U mnie komunikat pojawiał się sporadycznie, raz na kilkaset km i znikał samoczynnie po wyłączeniu i włączeniu silnika, lub po przejechaniu paru kolejnych km. Sprawę całkowicie rozwiązał serwis zacisków hamulcowych, bo ponoć były trochę przyrdzewiałe i zapieczone. Objawiało się to piszczeniem klocków i nagrzewaniem felgi w trakcie jazdy. Po usunięciu usterki (ok 180zł za wszystkie koła) komunikat nie pojawił się już ani razu.
Dzisiaj za ciasno wszedłem w zakret i tył auta lekko odbił się od krawęznika (prędk. ok 30 km/ha), natychmiast zapaliły się komunikaty i ikony informujące o awarii systemów VDC i ASR, a dodatkowo ikona check a niesprawnosci silnika. Przy powrocie do domu dodatkowo wskażnik paliwa spadł na "0" i zaczęła mrugać kontrolka rezerwy (paliwa było ok. 30L). Po podłączeniu kompa okazało się, że jest błąd o nieodbieraniu sygnału z 3 cylindra. Po zdjęciu, oczyszczeniu styków w wtyczce wtryskiwacza WSZYSTKO wróciło do stanu normalnego. I co może mieć wspólnego niesprawna wtyczka wtryskiwacza z błędami VDC i ASR?
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
skrzynia manual, przed podpięciem do kompa odłączyłem klemę z aku. na 15min.nic to nie dało. Komp. wskazał , na którym wtrysku nie odbiera sygnału, w moim przypadku wypięcie i oczyszczenie styków wtyczki załatwiło sprawę
Wczoraj przeglądnąłem te wtyczki, przeczyściłem ale dalej to samo chociaż auto jakby lepiej chodzi. Właśnie wracam od elektryka, bo zostawiłem auto. Jutro koło 15 mam dzwonić. Jak rozwiążę problem, to napiszę tu o co chodziło.
Pozdrawiam,
Orson.
Tapatalk @ HTC Wildfire
No i Alfa odebrana od elektryka. Faktycznie winę za tą całą choinkę ponosiły wtyczki od wtrysków. Auto w ogóle nie paliło na jeden cylinder. Styki zostały porządnie przeczyszczone i problem z VDC, ABS i Hill Holder zniknęły. Niestety nadal palił się check i elektryk mówił, że skrzynia trochę przeciąga, ale on z tym już sobie za bardzo nie poradzi, bo nie ma odpowiedniego oprogramowania, żeby to pokasować.
Wziąłem auto i chciałem jechać do ItalMoto u mnie w Jaworznie, żeby mi to tam sprawdzili. Jak wracałem od elektryka, to check nadal się świecił, jednak po odpaleniu auta w celu wyjazdu do serwisu check zgasł. Przejechałem kilkanaście kilometrów i wszystko jest OK, skrzynia też pracuje tak jak powinna. Dzwoniłem do tego elektryka czy jest to możliwe, i powiedział, że jak najbardziej komputer może sobie sam wykasować błąd jeżeli dostaje poprawne informacje ze wszystkich modułów.
Tak, że sprawa jest opanowana. Cała zabawa kosztowała mnie 150 PLN i sporo nerwów...
Pozdrawiam,
Orson.
witam u mnie też ten problem z vdc i błąd C 1135 co on oznacza ???