Strona 11 z 26 PierwszyPierwszy ... 23456789101112131415161718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 260

Temat: Brera - wybór silnika

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Opory toczenia ....

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tradelux
    Auto
    Brera

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    standard; w beznynie problem wtryskow nie istneije, nie widzialem jezszcze zeby ktos wymienial, a nawet jesli, to wtrysk kosztuje 400 zlotych w dizlu kilka razy wiecej. Dwumasy sa i tu i tu wiec tego sie nie uniknie.
    To chyba krotko zyjesz na tej planecie, skoro nie widziales, ze sie ktos wymienial
    W dieslu o tyle jest plus, ze jak sie cisnie to spali moze o 2-3l wiecej. Jak sie cisnie benzyne to spali i 10l wiecej
    ---
    Bezwypadkowe auta na zamówienie. | Ogłoszenia: trade-lux.otomoto.pl
    Części eksploatacyjne do grupy FIAT/PSA

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rypin
    Auto
    147 x 4, 166, 159 - byłe / GT - obecne

Domyślnie

NIE polecam 3,2 benzyna w brerce..
    mialem "przyjemnosc" tym cielskiem jezdzic

pali kosmiczne ilosci..
    naped 4x4 - taka wersja

ZERO polotu, finezji, sprawnosci..

ciezki czolg - kierunek na wprost najchetniej - nie ma nic z alfoskiej zwinnosci

DZWIEK - SUPER, ale niestety nic poza tym

osiagi miernota (jak na 260KM)

RADOSC Z JAZDY - 5 na 10

TO MOWILEM JA - MILOSNIK ALFY
    10 cylindrów, 475KM = Tribeca B9 żony / Forester XT MY06 mój

Użytkownik Embrion Avatar marcin_bb
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    AR159 3.2JTS 24V 260KM Q4 Q-tronic

Domyślnie

To w sumie OT w tym przypadku, jednak należy dbać o odpowiednią świadomość rzeczy :
    chyba się coś Koledze pomieszało lub ew. Kolega obok 3.2 Q4 przechodził/przejeżdżał.
    Bo jeździł to raczej nie.
    Przykro mi, ale ww. to same bzdury!
    Brzmią jak cytat z newsów nt. tego wariantu silnikowego AR: że niby ociężały, mało zwrotny, niezbyt szybki, jak nie-Alfa.
    Mimo, że takich artykułów pojawiło się swego czasu tylko kilka, to w sumie chyba skutecznie przesłoniły pozostałe.
    Wystarczy jednak samodzielnie wygooglać recenzje z naszego i obcego podwórka i okaże się, że mówią coś innego.

Wątpię, by ktokolwiek kto miał okazję jeździć 159/Brera 3.2 Q4, szczególnie porównując do innych AR, włącznie z 2.0TS, mógł pisać o słabych wrażeniach / możliwościach.
    Może z wyjątkiem najmocniejszych 156, jednak to już są trochę inne kategorie samochodów.

Prawie co dzień jeżdżę 3.2 Q4 i to z Q-tronic (= o zgrozo jeszcze ciężej, mniej ekonomicznie, no i automat przecież zamula...).
    Owszem pali, ale ... to ponad 3 litry są. I nie są to "kosmiczne ilości", nawet proporcjonalnie rachując wychodzi lepiej z litra niż 2.0TS, czy 1.9JTDM 150KM.
    Twin Spark ciągnął do 14litrów o ile pamiętam, w trasie poniżej 11/12 ciężko było zejść. JTDMy 11l w mieście, w trasie jakieś 8-9l. Realnie.
    No, ale być może Kolega inny styl jazdy preferuje. Tylko gdzie ta zwinność i osiągi (jak na 150KM)? Nie spytam też o radość z jazdy.

Generalnie 3.2 to cudo - wszystkim alfistom życzę codziennie takich wrażeń.
    Dźwięk, gotowość do natychmiastowego przyspieszania przy każdej prędkości, trzymanie się drogi (w tym w zakrętach!), RADOŚĆ Z JAZDY.
    I to wszystko przy zachowaniu komfortu limuzyny.
    Przebija każdą z dotychczasowych moich Alf, jak i innych samochodów.
    Aha - preferencja tylnej osi przy rozdziale momentu obr. też potrafi wpłynąć na radość.

A co do ciężaru to o ile pamiętam ostatnie str. instr. obsługi (nie AUTOCENTRUM, itp), to wariant 3.2 jest o kilkadziesiąt kg cięższy od 1.9JTDM...

pzdr,

Użytkownik Rowerzysta Avatar fx25
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Brera Q4 Stelvio Q

Domyślnie

Ja podpiszę się pod wszystkim co pisał marcin_bb.

A o tym
    Cytat Napisał marcin_bb Zobacz post
    preferencja tylnej osi przy rozdziale momentu obr. też potrafi wpłynąć na radość.
    przekonałem się na rondzie podczas pierwszych przymrozków , trzeba to sobie utrwalić bo może nie być wesoło
    Poza tym brerę kupuje się dla brery a nie dla silnika , a z silnikiem jak to w życiu bywa: im większy (więcej) tym lepiej
    Okaże się że ktoś nie kupi brery bo silnik: za mały, za słaby, za duży, za ciężki, za dużo pali, ... , GM a nie busso, ...
    Ogólnie pytanie z rodzaju: jaką dziewczynę wybrać ...,wady i zalety

Teraz moja rada: kup jakąkolwiek, jak się nie spodoba to zmienisz. Nie bierz pod uwagę opinii z forum, czytaj ale to nie wyrocznia. Sam sprawdź organoleptycznie co Ci bardziej podejdzie.

ps. wrażenie z NFS czy GT nie powinny wpływać na realne wybory , jak czytam takie wątki to żałuję że nie ma alf TDI, dla wielu wybór byłby większy i łatwiejszy!

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

a taki OT..ciekawe czy dałoby się przeszczepić do Brery silnik z GTA to by było coś...też 3,2 ale jednak busso a nie Holden...
    Born to be wild.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daleth
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    a taki OT..ciekawe czy dałoby się przeszczepić do Brery silnik z GTA to by było coś...też 3,2 ale jednak busso a nie Holden...
    A przypadkiem nie jest lekko słabszy ten silnik? Ja tak strasznie raczej nie psioczę na 3.2 Holdena, szamie paliwa, ale Busso też skromnością nie grzeszy. Brzmi fajnie, moc ok choć autko trochę ciężkie. 2.2 napewno bym nie brał, 2.4 dizla może ale ciągle dla mnie to jest herezja

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

może i busso jest trochę słabsze, ale zawsze można dodać kompresorek a jednak silnik dalej włoski a nie australijski. Swoją drogą busso (moje 3,0) szamie paliwa aż miło...ale za to jak zaglądasz pod maskę to uśmiech na twarzy i zdziwnienie oglądających murowane..ach te chromy Holden jakoś tak wyglądem nie powala...

ja uważam, że do Brery to jedynie 3,2 albo TBi inne odpadają...
    Born to be wild.

Użytkownik Romeo Avatar kenobi
    Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

mialem okazje sie raz przejechac takim 3.2 w 159 jako pasazer, oska co prawda - wrazenia, jak opisujecie, nie robi takiego, raczej srednio podaje maszyna

spalanie proporcjonalnie wychodzi lepiej niz 1.9 mjet ? yyyy ....
    Ostatnio edytowane przez kenobi ; 27-12-2012 o 15:53
    ..... powered by www.cinsoft.pl

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daleth
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    może i busso jest trochę słabsze, ale zawsze można dodać kompresorek a jednak silnik dalej włoski a nie australijski. Swoją drogą busso (moje 3,0) szamie paliwa aż miło...ale za to jak zaglądasz pod maskę to uśmiech na twarzy i zdziwnienie oglądających murowane..ach te chromy Holden jakoś tak wyglądem nie powala...

ja uważam, że do Brery to jedynie 3,2 albo TBi inne odpadają...
    Do Holdena 3.2 też można kompresorek

Cytat Napisał kenobi
    mialem okazje sie raz przejechac takim 3.2 w 159 jako pasazer, oska co prawda - wrazenia, jak opisujecie, nie robi takiego, raczej srednio podaje maszyna
    Zależy jak kto jedzie (niskie obroty) lub kto jakich innych wrażeń porównanie robi (kie 300-400KM potwory).