Strona 11 z 37 PierwszyPierwszy ... 23456789101112131415161718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 364

Temat: [diagnostyka] spomaganie prac przy diagnostyce auta z pomocą oscyloskopu samochodowe

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- wszystkie 4 wtrskiwacze logowane.
    - 14:25 , właczenie świateł drogowych i klimatyzacji, obroty biegu jałowego.
    - 14:27, RPM
    - 14:28, wstępne obciążenie światła i klimatyzacja, RPM.
    - 14:38 , CKP, iskra, wtryski.
    - resztę plików jak wrócę.

- na kanale 1 break-box, czyli wtryskiwacze, nie żaden Hall czujnik.
    - kanał 2 to iskra z cyl. 1
    - kanał 3 , zablokowany ale jest tam CKP.
    - kanał 4 -- pusty.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wtryski6.jpg
Wyświetleń:	200
Rozmiar:	109.3 KB
ID:	57570   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wtryski7.jpg
Wyświetleń:	379
Rozmiar:	105.8 KB
ID:	57571   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wtryski8.jpg
Wyświetleń:	415
Rozmiar:	110.9 KB
ID:	57572  
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 28-05-2012 o 07:35
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Znowu chciałam zobaczyć coś innego i znowu poległam.

Ok. bubu – poddaję się, nie będę analizować, zrobię co napiszesz po prostu, nie będę się zastanawiać nad niczym.

Hamowanie mi podcina skrzydełka, z każdym kolejnym wykresem. Trudno, spróbuję jeszcze raz się z tym zmierzyć z wykresem wtryskiwaczy, z wyjątkiem hamowania, bo inaczej stanę w miejscu.

-----------------------------------------------------------

Nie zauważyłam, że wrzuciłeś nowe pliki, popatrzę.

Na razie zrobiłam w focusie test euroscana, włączyłam klimę, długie światła, dmuchawa na ful, ogrzewanie szyb tylnej i przedniej. Doszłam do longFT 20%, dziwnie potem się zachowywała sonda post-cat na jałowym, nie wiem czemu. Bez klimy mniejszy longFT i shortFT, ale strategia zmian wydaje mi się taka sama, nie wiem w sumie jakie wnioski wyciągnąć z eksperymentu. W jeździe jednak focus nie zachowywał się tak z tymi korektami, to nie wiem, chodzi, żeby mieć jak najbardziej zbliżone warunki do tych w jeździe? Czy aby wygenerować coś, żeby coś z kolei zobaczyć. Tam wyżej bubu mi podpowiedział, co mam zobaczyć, że są różne czasy wtrysku dla wtryskiwaczy w jednym cyklu, ale nie zawsze tak jest. Muszę wszystko popatrzyć, długo patrzę.

Sprawdzę w JTS, może jutro, jak to będzie wyglądać, jak to wszystko włączę, bo tak jak robiłam bez tego, to longFT nie ruszyło wtedy, a short raczej poniżej 5% było, mimo, że prawie OBD na postoju zrobiłam. Nie wiem czy włączenie tego wszystkiego coś zmieni w kwestii long, ale sprawdzę. Pewnie, nie. Wcześniej nie było takiego pomysłu.

W TSie to muszę popatrzeć i porównać z wynikiem badania oscyloskopowego, nie mogę się z tym uporać. Logi chyba nie są jedno-czasowe z oscyloskopem? Jest za dużo rzeczy, których nie rozumiem == nie umiem, albo mam wątpliwości. Nie ogarniam tego, jest tak wiele wątków. Ale spróbuję.

Jako ciekawostka:

focus_klima.zip

-------------------------------------------------

Zrobiłam test w JTS na razie ten na postoju, nie miałam tak czasu dzisiaj. Odebrałam ją i na koniec podpięłam, w ASO mi nie wypadało. A teraz nadal tkwię w pracy. No nic.

Nic nie było wymieniane pod maską, po stłuczce.

Wydaje się, że w JTS jakoś tak jest, że zapobiega uzyskaniu za dużego obciążenia, nie wiem, czy nie przez wzgląd na ekologię spaliny. Po włączeniu wszystkiego, co się dało – chyba specjalnych różnic nie ma w strategii.

Próba 3 wtryskiwacze TS – wrzucę, jak skończę zrzuty, ale to nie wiem raczej jutro.

Taką mam jakąś myśl absurdalną, że w JTS, że no nie wiem, że wtrysk kontroluje jakby zapłon, tylko, że no nie wiem, to raczej chyba nie jest możliwe. Bo w TS – zmienia się kąt wyprzedzenia na jałowym, a czas wtrysku nie bardz0, a w JTS, chyba jednak obydwa się zmieniają, ale na dniach to sprawdzę, już nie pamiętam. Nie mamy też z JTSa wykresów z wtryskiwaczy. A ja jestem zmęczona i wymyślam.

GT_JTS_jałowy.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 31-05-2012 o 00:50

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

GT JTS
    - jest tak jak w książkach piszą long ujemne, koryguje blisko wartości zero.
    - coś ten GT kombinuje, testy OBD pokazą cała prawdę o "regulacjach" przeprowadzonych przez elektronika.
    - może maja metodę na wyzerowanie map, poczekamy na testy.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Gad zagadał do Euroscana, ot co.

Mały poślizg miałam.

GT JTS – test OBD, b 5., miejsce testu, to samo co zawsze, warunki raczej powtarzalne, oprócz może temp. i ciśnienia otoczenia, resetu nie robiłam, ani po odbiorze, ani teraz.

Jeździ dobrze, jałowy prawie jak stół, tak jak było. Wydaje mi się, że jest cichsza powyżej 130 km/h niż była, ale może focus był głośniejszy, to nie wiem.

Lambda corr. jest jaka była, nie sprawdzałam, ale tak napisał elektronik, że nic nie znalazł. Co robił – to nie wiem. Jutro uwiecznię lambda corr.
    A w ASO, a nie w ASO zajmowali się tylko blachami, nic nie ucierpiało pod maską, a więc wszystko jest jakie było. Czy ruszali coś z ciekawości i patrzyli, to nie wiem.

A do wtorku, to muszę uchwycić te kąty wtrysku w alfaOBD i DTV prześledzić, mimo, że nie wiem, co on oznacza, ale nim chyba warto się zainteresować? Bo, znowu teraz nie wiem co się loguje, to jednak mi nie pasuje. I może jakieś kombinacje w alfadiagu, żeby ten kąt wtrysku jakoś pokonać, ale to nie wiem. Plączę się na tych kątach niemiłosiernie.

Ale wychodzi mi, że możemy zobaczyć w JTS zupełnie inny wykres Px, ale nie wiem, czy to możliwe, taką miałam myśl?Jednak jest wewnętrzny EGR, o którym zapomniałam, i teraz nie wiem, w jakim momencie cyklu pracy on się będzie lokalizował, ale gdzieś musi – wtedy wcześniej może zamknie zawór wylotowy i później otworzy zawór ssący, tylko kiedy i jak się to ma do wtrysku i jego kąta oraz do do TDC==0, to mnie zastanawia. Fazy pokrycia zaworów nie będzie w JTS na jałowym, do 1500rpm? A potem będzie? Jak będzie wyglądało Dx? Raczej kombinacja bez sensu. Zaplatałam się i nie mogę się z tym uporać. W sumie jak zbadamy Px to zobaczymy może. Rozrząd jest kluczowy dla JTSa, tak mi wychodzi, on i kąty wtrysku, on determinuje kąty wtrysku?

Bubu, czy może mógłbyś rozpocząć testy z alfaOBD w TSie i JTSie kol. Kurzyka? Bo ten początkowy na jałowym jest stały i teraz nie wiem, czy wynika z tego zerowego ustawienia rozrządu, w sensie, że jest 45st przed TDC==0? Chciałabym zobaczyć kąty wtrysków w JTS Kurzyka.

Czy czujnik pozycji wałka rozrządu jest w GT i czy można ewentualnie przy wymianie rozrządu zrobić z niego wyprowadzenie, aby badać jego impulsy razem z CKP, aby tak spróbować ocenić ustawienie rozrządu?

Czy może warto zbadać także impulsy na przewodzie od pompy paliwa, tej głównej, ażeby może zobaczyć jak tłoczy paliwo?

Zostało mi ukończyć wtryskiwacze TSa, to znikam. Reszta pytań, to w zrzutach, jak się z nimi uporam.

GT_JTS_OBD_1.zip

Nie wybrałam kąta wyprz. zapłonu, nie zauważyłam, że nie wybrałam, no trudno już. Potem kiedyś powtórzę z kątem.

-------------------------------------------

Nie zrobiłam za dużo, nie powtórzyłam OBD. Ale powtórzę - kąt wyprzedzenia zapłonu jest istotny. A AD, też tylko to lambda corr właściwie, na razie, bo też nie wiem, którym tropem pójść, to poczekam, aż może mi Ktoś podpowie. Chciałam się przygotować, żeby mieć porównanie z wykresami z oscyloskopu, potem. A, jak ustawiam parametry samodzielnie, to zwykle podążam na manowce. To może mnie ukierunkujecie.

Próba 3 na wtryskiwacze, już się z tym nie uporam, mam tyle wątpliwości, że muszę poprosić jednak o pomoc w interpretacji. Nie nauczę się sama tego, musi mną ktoś pokierować, ponieważ wymyślam. Może już czas mnie powstrzymać w tym. Przepraszam, za ewentualne swoje nadinterpretacje.

AD_logi_do_zrzutów.zip

wtrysk_próba_3.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 04-06-2012 o 03:04

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Okazało się, że nie można wyprowadzić CKP bez demontażu przedniej rury wydechowej, dlatego mechanik zrobi wyprowadzenie w poniedziałek.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 06-06-2012 o 11:28

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

CKP wyprowadzone.

Zajechałam na samo zamknięcie, to już od dołu nie zrobiłam zdjęcia, mechanik powiedział, że widać tylko tą peszlę, bo kable wsadził do niej jak sugerował bubu.

Mechanik powiedział i tak mi pokazał na zdjęciu - są wyprowadzone z niżej strzałką pokazanej wiązki.

Jak będę niebawem sprawdzać dojście do wtryskiwaczy od dołu z mechanikiem, wtedy zrobię zdjęcie jak to od dołu wygląda, skąd ta peszla wychodzi, na razie mam tylko to.

Skoro dwa razy rura wydechowa poszła na dół i nic się nie stało, to chyba mechanik będzie musiał ją zdjąć, aby dojść do wtryskiwaczy – i wtedy te pomiarowe może będzie można przerzucić do góry, aby wyłaziły zza kolektora. Px będzie najgorsze, z tym odłączaniem łączówki wtryskiwacza, ale Px chciałam zobaczyć także. Ale zobaczymy, sprawdzę dojście z mechanikiem.

Mechanik powiedział, że kabel czerwony – wyprowadzony, to kabel z czerwonym paskiem oryginalny, a kabel niebieski, to kabel szarobury – niewykluczone, że czarny, tylko ubrudzony. To nie wiem, teraz, czy będzie wiadomo, jak podłączać – jednak nadal nie wiem, jak to zrobić, ale wyprowadzenie jest, więc jest jakiś krok do przodu. I teraz nie wiem, bo idą wyprowadzone kable takie strasznie długie, aby dojść do ECU i tam być ukrytymi pod wygłuszeniem, wykładziną. Czy tak może być?

Pytałam jak w TS, że czy taki sam CKP i te kolory kabli, ale powiedział, że jest w tym samym miejscu, ale nie pamięta czy taki sam.

CKP.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 13-06-2012 o 22:55

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- no to masz nareszcie CKP, jeszcze tylko oscyloskop i można robić diagnostykę.
    - a możesz zrobic zdjecie przedziłu silnika po podniesieniu maski, to bym zobaczył jakie łaczówki GT JTS ma w przedziale silnika.
    - zdjęcia z forum sa słabej jakości, chyba robione komórką.
    - w tych zdjęciach ma być też ważny kolor łączówki, przewodów.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 14-06-2012 o 12:11

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Mogę zrobić zdjęcie przedziału silnika, tylko, że niekoniecznie wiem, co to jest przedział silnika?

Mam zrobić zdjęcia bez osłony silnika? Żeby było widać te z cienkimi kablami co idą do cylindrów?

Jeśli tak, to zrobię, ale jak wrócę do domu, bo nie mam teraz czym odkręcić osłony.

Komórką robiłam, dobrze jak potrzeba – to zrobię aparatem.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- otwierasz maskę i robisz zdjęcia (czyli przedziału silnika ).
    - bez żadnego rozkrecania osłon, dekli.
    - tylko może takie zdjecia "strefowe" z zakladką, aby było widac ciagłość komory silnika.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

No, nie wiem jakie to są zdjęcia strefowe z zakładką, a w aparacie rozładowały mi się akumulatory, to zrobiłam komórką jakieś zdjęcia wczoraj po otwarciu maski. Najlepiej wrzuć takie ujęcie ze 147 wtedy zrobię takie samo. Nie wiem, co chcesz zobaczyć. Jutro zrobię zdjęcia aparatem, jak naładują się.

Załącznik 59233
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 15-06-2012 o 17:49