Oryginał to oryginał - część pochodząca z sieci dystrybycji FIAT - Ricambi Originali.
Oryginał to oryginał - część pochodząca z sieci dystrybycji FIAT - Ricambi Originali.
Heh, mi się nigdy nie udało zejść poniżej 6l.
ja nie wiem pokazuje mi 10 l/100 od paru dni.Jak odlaczylem aku pokazywalo mi na poczatku 23,zeszlo na 18,15 i po 2 dniach na 12.Wzialem auto na traske i spadlo mi do 7 l.Teraz juz mam od paru dni 10l.Nie wiem czy to wina tylko termostatu czy cos jeszcze komp mi zaczal wariowac.
Czarny to na bank termostat. Jak mialem podobne objawy nim wymieniłem w swojej poprzendiej alfie.
i dzis na krotkiej trasce 35 km na chwile udalo mi sie zagrzac ja do 90*(po mocniejszym przybutowaniu) ale zaraz spadlo na 80 i cala trase mialem w granicach 80*.Co jeszcze na postoju potrafi miec 80* po 3 minutach spasc na 75,a za chwile podskoczyc do spowrotem na 80.Tak sie zastanawiam czy wskaznik tez nie ma jakiegos przeklamania??Oczywiscie wiem ze termostat mam walniety i bede go wymienial tylko pisze o tym co zaobserwowalem.Dodam spalanie na tej trasie zanotowalem 9.3 l.No jednym slowem Masakra
Takie małe OT widzę szewi że byłeś gdzieś po troszkę mocy
Jak wrażenia (jazda, spalanie itp)?
Witam,
Ja mam 159SW 2.0(więc chyba prawie to co 1.9JTDm 170KM. Po zakupie przez dwa tygodnie jeździłem do pracy ok 5km, spalanie wyszło 8.8l. Za namową kolegów którzy zalecali lanie jak najlepszego paliwa, co miało zredukować zapychanie się filtra cząstek stałych, zmniejszenie spalania i ograniczenie innych problemów z silnikiem, zatankowałem na shellu najlepsze co było, chyba Shell V-Power Nitro+ Diesel. Od razu spalanie wzrosło do 9.5l na tej samej trasie. Po kilku dniach spalanie wzrosło do 10l i tak się utrzymuje. Zapaliła mi się też ikonka silnika z informacją bym dał silnik do sprawdzenia. Po kilku podróżach kontrolka przestała się palić.
Spalanie 8.8 wydawało mi się już duże, znajomi z dieslami mówią o ok 7l na tej samej trasie. A teraz to jakaś tragedia... Czy to kwestia paliwa czy problemu z silnikiem?
Dzięki!
hell V-Power Nitro+ Diesel
Ostatnio edytowane przez heathcliff ; 01-09-2014 o 10:24
Moim zdaniem to kwestia wypalania się filtra cząstek stałych.
Moim zdaniem nie uzyskasz spalania poniżej 8.5 litrów w takim ciężkim samochodzie z taką dużą mocą na takiej krótkiej trasie.
wypalanie się filtra cząstek stałych jest dobre czy złe? Tzn zwiększone spalanie jest tymczasowe czy stałe dopóki czegoś nie wymienię? Czy ma to związek z paliwem które nalałem?