Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Sprawdzenie stanu nadwozia czujnikiem grubości lakieru to wg Ciebie głupota? Śmiać mi się chce jak czytam takie komentarze jak Twój :-) Możesz sobie oczywiście pisać dowolne bzdury, aby tylko nikt sobie tego do serca nie brał. Akurat w przypadku zakupu aut używanych wybór jest spory, tak więc można powybrzydzać i wybrać coś w lepszym stanie niż inne. A nie brać pierwszy lepszy paździerz po dzwonie.
    Ale kolega olo_84 ma racje. Czujnik grubości lakieru to tylko początek sprawdzania i sam w sobie nic nie mówi poza tym, czy dany element był malowany czy nie. I sam w sobie jest taką samą bzdurą jak ocenianie samochodu przez pryzmat obecności oznaczeń modelu (ich położenia) i wyblakłości znaczków z logo AR. Dopiero dalsza weryfikacja tego co, jak i dlaczego było malowane może dać nam odpowiedź na pytanie jak auto było walone. A inna sprawa jest taka, że przy zderzeniu czołowym dość łatwo wymienić cały przód na kompletny niemalowany w oryginalnym lakierze. Wtedy czujnik nic nam nie pokaże.

Oczywiście dla kogoś kto chce mieć dziewiczy lakier ma to jakąś wartość, ale aut z dziewiczym lakierem na rynku prawie nie ma.

PS widziałem jedną 159 z dziewiczym lakierem i purchlami rdzy na masce...

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Z tym, że nie napewno. Trzeba wiedzieć gdzie są szramy. Nigdy w miejscu spawu nie zrobią tak, zeby nie mozna było odszukać. Spaw musza przykryć szpachlą i to idzie wykryć.
    Mało widziałeś. Widziałem jedno M5 i jedno EVO9 które było tak zrobione, że nikt się nie poznał na tym jak grubo było uderzone. Jedno auto miało wartość ponad 200 tys, drugie ponad 100 i przy takich grubasach naprawia się odpowiednio dobrze.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 10-09-2015 o 13:28

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    była: Multipla 1.6 16v; jest: AR 166 2.4 20v/ Lybra 2.4 10v JTD SW

Domyślnie

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#da0393e96f a ten model ? Co myślicie chciałem się wybrać obejrzeć...

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

To dam taki przykład. Kiedyś szwagier kupował mazdę 6. Przód miała właśnie wymieniony. I właściwie nie dowiedzielibysmy się, że auto było "walone", gdyby nie szpachla na obu przednich błotnikach. Wtedy już sprzedający się przyznał. Błotników nie wymieniali tylko wyprostowali. Jakby zrobili lepiej to by nie wyszło na jaw.
    Bez gruntownych oględzin nie ma pewności jak duży był dzwon i czy geometria nie została naruszona. Mówią, że czasem lepiej nie wiedzieć :-) Ale ja jestem z tych, co wolą wiedzieć
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Mało widziałeś. Widziałem jedno M5 i jedno EVO9 które było tak zrobione, że nikt się nie poznał na tym jak grubo było uderzone. Jedno auto miało wartość ponad 200 tys, drugie ponad 100 i przy takich grubasach naprawia się odpowiednio dobrze.
    Takie auta robią wirtuozi blacharstwa

Nie takie cuda robią

https://www.youtube.com/watch?v=OfO3gyl1c2Q

i jeszcze takie tam ...

https://www.youtube.com/watch?v=F6dOw2SdP84

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

To drugie to jest lipa i takich filmów jest sporo. Nawalić kitu to potrafi każdy. Ale ta Skodzina... zacnie zrobiona... Ciekawe że to się opłacało...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar cegieł
    Auto
    Alfa romeo 159 1.9 JTDm 150KM

Domyślnie

Witam, sprawdzał ktoś może tą http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-...tml#7f8f9d767c ??

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał BAATT Zobacz post
    Hej.
    Mam nadzieję, żę nie dostanę od razu batów, gdyż pewnie to już było powiedziane - ale wiecie jak jest, dni lecą posty też i strony tematu.

Przymierzam się do zakupu 159 w 2.2 JTS i na razie moje pytanie brzmi: Czy 20-25 tys. zł to kwota wystarczająca na ładny egzemplarz, który nie będzie goły jeśli chodzi o wyposażenie?

Wystarczy jeżeli jesteś swiadom innych ficzerów które idą razem z tym silnikiem

Użytkownik Embrion
    Auto
    na razie brak

Domyślnie

A mam jakiś wybór, jeśli koniecznie chciałbym benzynkę?

Użytkownik Świeżak Avatar gibson
    Mieszka w
    szczecin
    Auto
    AR 159 SW High Ti

Domyślnie

Cytat Napisał BAATT Zobacz post
    Hej.
    Mam nadzieję, żę nie dostanę od razu batów, gdyż pewnie to już było powiedziane - ale wiecie jak jest, dni lecą posty też i strony tematu.

Przymierzam się do zakupu 159 w 2.2 JTS i na razie moje pytanie brzmi: Czy 20-25 tys. zł to kwota wystarczająca na ładny egzemplarz, który nie będzie goły jeśli chodzi o wyposażenie?
    Te silniki nie mają dobrej opini i dużo palą jedyny rozsądny wybór jeśli chodzi o benzynę to 1750 TBI ale to roczniki od 2009 czyli za te pieniądze które chcesz przeznaczyć to nie osiągalne bo takie egzemplarze chodzą około 40 tyś

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Powielanie mitów
    W porównaniu do innych silników benzynowych wolnossących podobnej pojemności to JTS-y (poza V6 ) nie palą nadzwyczajnie dużo ani nie są bardziej awaryjne od JTDm.
    BAATT jeśli chcesz benzynkę to śmiało celuj w JTS. W przypadku egzemplarza świeżo sprowadzonego jest większe prawdopodobieństwo zajechanego rozrządu, ale na chwilę obecną to wydatek poniżej 800 zł za części zamienne FAI i wymiana nie bardziej skomplikowana jak w przypadku JTDm.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 11-09-2015 o 06:33
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10