Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 3456789101112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 144

Temat: Diesle i wiara w małe przebiegi

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Co do TDI, to dziękuję, jakoś przeżyłem i po przeżyciach z wielkim oporem kupowałem JTD. Na szczęście, to zdecydowanie inna bajka
    Tez uwazam, ze w 4-cylindrowcach JTD jest przyjemniejsze, bardziej delikatne (podobnie HDI) w porownaniu z TDI. Ja bardziej mowilem o TDI V6, naprawde fajny silnik. Szkoda wlasnie, ze nie bylo wloskiej konkurencji dla tego silnika...

Po 4 często mam 6
    W sumie mogę ruszyć z 4 i wrzucić 6
    Taka ciekawostka: W BMW 330xd (E90) w automacie jedynka wlacza sie tylko przy pierwszym ruszeniu. Potem np. juz z pod swiatel zawsze rusza z 2-ki - jednak 500Nm robi swoje

A diesle na długie dystanse kupuje się wtedy jak ich przeznaczenie to TIR. I pewno stąd i szczgólnej oszczędności diesla w trasie biorą się takie oto wywody.
    No ale w osobowkach diesel tez wyjdzie oszczedniej na trasie w porownaniu z benzyna, ba! nawet turbo benzyna, a im bardziej auto bedzie obciazone tym wieksza korzysc na rzecz diesla.

Chciałbym wyraźnie zaznaczyć, że JTD 140 KM 16V nawet według instrukcji jest o 0,2 sek szybsza do setki niż mocniejsza od niej o 10 KM 2.0 JTS 150KM. 1.6 TS 120KM jest wolniejsza do setki niż o 5 koni słabsza JTD 115KM.
    Tak, chyba już tylko retorycznie pozwolę sobie Was zapytać - Jak to się ma panowie do Waszych teorii ?
    ...
    No ale to jest srednio dobre porownanie, gdyz roznia sie skrzyniami - benzyma 5 biegow, diesel 6, wiec inne przelozenia, itp. Ale moge sie zalozyc, ze jakbysmy mierzyli czas np. 80-120km/h to szybciej osiagnie to benzyna, tak samo przy tescie 0-200km/h
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

a na koniec i tak wychodzi że diesel jest do dupy. Mówię to po przejechaniu ponad 200 tys. km dieslami. V6 tdi ,dti ,jtd ,jtdm i znów jtd. Kiedyś też uważałem że diesel jest sto razy lepszy ,bo moment ,bo sprawne wyprzedzanie,bo moc na zawołanie. Jest na to jedna odpowiedź,którą aktualnie posiadam v6 3.0 w benzynie. Jeździ jak diesel bo od 1000 obr. wyrywa na każdym biegu,na 6 można jechac 50km/h i przyspieszac z takiej prędkości ,na poszczególnych biegach przyspiesza lepiej niż 2.4 jtdm .można używać obrotów w zakresie 1000-7000 ,brzmi milion razy lepiej (też zawsze twierdziłem że 2.4 jtd/jtdm brzmi znakomicie). We wszystkim jest lepszy od 2.4 jtdm poza jedną kwestią ,jest bardzo paliwożerny. I taka jest właśnie prawda że jedyną rzeczą która broni mocnego diesla w porównaniu z mocną benzyną jest spalanie,nic poza tym.Nie ma nic lepszego niż benzyna o dużej pojemności.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post

No ale to jest srednio dobre porownanie, gdyz roznia sie skrzyniami - benzyma 5 biegow, diesel 6, wiec inne przelozenia, itp. Ale moge sie zalozyc, ze jakbysmy mierzyli czas np. 80-120km/h to szybciej osiagnie to benzyna, tak samo przy tescie 0-200km/h
    1. 115 KM ma skrzynię 5 biegową tak jak i PB. A porównanie jest dobre, bo mówimy o osiągach PB ON a nie o skrzyniach.
    2. 80-120 - diesel jest zdecydowanie bardziej elastyczny, (sam nawet o tym pisałeś ) i gwarantuję ci, że lepiej na tym wyjdę dieslem. W załączniku masz moje 80-160km/h tylko na piątce. Niestety ale jedną ręką trzymałem telefon, więc jakość nie jest najlepsza. Tak, przedział 80 km na jednym biegu i jeszcze nie jestem na krzywej opadania momentu obrotowego. Po prostu odpuszczam. i gdzie tu te krótkie przełożenia ? Zauważ, że zaczynam od okolic 2000 obrotów, gdzie mam maksa momentu i dysponuję wysokim, w miarę równym momentem do 4400. Przy 2000 benzyna ledwo rusza, a zaczyna zabawę gdzieś od 3500 kończąc na 5500 bo potem ani momentu ani mocy(max przy 4000) nie uświadczysz. Zakres obrotów praktycznie taki sam. Tylko benzyna ma bardziej górzysty Nm o śmiesznej w porównaniu do JTD wartości maksymalnej 181.

201204071642_007.zip

P.S. Na marginesie, bo nie o to chodzi, to robię to w około 10 sek

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    a na koniec i tak wychodzi że diesel jest do dupy.
    Poważnie ?

Mój benzyniak Dodge Stealth R/T TT (324 KM /427 Nm - 3.0 twin turbo) też jeździł lepiej jak obecna Alfa. Tez przyśpieszał ok 1000 - 7600 obr. Tylko co z tego ? Znaczy, że diesel jest gorszy ? Dziwny masz system porównawczy
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 17-08-2012 o 14:57
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

no poważnie .bo porównując topowego diesla z topową benzyna w marce alfa romeo ,diesel nie ma nic do zaoferowania w porównaniu do benzyny i kupić go może tylko osoba która liczy sie ze spalaniem. diesla nie wybierze ktoś kogo bedzie stać żeby zalewać 12 litrów na setka.proste. A zanim upewnisz się w przekonaniu że benyny na poziomie 2000 obr. nie jadą to przejedz się jakąś większą niż powiedzmy 2.0 .
    I do tego to śmieszne szczycenie się czasem przyśpieszenia powiedzmy na 5 . To co ty zrobisz swoim dieslem na 5 ktoś w jts może zrobić na 3 i wyjdzie to dużo szybciej niż ty zrobisz to na 4 ,bo na 3 nie dasz rady bo 1.9 nie zabradzo długą ma 3.

tak diesel jest gorszy bo w czym lepszy? A czy ja ci pisze że 3.0 v6 jest lepsze od 1.9 jtd? Nie ,tylko ci wyraźnie napisałem że topowa benzyna alfy jest we wszystkim lepsza od topowego diesla ,nawet lepsza jest w elastyczności na twoim ulubionym 5 biegu .
    A dlaczego uważam że diesel jest gorszy to ci napisałem w kilku innych przykładach nie tylko z zakresie obrotów. Ale uważam że możliwość wrzucenia 2 biegu i jechania na nim do 105 km/h jest lepszą opcją niż konieczność wrzucenia 4 przy takiej prędkości w dieslu.
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 17-08-2012 o 15:08

Użytkownik Rowerzysta Avatar seba_css
    Mieszka w
    w drodze
    Auto
    Giulia Veloce Q4 MY20

Domyślnie

Zamiast dyskusji w temacie robicie jakieś kolosalne OT, temat wałkowany PIERDYLION razy na forach od onetu, przez myszkę miki, po gotowanie...

Użytkownik Znawca Avatar tomasz switala
    Mieszka w
    piła
    Auto
    alfa 156 2,4jtd

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    no poważnie .bo porównując topowego diesla z topową benzyna w marce alfa romeo ,diesel nie ma nic do zaoferowania w porównaniu do benzyny i kupić go może tylko osoba która liczy sie ze spalaniem. diesla nie wybierze ktoś kogo bedzie stać żeby zalewać 12 litrów na setka.proste. A zanim upewnisz się w przekonaniu że benyny na poziomie 2000 obr. nie jadą to przejedz się jakąś większą niż powiedzmy 2.0 .
    I do tego to śmieszne szczycenie się czasem przyśpieszenia powiedzmy na 5 . To co ty zrobisz swoim dieslem na 5 ktoś w jts może zrobić na 3 i wyjdzie to dużo szybciej niż ty zrobisz to na 4 ,bo na 3 nie dasz rady bo 1.9 nie zabradzo długą ma 3.

tak diesel jest gorszy bo w czym lepszy? A czy ja ci pisze że 3.0 v6 jest lepsze od 1.9 jtd? Nie ,tylko ci wyraźnie napisałem że topowa benzyna alfy jest we wszystkim lepsza od topowego diesla ,nawet lepsza jest w elastyczności na twoim ulubionym 5 biegu .
    A dlaczego uważam że diesel jest gorszy to ci napisałem w kilku innych przykładach nie tylko z zakresie obrotów. Ale uważam że możliwość wrzucenia 2 biegu i jechania na nim do 105 km/h jest lepszą opcją niż konieczność wrzucenia 4 przy takiej prędkości w dieslu.
    kolego ty opisie aut masz same diesle z wyjatkiem 166 3.0

Użytkownik Znawca
    Auto

Domyślnie

no i co w związku z tym? Bo do tej pory samochody wykorzystywałem bardzo intensywnie ( rekord to 42 tys.km w ciągu roku ) więc siedziełem w świecie diesli ,nie tylko fiatowskich .Ale po przejechaniu 2000 km swoją obecną 166 3.0 mogę już stwierdzić że ,duży silnik benzynowy jest dużo lepszy od silnika diesla. Lepiej brzmi ,jest cichszy,jest dużo bardziej elastyczny ,lepiej przyspiesza na poszczególnych biegach,pozwala wykorzystywać dużo większy zakres obrotów i zwyczajnie daje dużo więcej frajdy. I gdybym obecnie miał dalej robić duże przebiegi to chyba rozważył bym montaż instalacji lpg niż kupno diesla. ale co kto woli

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Cannabis
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 156 1.6 TS 99' AR 156 2.5v6 02'

Domyślnie

Chyba to normalne że każda osoba lubiąca sie w motoryzacji wybiera mocną benzynę zamiast mocnego diesla. Zakup ropniaka to przecież zwykła ekonomia osoby nie mającej pieniędzy na paliwożerną benzynę inaczej nie da sie tego wytłumaczyć.
    Jadąc w mocnej benzynie czuje się tą moc ten dźwięk te wysokie obroty czuć że ten samochód żyje a w dieslu to wszytko jest takie jekieś sztuczne niby jedzie niby fajnie przyspiesza ale to nie to samo.
    Ostatnio edytowane przez Cannabis ; 17-08-2012 o 20:13

Użytkownik Znawca
    Auto

Domyślnie

no tak ale nie którzy usilnie twierdzą że diesle są najlepsze i nie warto kupować nic innego bo diesel dobrze przyspiesza na 5 biegu

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

...a drudzy bezsensownie porównują trzylitrową benzynę v6 do 2.4 diesla r5...

Czy moderator może zrobić tu porządek z offtopami?