, nie znałem wszystkich okoliczności.
    Podziwiam samozaparcie - głodować i kupować auto.
    Zwłaszcza, że wówczas do wyboru były syreny,maluchy,125, no i mirafiori czy 132. Można tez było trafić 127 i garbusa.
    I kilka innych, do zliczenia na palcach jednej ręki.
    To tylko taka dygresja.

Wykopałem wątek bo muszę zamienić moja 3d na 4d lub 5d i trafiłem na tą dyskusję. Przeczytałem wszystko i coraz bardziej przekonuję się do poglądu, że ar to jakaś marka ortodoksyjna. I to w negatywnym tego słowa znaczeniu.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

hehe... ciekawa ta twoja jedna wymiana paska. Może w ts'ie??
    Dużo odwagi.

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał J@rek
    Cytat Napisał bimski
    Mam od sierpnia bmw z roku 2000, 160tys km przebiegu. Od tamtej pory wymieniłem jedynie łącznik stabilizatora z przodu. Czeka mnie pewnie wymiana zawieszenia niebawem (z przodu coś stuka, z tyłu poskrzypuje) i najwyższy czas wymienic olej. Ostatnio rozerwało mi wentylator od chłodnicy, pojęcia nie mam czemu (najprawdopodobniej wisko do wymiany - swoją drogą kretyński moim zdaniem pomysł). To by było na tyle przez cały ten czas. Kompletnie nic się z tym samochodem nie dzieje. Jest wygodny (aż za bardzo), dośc szybki i ekonomiczny. Rozrządu wymieniac nie trzeba, drogi trzyma się dobrze jak na taki tapczan.
    Sorki , ale widzę tu gorszą schizę niż u prezydenta
    Od sierpnia wymieniłeś łącznik, w zawieszeniu coś stuka i puka, rozerwał się wentylator od chłodznicy - i Ty piszesz że z samochodem kompletnie nic się nie dzieje?
    Mam wrażenie, że nie wiesz co znaczy takie określenie 'nic sie nie dzieje z samochodem'.
    To co powiesz na przebieg 200000 i w tym okresie wymiana klocków 2 razy i jeden raz wymiana paska rozrządu?(...)
    Nie no, masakra, coś piszczy, stuka, ale nic się nie dzieje :|?:
    Szkoda słów... zatkało mnie... jak tak można zaniedbać auto? I kup cholera auto krajowe...
    Ale wracając do wątku, może właśnie tak należy sprzedawać samochody?
    Sprzedający pewnie mówi: "Super auto, nic się przecież nie dzieje"
    bimski ty pewnie w komisie pracujesz :>>>
    Przepraszam, rozłożyło mnie to na łopatki :mrgreen:

tomkap
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał J@rek
    Wykopałem wątek bo muszę zamienić moja 3d na 4d lub 5d i trafiłem na tą dyskusję. Przeczytałem wszystko i coraz bardziej przekonuję się do poglądu, że ar to jakaś marka ortodoksyjna. I to w negatywnym tego słowa znaczeniu.
    Za to jest jak TipTop z Supermarketu czyli Tanie i Pewne
    A tak poważnie to czemu tak sądzisz?
    PS. Zerknij sobie na Multiplę skoro potrzebujesz większego samochodu.Polecam 1.9TD.Rejestrowany na 6 osób o ponadprzeciętnym wyglądzie. Ma trochę wspolnego z Alfą i jest tani a dobry

Użytkownik Ogier Avatar Wierzba
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Giulietta 1.4 TCT i AR Spider 916 2.0 TS

Domyślnie

gratuluje b.pawelek
    dobry wybór- ja doceniłem pierwszą 156'tkę jak ją psrzedałem hehe
    więc po gówn-fordzie kupiłem znowu alfe 156
    “You cannot be a true petrolhead until you’ve owned an Alfa Romeo – it’s like having really great sex which leaves you with an embarrassing itch.” – Jeremy Clarkson

J@rek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    Za to jest jak TipTop z Supermarketu czyli Tanie i Pewne
    A tak poważnie to czemu tak sądzisz?
    PS. Zerknij sobie na Multiplę skoro potrzebujesz większego samochodu.Polecam 1.9TD.Rejestrowany na 6 osób o ponadprzeciętnym wyglądzie. Ma trochę wspólnego z Alfą i jest tani a dobry
    Multipla odpada, IMHO wyjątkowo szpetna buda.
    Nie wiem o co pytasz .
    Dlaczego sądzę, że ortodoksyjna?

Musiałbym tu wkleić mnóstwo wątków, w jaki sposób userzy ar się do siebie odnoszą. Nie wszyscy oczywiście.
    Ale 'dresa' tez można spokojnie wskazać.
    Jakakolwiek polemika powoduje dresiarską agresją u adwersarza.
    Stwierdzenie, że auta wykonane sa z lichych materiałów powodują pianę na ustach.
    Nie jest to zdrowe.
    Zanim kupiłem 145, szukałem colta c50 z silnikiem 1.8 lub turbo. I trafiłem na forum mitsu. Jakoś inaczej tam to wygląda. Zdecydowanie sympatyczniej.
    Ale mogę się mylić.

Cytat Napisał b.pawelek
    hehe... ciekawa ta twoja jedna wymiana paska. Może w ts'ie??
    Dużo odwagi.
    hehe, a gdzie napisałem, że to była ar?