Strona 135 z 158 PierwszyPierwszy ... 3585125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,341 do 1,350 z 1578

Temat: JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

może bubu mysłał, że to sterowanie różnicowe, sygnały by nawet pasowały...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

No, wiem, że powinny być różnicowe. Jak dodatni i ujemny to może, chyba aku(+)-0 i 0–aku(-). Mogłoby być jeszcze aku(+)-0 i 0-aku(+) i chyba takiego oczekiwałam. Nie zmieniałam polaryzacji na przewodach, myślałam, że jak na wtryskach samo się przestawi. Mam nadal wrażenie, że nie złapałam sygnału właściwego. Może faktycznie coś źle połączyłam.

Tylko, że tam są całe ciągi, że nie ma impulsów i takie parszywki okropne… Chyba, że coś mi się źle łapie, ze złych nastawów?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	TP2.jpg
Wyświetleń:	47
Rozmiar:	86.2 KB
ID:	175821Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	TP1.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	96.3 KB
ID:	175822

Powtórzę. Ok, dzięki, podłączę je różnicowo, na jeden kanał. Dzisiaj za późno wróciłam, za ciemno już było. Jutro powinnam powtórzyć testy.
    - na łączówce TP to jest taki kłopot, że piny idą w dwóch rzędach, górny nie ma sprawy, ale dolny – nie ma jak wsadzić za bardzo, chyba, że pojedynczo.

Te sygnały są niezbędne do adaptacji TP. Z drugiej strony tak w jeździe to TP dobrze funkcjonuje, mam mieszane uczucia. Wygląda, że błędy były spowodowane przez sterowanie serwomotorem, ale one są rzadko. Tam chyba musi być jakieś sprzężenie zwrotne dla powietrza rozwiązane. Ten przepływ przy zamkniętej TP, to wygląda jak „gigantyczny wyciek podciśnienia przez TP”… To też może być nieszczelność w cylindrze. To wszystko może mieć charakter wyłącznie poznawczy.

ECT, patrzyłam, bo załączało mi II bieg wentylatora, sprawdzałam, czy jest I bieg. A teraz chyba jest tak, że ECU rejestruje wyższe ECT, ale za to temp. oleju jest poprawna, ładnie ją trzyma. I to dotyczy także jazdy bez klimy, choć to za bardzo w trasie nie sprawdzałam, w trasie jeździłam na klimie, ale ECU i tak nie trzyma cały czas wiatraka włączonego na klimie, ma długie przerwy, więc pewnie będzie podobnie. Nie zrobiłam testu rozgrzewania silnika od naprawy i uszczelnienia układu wodnego, patrzyłam tylko na temp. oleju.

Jeszcze mnie zastanawiają parametry TP w MES, „adaptacja TP” oraz wynik adaptacji TP, w MAR mam zawsze: skompletowany/właściwy, a po jeździe w trakcie/właściwy. O co z tym chodzi? Czy naprawdę, każdy kolejny rozruch wymaga tej autoprocedury? Jeśli odpalę ją dość szybko po zgaszeniu, nie robi tej procedury.

Do końca tygodnia będę też mieć uszczelkę, nie wiem tylko, czy dam sama radę zdemontować TP. Gdyby się udało, nie zaszkodzi, może i nie pomoże, ale skoro była demontowana tyle razy, niech ma nową uszczelkę.

Mam już OBDlinkSX, odesłali do producenta, nie naprawiają na miejscu. Jest taki sam procesor i program, ale działa na silniki i na CAN. Można zmienić też prędkość programem. Jakoś ta aplikacja licho chodzi na win7, ale udało mi się zmienić prędkość na wyższą. Nie udało mi się na ELM327. Powiedzieli mi tylko tyle, że czytał tylko CAN i coś tam jeszcze, reszta nie. A na czym polegała naprawa, nie wiedzieli.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 18-08-2015 o 23:26

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

A na czym polegała naprawa, nie wiedzieli.
    - no to trochę szkoda, że nie ma tej informacji, bo byśmy wiedzieli co się uszkodziło i dlaczego lub z jakiego powodu lub co jest złe w GT.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 20-08-2015 o 05:46
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - noto trochę szkoda, że nie ma tej informacji, bo byśmy wiedzieli co się uszkodziło i dlaczego lub z jakiego powodulub co jest złe w GT.
    Jakiś może jest związek z zasilaczem samochodowym i padającymi interfejsami, tymi poprzednimi. Ten OBDlinkSX, to inna historia, laptop go widział i łączył się z CAN.

Połączyłam się z drugim, ale to dziadostwo jakieś jest.

Cytat Napisał euroscan Zobacz post
    może bubu mysłał, że to sterowanie różnicowe, sygnały by nawet pasowały...
    Tak są inne raczej, nie różnicowe. W elearnie nawet nie rozpisali co jest czym, wszystkie piny, to piszą, że siłownik TP. Widziałam w sieci, że przepustnice mają dla s-motor plus i minus, i takiego szukałam. To byłoby tym gorzej, bo jak zatem ustalić tego działanie, to nie wiem. Kontrolny i sygnał? ECU do serwomotoru i serwomotor do ECU? Sterowanie musi być jakoś kontrolowane, o tym nie pomyślałam, że może kontrolować także serwomotor. Myślałam, że poprzez czujniki kontroluje, ale teraz zwątpiłam. Tylko, że to też nie pasuje, te co wcześniej są różne w okresie, całe ciągi pustki… Zarejestrowałam je oddzielnie i na jednym kanale. Nie patrzyłam na małych częstotliwościach, ma to sens? Nie wiem co z tym dalej robić. Nie dam temu rady raczej…

https://www.dropbox.com/s/4rbwnev6tr...B_1-4.zip?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/zoc0zfuq1x...25MHz.zip?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/36hm2bcfjmchw0w/5MHz.zip?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/g22ee0jkul...elnie.zip?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/mwg5zt5ctk...razem.zip?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/bf5c20ig07...miana.zip?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/qmnlzgtkow...e_CKP.zip?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/eza7dzh540...ewaka.zip?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/m3kjrv0f1o...kaMhz.zip?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/m3kjrv0f1o...kaMhz.zip?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/hxyyaurbl1..._CKP1.zip?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/95lh1up6s9...02000.zip?dl=0
    https://www.dropbox.com/s/vhvuifdwl9...Z_CKP.zip?dl=0
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 20-08-2015 o 04:04

Użytkownik Embrion Avatar Bandzior
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    156 sw 2.0 jts selespeed (2002r)

Domyślnie

2.0 JTS 02r. Cześć, mam do wymiany sonde lambde za katem (coś w niej grzechocze, no i błędy na komp.). Uszkodzona sonda to chyba Bosch 0258006193 problem w tym że jest praktycznie niedostępna. Przejrzałem internet, obdzwoniłem sprzedawców, i nic. Są zamienniki albo sondy uniwersalne np. Bosch 0258986615. Nie wiem co myśleć o sondach 'uniwersalnych' znajomy sprzedawca poleca, ale już zdążyłem zauważyć że JTSy to bardzo kapryśne stwory i nie chcę zaszkodzić silniczkowi czymś uniwersalnym, albo jakimś zamiennikiem. Pomóżcie coś dobrać...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał Bandzior Zobacz post
    Uszkodzona sonda to chyba Bosch 0258006193 problem w tym że jest praktycznie niedostępna. Przejrzałem internet, obdzwoniłem sprzedawców, i nic. Są zamienniki albo sondy uniwersalne np. Bosch 0258986615. Nie wiem co myśleć o sondach 'uniwersalnych' znajomy sprzedawca poleca, ale już zdążyłem zauważyć że JTSy to bardzo kapryśne stwory i nie chcę zaszkodzić silniczkowi czymś uniwersalnym, albo jakimś zamiennikiem.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_3049.jpg
Wyświetleń:	195
Rozmiar:	74.0 KB
ID:	176401

Nie powinno mieć znaczenia. „Uniwersalne” dotyczy sposobu podłączenia, czyli w tym wypadku braku dedykowanej łączówki. Jeśli nie pomylisz pinów, to sama sonda powinna pracować poprawnie.

Kwestia doboru testów do różnicowania i ich warunków, a także korelacji z innymi parametrami. Obwód grzania, trzeba badać prądy. Czy ten sam monitor kontroluje obydwa obwody, nie wiem. Piny w skrzynce bezpieczników, ciężko określić z elearn.
    - ale to tak, bo skoro jest do wymiany, to nie ma o czym mówić.

Jeśli chodzi o dedykowaną lambdę post-cat, możesz spróbować w autosklep24, choć cały asortyment z Boscha przechodzi przez hurtownie intercars-u, o czym poinformował mnie pracownik Bosch Servis. Pan Marcin mi zwykle dobierał sondy i inne części. Myślę, że możesz go zapytać. Albo mogę Ci dać używaną, ale sprawną. Tylko, że to nie od razu, bo elementy wywiozłam i musiałabym po nie pojechać. Jeśli chcesz i możesz poczekać to nie ma problemu z mojej strony.

-----------------
    Z serwomotorem TP jest gorzej, bo nie znajduję w elearn powiązania ze skrzynką bezpieczników. Ale chyba powinno być podobnie, bo jakoś musi zasilanie z ECU tam przekazywać. 5V jest dla czujników. I w tym napięciu jest problem, bo ono na tych dwóch pinach jest różne… Nie potrafię na razie tego rozrysować, ani ustalić czemu tak jest. Nie rozumiem tego. Te sygnały są raczej jak ramka, muszą być jednak w zakresie poprawności, bo nie ECU nie wyrzuca błędów.
    - objawy, to JTSy wg mnie falować nie będą, taką ma funkcję ta TP. ECU będzie blokował rozruch, albo ścinał moment i moc == odcinał paliwo, powyżej 3000 rpm. I będą czasem przypadały obroty, lub będzie wychodził na p0505.
    - nie przeprowadziłam poprawnie testów oscyloskopem, co do warunków. Myślę, że zachowanie napięć na czujnikach TP1 i 2 muszę skorelować z MAF. W ten sposób uzyskam chyba info, czy przepływ z MAF jest taki sam, jak z TP. Czy volumetric efficiency z tych dwóch jest zgodna. Jeśli jest, to raczej potwierdzi nieszczelność cylindra. Z TP chyba też nalicza też moment obrotowy. Sądzę, że można napięciami ustalić przyczynę tego, że ECU po prostu nie daje sobie rady z tym podciśnieniem w kolektorze ssącym… Smutne, ale nie umie sobie z tym poradzić. A ja nie potrafię jak na razie dobrać testy i ich wyniki tak, żeby uzyskać jednoznaczną odpowiedź, jak naprawić ten samochód.
    - nie przeprowadziłam też poprawnie testów drogowych, była włączona klima.
    - na razie wymieniłam uszczelkę TP na nową, TP brudna nie była, i tyle.
    - Myślę jak to zbadać, żeby to zrobić poprawnie. Podzielić na MAR i resztę warunków, tak by można było jednoznacznie coś stwierdzić. Poczytam jeszcze może. Rozrysuję sobie wszystkie elementy dolotu i spróbuję, ale… Za mało wiem, o tych sygnałach. One powinny być szybkie, aby szybka była odpowiedź TP. Tylko, że… Sterowanie jest trudnym zagadnieniem. Na tym drugim widać zależność, taką, że reaguje na zmianę napięcia na pierwszym, jakby opóźniona odpowiedź.
    - nikt nie odpowie na te pytania, żaden warsztat, nie robią takich badań. Pytałam w kilku. Ja bynajmniej nie mam pomysły gdzie się udać. Zostaje, że sami to ustalimy... Więc jeśli macie jakikolwiek pomysł, to proszę napisać. Spróbuję uporządkować te testy samodzielnie i się ogarnąć, bo wolałabym etap badania TP zakończyć szybko, więc…
    - trochę mnie jednak ogarnęło przygnębienie…

ECU nie realizuje swojej podstawowej misji dbałości o spaliny, nie powinien dopuścić do takich kątów otwarcia TP. Nie jest możliwe, aby ECU same, świadomie sobie strzelało w kolano, mimo, że to moje ECU…
    - Ten kąt jest za mały, a na jałowym volumetric efficiency jest za duże, a po pre-cat widać, że jest nadmiar powietrza. Dlatego na takie napięcia wchodzi i dlatego są takie HC. ECU chyba powinno zapamiętać parametry adaptacyjne TP. Inaczej wciąż będzie monitorował i nigdy nie będzie sytuacji, że zobaczymy pełną moc tego silnika. Póki adaptuje, to nie pozwoli na pełne osiągi.

Na razie skłaniam się ku temu, by uporządkować napięcia, bo widać, że z sygnałami na serwomotorze ma związek napięcie z aku, a tym samym ma związek z jej poprawną adaptacją. Powinnam to wreszcie zrobić. W przyszłym tygodniu chcę pojechać do warsztatu i zrobić te badania BC oraz alternatora, muszę te obwody zrobić… Nie chcę niespodzianek w Poznaniu, a ten alternator wyjątkowo mi się nie podoba. TP nie mam szczególnie ochoty wymieniać, już kiedyś wymieniałam.

Jeśli chodzi o zasilacz samochodowy, to też akurat się zepsuł. Przestał działać wyświetlacz, a na wyjściu miał 2V. Wywaliłam go. Nie pamiętam dokładnie, ale mogło tak być, że interfejsy padały, gdy był on podłączony do gniazda zapalniczki i laptopa.

Użytkownik Embrion Avatar Bandzior
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    156 sw 2.0 jts selespeed (2002r)

Domyślnie

Majeczko, dzięki za info twoja wiedza jest nieoceniona. W intercarsie brak dedykowanej, dzwoniłem proponują Denso albo Delphi za ponad trzy stówki. Majka chyba zdecyduję się na tą używkę oczywiście jeśli nie będzie to dla ciebie problemem.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał Bandzior Zobacz post
    zdecyduję się na tą używkę oczywiście jeśli nie będzie to dla ciebie problemem.
    To, prześlij mi adres do wysyłki na PW.

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

Jeśli chodzi o zasilacz samochodowy, to też akurat się zepsuł. Przestał działać wyświetlacz, a na wyjściu miał 2V. Wywaliłam go. Nie pamiętam dokładnie, ale mogło tak być, że interfejsy padały, gdy był on podłączony do gniazda zapalniczki i laptopa.
    a to jakiś ślad...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- jeśli to był "chińczyk " zasilacz to on miał tzw. pływające zero (masę) i to mogło być powodem problemów.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm