Strona 111 z 158 PierwszyPierwszy ... 1161101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,101 do 1,110 z 1578

Temat: JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    alfa 156 2.0 jts

Domyślnie

ok ok a tak z prostych rzeczy ja sie upieram na zle zalozone pierscienie bedziesz miala odwrotnie wyrzucany olej w gore a nie w dol,
    nie ma prawa cofac oleju, spod pokrywy zaworow sa dwa weze jeden przed przepustnice
    (tym nie bedzie ciagnac za male cisnienie)
    drugi za przepustnica w kolektorze i tam jest zawor na sprezynie (jak rozbierali ci auto mogli przez przypadek zgubic ....
    kosztuje niewiele ale robi straszne problemy zrobie logi ale musze miec z dwa dni wolne,
    jak mam jeden to ledwo sie wyspac moge teraz bardzo wazne: jest olej w kolektorze ssacym po zdjeciu ?
    bo jak tak to mamy odpowiedz ?
    nadal z prostych rzeczy (tata mechanik mnie cos tam nauczyl) ten samochod jezdzi rowniez po kolizji zaworow tylko ma podobne problemy
    (tez przerabialem a cisnienia sa na sprawdzaniu kompresji calkim normalne i moze byc tak ze 1 bar mniej bedzie tam gdzie jest cos nie tak
    ( zalozenie paskow i ustawienie wszystkiego wcale nie jest takie latwe ustawialem celice i probe na srubokret i dzialao mojej alfy jeszcze nie umiem
    (tak na prawde to sie boje ). zrobie te logi szybko obiecuje.
    a na koniec to wymienilbym i pompe i termostat ( pompy sa dwie dostepne na metalowym trzpieniu metalowa i druga z plastikowym wirnikiem plastikowy sie potrafi stopic a metalowe sie czasami zacina
    (wiem przerabialem i tak stawiam na metalowa)
    bez doprowadzenia tego do porzadku to bezsens sprawdzac cos innego.
    Nie sprawna lambda na wykresie moze wygladac ok bedzie po prostu oszukiwac lub moze byc wolniejsza, moze zamykac loop bez potrzeby, napiecia beda rozne moze pokazywac falowanie jak przy uszkodzonym katalizatorze itp.
    prosze sprawdz jak mozesz, moze sie okazac ze to cos co juz przerabialem u siebie
    a wtryskami i pompa jak nie masz bledu cisnienia paliwa lub czujnika cisnienia to bym sie nie przejmowal ale to tylko ja
    Dalej wiazka aku lambdy itp jest wymienialna kosztuje pomiedzy 400 A 800 euro wiem sprawdzalem w ricambi italia i alfa irl .(nic strasznego w polsce mozna znalezc pare warsztatow ktore regeneruja wiazki alternatory i inne pierdoly lacznie z wykonywaniem katalizatoriw pod specyfikacje pojazdu) - tutaj nic z tych rzeczy ja czasem sobie dorabiam pomagajac zalamanym irysom bo orginalny katalizator np do jtsa w alfie kosztuje 2350 euro, 1600 z ricambi, w okolicach 300 do 400 plus wysylka z polski lub niemczech.
    jeszcze nie wiem jak temperatura w gt ale jts to ten sam silnik i temp ma byc 90 + lub 93 + nie pamietam dokladnie siedze rozbieram skladam i czytam od 2 lat
    uszokodzony wariator lub popsute popychacze zaworow tez beda mieszaly ...
    co do wypadania zplonu mam taki szalony pomysl zeby dodac jeszcze jedno aku jakos w najblizszych tyg. i mysle ze to moze byc glod pradu zle zaplanowana konstrukcja oparta na stalowych drutach w poniedzialek bede sprawdzal czy sie da, regulator napiecia i alternator bedzie karmil dwa tak samo jak jeden.
    z szacunkiem SEBA
    Majka ja nie wierze mechanikom do wszystkiego dochodze sam jak zostawie gdzies auto(bo nie mam czasu sam lub mi narzedzi lub jakiego sprzetu brakuje) to potem slecze tygodniami zeby zgadnac co spaprali...

P.S. Bubu tylko sie nie obraz wypowiedziales sie o silniku JTS - w tym modelu silnika musi być cały tor paliwowy sprawny, czyli wtryski, świece, fajki (w GT JTS nie ma fajek), cewki W.N. , dlatego bede uwazal na twoje porady
    Dlatego o tym temacie spoko moze macie wiedze ktorej ja nie posiadam ale wiem jak ma dzialac i czego nie ma robic moje auto(kazde auto ktorym jezdzilem tak walkuje musze wszystko wiedziec znam caly elern prawie na pamiec mechanicznie zawsze sobie radze, nie umiem tylko paskow zalozyc jeszcze
    krytyka .tak juz mam ze mowie i pisze to co mysle
    o rany ale ja gadula jestem ide spac bo kot mi juz narzeka ze mam go grzac.

Ostatnio edytowane przez C-NOX ; 03-01-2015 o 03:10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

Podczas rozgrzewania silnika po włączeniu wentyaltora, ECU nie obniża rpm do zadanych dla silnika rozgrzanego – do 850 rpm. To jest niepoprawnie, ale nie wiem od czego zależy i jak to naprawić.
    - to jest ewidentnie wycięta mapa RPM w ECU.
    - tylko nie wiem jak to naprawić.
    - jak był plan związany ze zmiana softu ECU, jego regulacją.
    - elektryk coś w końcu zmodyfikował, czy tylko przerzucał pliki binarne z jednego ECU na drugi.

- zrzuty z GT JTS, temperatura wody jakos dziwnie zalezna od LONG1, LONG2 ?

@C--NOX
    - w alfie nie ustawisz wałków na śrubokręt, było już takich dużo na tym forum co się podejmowali tak to ustawić.
    - w JTS masz chyba 8, lub 10 trybów pracy ECU, rózne strategie.
    - a katalizator, sondy lambda te napięciowe i prądowe pilnuje taki parametr jak Monitor, zobacz u Majki jest żle, u mnie dobrze.
    - czekam na twoje logi, bez pospiechu, brakuje licencji, programu pisz na PW.
    Attached Images Attached Images
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 03-01-2015 o 17:20
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    alfa 156 2.0 jts

Domyślnie

Nie jestem taki pewien, w zlej temperaturze silnik bedzie zle podawal olej i paliwo bedzie wariowal spadek i podwyrzszenie cisnienia, dalej nie nagrzany silnik i zle temp z termnostatu i czujnika temp,jak rownierz o nagrzaniu do odpowiedniej temperatury katalizatora i silnika z lambd, bedzie podawal rozne info dla silnika ze jest za goracy i za zimny jednoczesnie ... poza tym brak odpowiedniego cisnienia oleju obiegu wody sa straszne w konsekwencjach, dalej skad taki nagar i olej w cylindrze (litr na 1000km po zlozeniu to ok wiecej to nie ok) zepsute popychacze od jezdzenia na zimnym, zla gestosc oleju przepuszczanie od strony glowicy lub brak smarowania nieprawidlowo pracujacy wariator nie mowie ze nie masz racji ale to nie wyklucza tego co ja mowie wszystko ma skutek i przyczyne.
    Rozwiazanie doprowadzmy temperatury do porzadku.Pierw(zeby nie bylo mialem uszkodzone chlodzenie, olej sie przegrzewal efekty bardzo podobne)
    aha i wiem ze sie nie ustawia na srubokrent mam blokady i tak sie boje, mam taka zasade ze musze zobaczyc a potem juz bede wiedzial nie umiem za bardzo z papieru na rzeczywistosc przeniesc.
    to ze sa rozne strategie to wiem wystarczy popatrzec na to jak sie podnosi napiecie z pedalu gazu ile komputer podaje cisnienia paliwa, kiedy sie zmienia ustawienie walka i kiedy otwiera variable intake manifold(mozesz mnie nauczyc po polsku) ile paliwa jest podawane jak sie zmienia tempo dzialanie wtryskow ich timing( ja sobie naprawde radze, mialem dobrego nauczyciela, mialem tez moment zalamania bo wszystko mialo byc ok a znowu ktos mi napapral w silniku i nie wiedzialem co ..)

brakuje licencji, programu pisz na PW. nie rozumiem
    Ostatnio edytowane przez C-NOX ; 03-01-2015 o 17:32

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- tylko proszę pamiętaj o jednym , ja , Majka i chyba euroscan jesteśmy samoukami.
    - w wielu rzeczach się mylimy ale logi jakoś czytać potrafimy.

p.s.
    - zrozumiesz jak zaczniesz robić logi.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    alfa 156 2.0 jts

Domyślnie

a moze to long 1, 2 zalezne od temperatury wody ?zla ujemna wartosc nie ma prawa takiej byc, wiec cos jest nie tak nie dopalone paliwo jazda na ssaniu
    Ostatnio edytowane przez C-NOX ; 03-01-2015 o 17:53

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- może być dodatnia i ujemna longX i shortY, na tym polega korekcja.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    alfa 156 2.0 jts

Domyślnie

Long Term Fuel Trim bank 1 i 2 ujemna wartosc korekcja za duzej ilosci paliwa, po tym ze paliwo jest lane jak na ssaniu i tak samo jest podawane powietrze, mimo ze silnik jest rozgrzany rozne wskazania od roznych czujnikow czujnik temp plynu chlodzacego(silnik pracuje innaczej jak ma ok50 i pokazuje ze jest warmed up ) temp oleju i lambd itp. z tym ze juz mowilem ze temp plynu chlodzacego jest za niska, gdzie trim zanczy- przycinanie, long term - dlugo terminowe, zbyt malo paliwa powoduje nabudowywanie nagaru, jako ze mieszanka jest to lean - zbyt uboga z zasady znaczy za duzo powietrza, wartosci czujnkow podane w mili amperach sa minusowe ? zle skalibrowane odczytywanie czujnikow lub jakis blad
    a propo open i closed loop pomocny link jak potrzeba przetlumaczyc prosze powiedziec
    http://www.lambdapower.co.uk/TechNotes/Tech-3.asp
    punkt e powyzszego linku kiedy spadaja obroty i zwalniasz samochod czesto odcina doplyw paliwa prawie calkowicie przy calkowiciw sprawnym systemie ale jak z ktroegos z czujnikow bedzie dostawal info ze nadal jest na ssaniu wiec iskra(moze byc problem z pradem) za slaba do ilosci mieszanki paliwa i powietrza i masz wypadanie zaplonu
    wszystko musi grac a potem mozna sprawdzac jak cos nie bedzie nadal pasowalo,
    jak ktos wie na 100% ktore z parametrow sa poprawne i ktore sa potrzebne ecu 2.0 jts do wykonania operacji to prosze niech odpowie ja mam rozne info pisalem do alfy, klubu w UK, paru warsztatow ktore tuning robia w alfie i paru warsztatow ktore sie tylko w alfie specjalizuja, irlandzkiego specjalisty, polskiego znajomego ktory robil lata w alfie w polsce i kazdy mowi cos innego ...
    Ostatnio edytowane przez C-NOX ; 04-01-2015 o 03:05

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    alfa 156 2.0 jts

Domyślnie

dalej, strona 108 zdjecie poziomu oleju bardzo niebezpieczne przy dluzszej jezdzie uszkodzenie silnika - jedna rzecz zawsze potwierdzona przez kazdego specjaliste oleju ma byc pelno.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    alfa 156 2.0 jts

Domyślnie

dobra dotrwalem od tyl do strony 71 nadal nie znalazlem aby jakiekolwiek rzeczy ktore powinny byc zrobione. jutro mam nadzieje wyjsc do auta z scanXL jak ktos tu wpadnie to niech napisze co mam podznaczyc i jak w kolejnosci to porobic jak nie to za tydzien. z elm tylko moge podejsc mam jeszcze troche innego sprzetu ale na razie na siebie zarabia i nie ma go w domu , znalazlem w opisach za wysoka temp oleju kolejna rzecz.
    Ostatnio edytowane przez C-NOX ; 04-01-2015 o 03:08

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

A jakie powinno być zrobione? To info na wagę złota.

Cewki wymieniłam wszystkie przed remontem, na nowe. Wtedy szwankował zapłon wg CSS. Miałam badać zapłon na każdym cylindrze oscyloskopem. Jeszcze się za to nie wzięłam.

Sprężyna jest w zaworku. Nie zaginęła. Zaworek nie świszczy, bo bez połączenia z pokrywą zaworów nie świszczy. Olej w KS. To chodzi o tempo. Po 3kkm jeszcze olej nie doszedł do kolektora plastikowego, ale specjalnie daleko nie miał. Więc też nie wiem jak to wygląda teraz.

Poziom oleju był w połowie, może być.

Przerzucił tylko, bo jeden wydobywa program, a drugi modyfikuje, bo pierwszy był w czasie przeprowadzki i nie miał hamowni. Ale nie sądzę, aby to było przez to.

Nie mrugał ostatnio kontrolką od p0300, bo wyczyściłam świece. Musiałam kupić specjalną szczotkę. Wszystkie były w suchym nagarze, ale wcześniej traktowałam je nieprzyjemnie podczas testu z odłączonym hallem.

Wyrzuca również na rozgrzanym, p0300. I biorąc pod uwagę ECT nie czyni tego na elektronicznym ssaniu. Na tym jest dość krótko. To wtrysk wypada, nie zapłon.

Silnik nie jest zimny, inaczej nie mógłby korygować przez longFT. Ale na pewno bierze pod uwagę wahania ECT. Latem o to właśnie szło. Szkopuł w tym, że podczas hamowania ECT raczej wzrasta.

Nie musi operować tylko czasem wtrysku, zmienia zarówno jego kąt początkowy, jak też i fazę wtrysku. Przesuwając kąt początkowy wtrysku – może zmienić skład mieszanki w cylindrze, mimo, że na wylocie widać, np. skład stechiometryczny. Ostatecznie palą na ubogo różne rodzaje mieszanek ubogich i w zakresie różnych rpm, a lambda ma pokazać stehiometrycznie. To jednak na razie temat drażliwy.

ECU nie wie, czy wtrysk leje, czy jest zaczopowany, będzie miał tylko info, że jest tlen niespalony. Jeśli będzie tam olej, zawsze będzie widział chyba bogato. Dodatkowo ECU kontroluje moment obrotowy, a to jest przepływ i zapłon. Jeśli będzie za niski będzie chyba będzie zwiększał przepływ, otworzy szerzej TP na jałowym. No i jeszcze jest zapłon i spalanie stukowe. Jak je wykryje spalanie stukowe, skoryguje zapłonem dodatkowo. Więc może działać paradoksalnie. Ma kompensować. Kąty są ważne, zwłaszcza, gdy sondy pokazują poprawne wartości. Na jałowym powinno być widać najlepiej, bo wtedy chyba nie monitoruje spalania stukowego, raczej nie zmienia początkowego kąta wtrysku. Działa tylko przepływem i zapłonem. Tylko, że nie mam wciąż pewności.

Ten sam efekt chyba spowodują różnice w kompresji, bo będzie je kompensować korekcją czasu wtrysku.

No nie ma płynnego przejścia przy zmianie z open na closed loop (także jest to zmiana fazy wtrysku o jakieś 240st). To jest po rozruchu i podczas opadania rpm, wtedy, gdy załącza sterowanie wtryskiem, wpierw wchodzi na jedną fazę, a potem na drugą. Możliwe, że jest tak, że raz podaje w suwie ssania, a jak zmieni fazę, to w suwie sprężania. Gdyby tak było, to pachnie chyba kompresją. Za wyjątkiem TP max, gdy zmienia fazę rozrządu. To, tak z oscylogramów, ale pewności nie mam, bo w sumie mam kłopot z identyfikacją wtryskiwaczy. Wiem, którą parę badam, ale nie wiem dokładnie, który. Podczas Px i odłączonym wtrysku, jego badać nie można, bo nie zmienia fazy wtrysku, zawsze podaje w suwie ssania.

Problem mojego samochodu to rozjechane korekty i jak wynika z oscylogramów różnice w przepływie powietrza na cylindrach. A jak się nie adaptuje, to wchodzi w tryb awaryjny, ale nie pracuje na wtrysku awaryjnym. Na razie wiem, że wejdzie w tryb awaryjny wtrysku bez halla i jak nie odliczy wtrysku cylinder za cylindrem. Dlatego napisałam, że może wywalić inne błędy. Nie wiemy co zrobi, gdy się zaadaptuje. Owszem wiem, że jednym z warunków błędu p1173 add jest ECT, dlatego wojowaliśmy z ECT latem. Tylko, że i tak bank 1 jest słabszy od banku 2, bo wywala błąd. Na bank 2 te zmiany nie mają aż takiego wpływu. Sprawny układ powinien wytrzymać takie różnice, a tu byle co i już się odzywa. Wahania ECT nie są takie duże. Żaden samochód nie powinien gubić zapłonu, wtrysku, ani tak pracować na jałowym. Im dłużej będę jeździć, tym większe prawdopodobieństwo, że uzyskamy stan z przed remontu. Bo usterka nie została wyeliminowana w 100%. Ona się wyostrzyła, możliwe, że dlatego, iż np.: uszczelniliśmy głowicę.

--------------

Dlatego też, wymieniłam dzisiaj termostat. Zaoszczędziłam 200 PLN, ale musiałam kupić szczypce do odpinania opasek zaciskowych. Miało wylecieć 0,5 litra płynu, wyleciały jakieś 3l… Zapaskudziła mi się cała podłoga w garażu. Wydaje się, że nic nie ciecze. Rozgrzewałam z odkręconym korkiem jakiś czas, potem zakręciłam, było włączone ogrzewanie na full. Czekałam do włączenia wentylatora, włączył się dwa razy na pierwszym biegu i chwilę pojeździłam. Wskazówka wskaźnika nie drgnęła. Nie mam swojego laptopa, więc nie badałam parametrów. Oczywiście ktoś mi pomagał. Jutro zobaczę parametry.

A teraz zamilknę na jakiś czas, bo muszę zbadać samochód i wreszcie dokończyć testy oscyloskopem.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 04-01-2015 o 04:23