Nie wiem, co to jest pływające zero?
A co nie jest chińskie… Patrząc na elementach alternatorów, chińskie tyle, że w pudłach MM. Zasilacz nie był z najniższej półki, ale czy był chiński, nie wiem. Interfejsy też zawierają pewnie chińskie elementy… Ma być tanio. Napięcie w gnieździe zapalniczki mogło być za niskie w MAR, podobnie jak wtedy, gdy używałam kabla Y w MAR. To mi się tylko w GT przytrafiało.
T9, tam powinien być raczej, na obrazku.
Z jednej strony fakty są takie, że
- p1173 to wywala monitor fuel trim. Jedyna podpowiedź jest taka, że w trybie awaryjnym ECU po prostu odtwarza sobie ostatnie zapamiętane parametry, bo wciąż się wywala na tym samym. To powinno zawężać diagnostykę. Na pewno hall i wszystko z nim związane. Fenomen powtarzających się logów, chyba się wiąże z tym, że odtwarza co zapamiętał. Robi tak jak już pozwoli odpalić samochód bez halla, to po jakimś czasie, zaczyna odtwarzać.
- ale ECU nie adaptuje tylko jednego banku, a TP jest wspólna dla obydwu.
Z drugiej strony
- mały kąt TP, to może być wysokie HC, wypadanie zapłonu, dysfunkcja wtrysku/ zapłonu i cała tego diagnostyka.
- Na koniec wracamy do kompresji dynamicznej i testów silnika…
Jak patrzę na to zasilanie, to nie wiem, czy takie napięcie na aku, może być przyczyną tego co się odbywa w GT. Było już ponad 14V i było tak samo. 3 alternatory, tyle, że nie oryginalne. No w 1 nie wymienił regulatora napięcia, więc był oryginalny. Jeśli puścili to przez BC, to powinno być coś co odróżnia to połączenie od połączenia z żarówką. Napięciowo powinno być inaczej… tylko, że nie wiem jak.
Zastanawiam się, nad związkiem p0606, ECU i TP???
Byłam wyłączona z testów i forum przez sprawy rodzinne, więc nie zrobiłam nic. Ale i tak się wciąż zastanawiam, gdzie GT wstawić. Logika nakazuje robić wszystko po kolei – BC i alternator, zobaczyć, TP, zobaczyć, silnik i mechanik. Dopiero po 20.09. znajdę czas, żeby gdzieś pojechać, więc może pomożecie jeszcze coś ustalić. Teraz nie dam rady, to zresztą i tak nic nie zmieni.
Może i mieliście rację z tymi sygnałami serwoTP, że razem na jeden kanał. Możliwe, że czujniki TP1 i 2, powinny mieć zbliżone zakresy, jak może sugerował euroscan. Wrzuciłam oscylogramy i moje spostrzeżenia do wątku bubu o oscyloskopie. To w sumie bardziej w tamtym temacie.