no to w sumie się nabawiłeś
ja bym się tego nie podjął![]()
Fajne kolektorki metalowe są na allegro do sprzedania, nawet do silników 2.0 TS z tym że nie mają tek całej gruchy. Średnica otworów niby pasuje.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Dodam coś od siebie....
Silnik mam po generalnym remoncie:
-głowica (wszystko co się da)
-blok (nowe cylindry (tulejowanie) tłoki,korby,wał 1 szlif,wszystkie panewki.........
-cały osprzęt elektroniczny nowy (wszystko nowe)
poszło ok 7000 zł
Była diagnozowana przez kolegę BUBU i na jałowym nie falowała.Po 200km zaczeła falować przy "dojeżdzaniu do świateł"
Nawet nie wiem za co się zabrać bo wszystko jest nowe.
Silnik pracuje rewelacyjnie,ma moc, juz go dotarłem, były testy amatorskie0-100 ok 8s
kompresja na ciepłym 16bar na cylinder (szlifierz spasował wszystko na "zabytek")
.....a ta .....dalej faluje......stawiam na nasz kochany bosch M1.5.5
Testy były wykonywane na oponach 195/65/15 ,cisnienie 2,5 bar, paliwo Shell v-power 100 oktan
Ostatnio edytowane przez kabanow ; 10-11-2011 o 23:37
Jesli to co piszesz jest prawda to w takim razie tylko ECU.Mechanicznie i elektronicznie jest czysto wiec tylko mapowanie dawki.Albo upgrade przez ASO albo ktos od chiptuningu znajacy sie na robocie stworzy poprawna mape.Natomiast taniej i moze pewniej bedzie w ASO
Akurat 1,6 nie ma zaworu dwukomorowego, więc ja problemu nie miałem.
Chociaż myślę, że gdyby zastosować metalowy kolektor z AR145 do 1,8 lub 2,0 156 to pewnie też nie byłoby widać różnicy.
A może koledzy, którzy posiadają dolot z tym zaworem chcieliby pobawić się w jego zaślepienie i napisaliby, jakie są efekty?
Może akurat u niektórych ustąpi to nieszczęsne falowanie, bo ten zawór powoduje zmianę długości dolotu.
To by dopiero były jaja.
Kabanow dzięki za post. To co napisałeś dużo wyjaśnia. Skoro miałeś remont generalny silnika, to nie może być mowy o słabej kompresji, nieszczelności itp. Silnik w takim przypadku można wykluczyć. Nonsensem było by to, jak by ponad połowa użytkowników m1.5.5 miała silnik do remontu z powodu falowania. Ilu jest użytkowników którzy mają problem z falowaniem przy dojeżdżaniu, a ilu użytkowników jeszcze nie weszło na to forum, to są panowie masy samochodów. Usunięcie usterki falowania jest pewnie śmiesznie proste, tylko jeszcze nie wiemy co to jest. Myślę że po rozwiązaniu tego problemu wszyscy będziemy się śmiać wspominając czas kiedy z tym walczyliśmy.
Mi ASO także chciało się zabierać za silnik, bo chcieli sprawdzić kompresję na cylindrach i takie tam, ale biedaki tak naprawdę nie wiedzieli za co się zabrać, żeby zlikwidować falowanie. U Ciebie sprawa jest jasna, masz silnik sprawny i elektronikę wymienioną. Wydałeś 7000zł i falowanie powróciło. Myślę że Twój post wiele wniósł ponieważ bliżej wiemy, że winowajcą prawdopodobnie jest ECU m 1.5.5. Jestem tylko mocno podirytowany, że jak dotąd nikomu nie udało się tego naprawić, albo ktoś nabiera pary w usta.
Jak dla mnie sprawa zaczyna klarować się bardzo jasno. Winowajcą na 90% jest ECU. I teraz takie małe doświadczenie.
1) po pierwsze przez kilka km po resecie auto falowania nie ma, potem powraca- rozjeżdżająca się adaptacja, brak poprawnej korekty przez ECU, w końcu falowanie,
2) po drugie dlaczego założenie gazu naprawia problem falowania, ponieważ gaz ma swoją centralkę. Zauważcie teraz jedno, że przy jeździe na gazie również pracują takie elementy jak silnik krokowy, przepustnica, przepływomierz, a jednak po załączeniu na gaz raptem wszystkie one pracują poprawnie. NIE, one cały czas pracują poprawnie tylko my się ich czepiamy. Kolega ze Słupska który miał falowania w swojej 156 założył gaz i falowania na gazie nie ma. Co to oznacza? że gaz korzysta z własnej centralki i ma własną emulację sondy. Dla mnie sprawa jest prosta, ktoś ładnie spier**ił nasze sterowniki. Powinniśmy się skupić czy są sensowne upgrade'y naszych centralek. Aktualizacja centralki jeśli by wyniosła nawet 100zł czy 200zł to nie jest dużo i warto spróbować. W poniedziałek zadzwonię do ASO i zapytam o taką możliwość wykonania upgrade.
---------- Post added at 13:24 ---------- Previous post was at 13:21 ----------
Zaviaseq linka którego podałeś to właśnie nasz przypadek.
spalanie 7.8l/100km
Kilka dni temu wymieniłem dodatkowo:
-czujnik położenia wału korbowego
-chłodnicę wody ponieważ była nieszczelna i pognita
-płyn chłodniczy
więc wklejam jeszcze raz listę wszystkich wymienionych części aby naprawić falowanie:
-Wymiana kolektora ssącego,
-Wymiana termostatu
-Nowa uszczelka kolektora,
-Wymiana gumowej harmonijki,
-Nowy zaworek odmy,
-Nowa uszczelka pokrywy zaworów,
-Czyszczona pokrywa zaworów, szczególnie jej kanaliki odpowietrzające odmy,
-Nowe świece platynowe NGK,
-Poprawiane masy na wszystkich złączach,
-Nowy filtr powietrza,
-Nowa sonda lambda BOSH,
-Nowy przepływomierz BOSH,
-Nowy rozrząd, sprawdzany dodatkowo w dwóch niezależnych warsztatach z zegarem i blokadami- ustawiony dobrze,
-Nowe skręcane opaski zaciskowe,
-Wymieniony silnik krokowy wraz z przepustnicą,
-Czyszczona na lustro przed włożeniem przepustnica, jak również stara także czyszczona,
-Wykonywany reset i adaptacja ECU,
-Nowy akumulator,
-Czyszczone wtryskiwacze paliwa preparatami Wynn's oraz STP przy każdym tankowaniu paliwa przez okres 12 m-cy do dziś,
-Tankowane paliwo na różnych stacjach- bez zmian w zachowaniu silnika,
-Nowe opaski zaciskowe skręcane, cały dolot szczelny,
-Sprawdzone ciśnienie paliwa na pompie- 3.5 BAR
-Nowa chłodnica wody + nowy płyn do chłodnicy (5.11.2011)
-Nowy czujnik położenia wału BOSCH (5.11.2011)
Niestety dodatkowe zabiegi wymiany chłodnicy i czujnika wału nie pomogły.
---------- Post added at 13:35 ---------- Previous post was at 13:30 ----------
hmmm zaviaseq ja wymieniałem termostat razem z harmonijką gumową, rozrządem i świecami na samym początku, schodziły mu obroty po wrzuceniu na luz że aż gasł i trudno mi stwierdzić czy wtedy był ten przypadek bujania obrotami przy dojeżdżaniu do świateł bo za dużo rzeczy na raz było uszkodzonych, jak wykończone świece, dziurawa harmonijka itp. Wiem że po wymianie termostatu trzyma ładnie ciepło, trudno mi powiedzieć czy po wymianie termostatu obroty wzrosły.
spalanie 7.8l/100km