Majka oleju ma byc pelno zawsze (naprawde jak mi nie wierzysz to dam ci namiary do paru warsztatow jak mi nie wierzysz trzeba po angielsku sie dogadac ale jak co to moze umiesz jak nie to zapytaj sie kogos bezstronnego o pomoc) jak nie auto zaczyna wariowac jak sie zagrzeje chyba ze wymienisz zawor od oleju na mocniejszy ma byc pelno oleju bo jak nie to sie bedzie przegrzewac bedzie za rzadki, przeleci przez gore do cylindrow zaczna sie popychacze przecierac walek sie uszkodzi, wariator nie bedzie pracowal jak powinien dalej ja za pare dni tygodni bede zakladal czujnik cisnienia oleju bo jest tylko jeden i jak ten cos pokarze to juz jest po aucie, uwierz mi ma byc pelno.
Co ma byc zrobione, ma byc sprawdzony kazdy czujnik i zawor ktory reguluje temp w samchodzie, do wymiany termostat, moze pompa jest ok ale jak sie przegrzala to moze byc juz zlom(wyjasnie jak bylo za duze cisnienie to impeler pommp dostaje temperatury i metalowa sie zacina a plastikowa sie zrywa z swojej osi.
Teraz jakie parametry przy jakiej temperaturze mam zmierzyc na jakim biegu i przy jakiej predkosci bo wszystkie musza byc zrobione rowno jak mamy je porownac.
Ja sie nie drocze i nie jestem upierdliwy jestem zaangazowany, bo wszstko co robilem to dochodzilem sam po kroku i wyciskalem odpowiedzi od wszystkich mechanikow serwisow od ktorych moglem.
Moja wiedza to wiedza i doswiadczenie mojego Ojca i tony kolegow jak rownierz szkolenia ktore przechodzilem jako dedektyw ubezpieczeniowy w poloni lata temu brakuje mi wiedzy elektonika ale widze ze wy mozecie mi troche pomoc, long live alfa making mechanics from ordinary drivers.
Dodano po 15 minutes:
dalej czy masz logi (tak to tez sie nazywa log z angielskiego log = dziennik, zapis) z multi ecu scan albo fiat ecu scan na zimnym i cieplym ? jestem na stronie 70 nie wiem czy masz je tu czy mam ryc czy sobie odpuscic. temperatura plynu chlodniczego z termostatem po dobrym naagrzaniu powinna byc 90, 93 + i pare innych rzeczy chcialem jeszcze zobaczyc