Strona 13 z 21 PierwszyPierwszy ... 3456789101112131415161718192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 210

Temat: Parę wątpliwości przy zakupie 147

sabotage
    Gość

Domyślnie

Nie powinniśmy oczekiwać, że auta 10letnie maja przejechane ok. 100tyś km ... liczy się ich stan, ja zdecydowanie wole mieć realny przebieg w granicach 200tyś km byle zadbany niż o wile niższy i katowan. Fakt jest taki, że sprzedawca zataił przed Tobą ile to auto ma przelatane, a to już jest oszustwo ... a więc jeśli nie boisz się zbliżającej 2ki na liczniku kilometrów to zbijaj cenę o różnice tych ukrytych 80tyś km.

Moonika
    Gość

Domyślnie

wiesz .. wchodząc i ogladajac autko nie spojrzałam od razu na licznik.. podobało mi się, było wygodnie, dobrze sie jechało.. tamte sprawy były później.. nie dopytywałam.. srodek zadbany, więc pomyślalam, ze jest to możliwe, sa ludzie co jeżdżą tylko do sklepów na zakupy .Nie wywalcze zwrotu różnicy wynikajacej z przeklamania przebiegu.. choć mogłabym ta kase przeznaczyć własnie na wymiane zawieszenia czy rozrząd.. decyzje muszę podjąc prostą biorę lub nie. Dlatego tu jestem

sabotage
    Gość

Domyślnie

Jeśli różnica w cenie jest duża (do ceny rynkowej) i jej nie odzyskasz to nie bierz tego auta choć by dlatego, że sam sprzedawca był nieuczciwy ... poszukaj nowego np. na forum.

Moonika
    Gość

Domyślnie

różnica moze być spokojnie od 2 nawet do 3 tys... więc to sporo.. bo mogłabym mieć rocznikowo już młodszy.. i z oryginalnym przebiegiem niższym choćby o jakieś 30 tys.. tylko nie jest chyba łatwo znaleźć zadbaną Alfe..( bo też nie ma ich szczególnie dużo) a i na samą myśl o szukaniu już trochę głowa boli...

sabotage
    Gość

Domyślnie

To jak ciężko, trafić na zadbane autko tym bardziej alfę miałem okazję przekonać się osobiście ... zawsze coś wyjdzie i tu dobrze mieć te parę groszy na start, najgorzej kierować się pośpiechem bo w tym momencie wiele rzeczy ujdzie naszej uwadze. Już nic więcej nie jestem Tobie wstanie doradzić, a jedynie pozostaje mi życzyć Tobie powodzenia i trafnej decyzji w wyborze pięknej Włoszki ze stajni Alfa Romeo.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

Nie panikuj Monika, ja mam znowu mały przebieg, do tego gaz i świetny stan mechaniczny ale cały samochód do malowania - nawet dach bo ktoś po nim chciał sobie pochodzić...
    Więc jak nie masz worka pieniędzy to ciężko mieć wszystko na raz i trzeba przymknąć gały na pewne niedociągnięcia.
    Naprawisz to co trzeba i będzie jeździć tak jak powinna a silnik jak ma paść to i tak padnie nawet z małym przebiegiem.
    Zawsze możesz się jej pozbyć, dołożyć i coś lepszego kupić. Tylko czy znajdziesz?
    Mnie te blachy strasznie wkurzają, nawet wystawiłem samochód na allegro bo mógłbym dołożyć do czegoś nowszego ale chętnych nie było i chyba z nią zostanę, zrobię co trzeba i będzie jeździć a tak to mógłbym jakiś granat odbezpieczony kupić i dopiero by były koszty
    Tak więc zawsze jest ryzyko i tylko od Ciebie zależy, którą drogą podążysz.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Moonika Zobacz post
    niestety.. do wymiany rozrząd ( mam ją od miesiąca).. wahacze, tuleje , linki ręcznego..
    rozrząd - po zakupie bez pewnej w 100% historii serwisowej i tak trzeba by zrobić więc nie licz tego jako extra wydatek
    wahacze i tulejki - ot zwykłe części eksploatacyjne które się po prostu zużywają , zrobisz i będziesz mieć z głowy na najbliższy okres użytkowania
    linki ręcznego - chyba max 100zł - też nie wiele

te niecałe 190tys km przebiegu to też nie koniec świata dla tego silnika ( byle zdrowy był )
    jak autko zadbane i dopieszczone itp ( jak sama piszesz ) i nie poskładane z kilku to chyba warto pomyśleć o pozostawieniu go
    a skoro możesz je zwrócić to może i jakiś upust dasz radę ogarnąć na te naprawy powyżej w zamian za odstąpienie od zwrotu auta

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Widzę, że jednak nie do końca wszyscy wiedzą czego szukają.
    Jak czytam, że chcecie 10 letnie auto z przebiegiem mniejszym jak 150tys, to jest to po prostu smieszne,
    Fakt ze na allegro i otomoto średnia oscyluje w tych granicach, każde auto jest bezwypadkowe, nie malowane, z przebiegiem mniejszym jak 150tys, a do tego wszystkiego w super stanie maksymalnym wyposażeniu i od emeryta z bawarii.
    A no i przecież jeździła nim jeszcze córka tego emeryta, do szkółki raz w tygodniu, oczywiście nie paląca.
    No i zapomniałbym o najbardziej chwytliwej "Igle' i jedynej takiej na allegro.
    Ludzie ! Otwórzcie oczy,
    1.6 to głównie małe autka miejskie które robią przebiegi, ( i niech ktoś powie, że po mieście nie idzie zrobić przebiegu to się zasmieje)
    Taka prawda, że jeżdząc w koło komina i to bez wiekszych tras, ale regularnie dojezdzając do pracy można zrobić pokaźny przebieg, a co dopiero liczac trasy.
    Przechodząc do sedna sprawy - przebieg, dla fanatyków TS8v to oczywiście jest już koniec niedopracowanej i psującej sie, nie jeżdzącej i (w ogóle wszystko co złe) 16v-tki.
    Dobrze zadbane auto jest w stanie zrobić przbieg - byl kiedys temat na forum o przebiegach 16stek, no i te serwisowane potrafily robic przebiegi.
    Dalej - przygoda bezwypadkowa.
    Dla prawie każdego kupującego wymieniony blotnik czy polakierowany bok to oznaka ze auto jest złozone z 5ciu innych i jeszcze przystanku autobusowego w którego to - auto uderzylo.
    Skąd tu takie przekonanie, że jeżeli coś jest walniete to jest po czołówce ?
    Kupiłem auto powypadkowe, zrobione, polakierowane, (fakt faktem ze lakiernik dupa i musze to przerobic, ale zrobione)
    Po badaniach na ramie i ogólnym mierzeniu kątów, wszystko ok.
    Czyli jednak da rade naprawić auto bez szkody.
    Rozrząd - jak już wyżej napisane, robić trzeba bez względu na wszystko
    Rdza na filtrze oleju - rozumiem, że nie zamierzasz wymieniać oleju ?
    Zawieszenie - najtansze zawieszenie, na najtanszych czesciach to koszt 580zl + robota
    147 powodów do zadowolenia

Moonika
    Gość

Domyślnie

Ok,ok SPOKOJNIE .. rozrząd oczywiście i olej był brany pod uwagę.. bo to trzeba liczyć w standardzie, tym bardziej, że historia tego auta nie jest mi bliżej znana.. nie zastanawiałam się tez bliżej nad przebiegiem, po prostu był taki, jaki był.. szukając auta nie wpisywałam w wyszukiwarke do 100 tys.. przedstwiam sytuację.. poniewaz był przekręcony i chyba przyznasz , że + 80 tys. to nie jest też tak mało i można się nad tym zastanowić , a doszły do tego też słowa mechanika, który powiedział, że te silniki są słabe i pojeżdże nim jeszcze góra 50 tys..to prawda, ze jak ma się zepsuc, to się zepsuje, ale skoro jest mozliwość porozmawiania z osobami, które nie maja tych samochodów od 2 tygodni, to dlaczego nie spytać .. ;( to moje wątpliwości ( tj . w temacie poza tym proszę wybaczyc moją niewiedzę... jestem tu NOWA - naucze się

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- róznica w odczytach krokomierza i licznika jest dość duża jak na 147 z silnikiem 1.6.
    - z jednej strony jest to silnik nie wysilony, jak modele 120CV oraz wyższe i dlatego rokuje nadzieję na duży przebieg.
    - ja bym jednak pomierzył poprawnie stopien kompresji i podjął na tej podstawie decyzję, czy zatrzymuję , czy jednak oddaję to auto.
    - miałem podobny przypadek z tym samym silnikiem, kompresja poprawna, czyli róznice na cylindrach < 0.5 bara, kompresjia 14 bar.
    - jednak miał kręcony licznik na minius 60 Kkm.
    - wdaliśmy się w rozmowę ze sprzedającym, twierdził on że był zalany body komputer(BC) i wtedy uszkodził się także ECU.
    - te dwa elementy były wymienione na cześci ze szrotu.
    - sprawdziłem wersje BC wersję ECU, była to prawda.
    - auto kolega kupił i jeżdzi do tej pory.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm