Temat do skasowania, bo to jakaś żenada jest...
Temat do skasowania, bo to jakaś żenada jest...
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
O matko![]()
prawie jakbym czytał posty pisane przez mojego byłego kolege, ogrom wiedzy nt Alfy na zadziwiająco wysokim poziomie
Chciaż w sumie w większości aut jak są 4 cylindry to i 4 świece i dla zwykłych użytkowników to jest normalne. No ale jak masz Alfę to już to nie może być to takie oczywiste
Tak trzymać![]()
bo prezentowany poziom wiedzy naprawdę mnie przytłacza![]()
Teraz to kolega bedzie miał ciezką noc jak zobaczy ile tam ma swieci do wymiany nie wystarczy zdjąc fajki
ale nie drążmy lepiej tego tematu
ale po co są 2 na cylinder? a ile jest cewek?
jakie sa objawy ze mam swiece do wymiany?
Tu chyba problem leży gdzie indziej![]()
Podejrzewam że kolega kupił Alfę totalnie z przypadku jako taki Golf tylko w ładniejszej skórze i Alfa Romeo to dla niego totalnie najzwyklejszy na świcie samochód jak miliony wokół nas.
Ale niestety jak się nie ma ani trochę zainteresowania swoim autem ani trochę pojęcia o mechanice to pojawiają się pytania czemu 8 świec itp
Ja rozumiem jakby to kobieta napisała dla której auto ma odpalić pojechać i koniec i nic ją nie interesuje (choć są wyjątki)
Osobiście mam taką zasadę: że wolę żeby uważali mnie za głupiego niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości
Wystarczy wpisać Twin Spark w Google i nie ośmieszać sięhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Twin_Spark
Wszyscy jesteście tacy wygadani, a nikt z Was nie wie po co są 2 świece na cylinder.
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
Nikt z nas nie wie, ale ty zapewne znawco wieszmoże nasz oswiecisz jasnie panie
P.S. Zmieniłem avatar specjalnie dla ciebie co bys mógł sie cieszyc radosnym życiem bolka i lolka Wujku![]()
ale jakie są objawy ze świece są do wymiany?
jesli auto nie szarpie tylko jezdzi ok na lpg i na pb to nie widze powodu wymiany świec, olej ok widze powód ale świece? przeciez jak swiece mi sie skonczą to na pewno będe wiedzial bo nie bedzie palic na np 1 gar
a cewek ile jest 2? czy 4?
prze....ane ma ta alfa![]()
a właściciel pewnie kozak u siebie na wsi...
kolego nie wiem czy poprostu jestes laikiem samochodowym czy robisz sobie jaja z ludzi, ale jest szansa ż ta pierwsza opcja wiec odpowiem na pytania -chociaż wtedy albo powinienes zmienic Alfe na jakieś japońskie lub niemieckie auto bo tylko kłopotu sam sobie przyspożysz ( no chyba ż masz hajs i znasz dobrego mechanika od włoskich samochodów)
świece sie zużywają co nei znaczy że póki pali na wszystkie gary jest dobrze - od stanu i jakości świec zależy spalnie ( jak zmienisz może Ci mniej palić) - tak samo z przewoadami wysokiego napięcia. Cewki są prawdopodobnie 2 ( ja mam 8v nie wiem jak jest w 16v). nie musisz czuc że teraz jest coś nie tak poprostu wymień świece na nowe a wtedy poczujesz róznice. tak samo jest z filtrem powuietrza. Standardowo powinieneś zmieniać olej z filtrami i rozrząd. Bo tu nei ma czegoś takiego że jak poczujesz że coś zaczyna nie grać to wymienisz - jak zaniedbasz to poprostu CI ta Alfa stanie w miejscu i jedynym rozwiązaniem będzie jej kasacja bo nie będzie Ci się opłacało niczego naprawiać.
z czekaniem aż coś zacznie pukać to możesz sobie pozwolić w zawieszeniu ale jak zacznie pukać to jest ostatni dzwonek na wymiane.
aha powinieneś tez zmieniać wszystkie płyny - chłodniczy hamulcowy, i nie patrz czy działą czy nie poprostu zmień jak chcesz jeszcze pojeździć tym autem -troche więcej wydatków traz to o wiele mniej wydatków potem.....
jak sie zastanawiasz czy cos wymienić a możesz to sie nei pytaj tylko wymieniaj
a świec jest tyle ... bo takbo to daje lepsze spalanie mieszanki - wiecej na ten temat napewno znajdziesz gdzieś na forum...
mam nadzieje że to przyswoiłeś / lub przestaniesz sobie robić z ludzi jaja ( choć z Twojej strony to może być smieszne dla innych to tragedia że płakać się chce)
pozdrawiam
Moje Belle:
Alfa 33 Imola 1.4 BX 1993 ( '08 - '11 )
Alfa 155 Sport 1.8 TS 8v 1995 ( '11 - '12 )
Alfa 164 Super 2.0 TS 8v 1997 ( '12 -'14 )
Alfa 147 1.9 JTD 2003 ('14 - )
Alfa 156 SW 1.9 JTD 115km 2002 ('14 - '16 )
Alfa 156 SW 1.9 JTD 110km 2001 ('16 - '18 )
Alfa 159 SW 1.9 JTD 150 Q-tronic 2010 ('18 - )
Alfa 33 Q4 1992 ('18 - )