Tak, przynajmniej sprawdzić jeśli nie będzie co ustawiać![]()
Tak, przynajmniej sprawdzić jeśli nie będzie co ustawiać![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Wymieniałem ostatnio drążki i końcówki i po tym robiona była geometria, ale żeby nie było coś spierdoczyli
Po pierwsze kierownica jest lekko skrzywiona przy jeździe na wprost, po korekcie auto znosi - rozumiem, że kierownica delikatnie uciekła przy ustawianiu i już tego nie poprawili?
po drugie porównując ostatni pomiar i ten ostatni zastanawiające są rozbieżności przy pochyleniu osi zwrotnicy - było L 1*14'/P 4*28' a teraz jest L 14*47'/P 6*20' ??
To chyba nie co za dużo?
Mówisz o wyprzedzeniu sworznia zwrotnicy czy o pochyleniu sworznia zwrotnicy? Oba parametry możesz próbować wyrównać luzując cały wózek pod silnikiem. Chłopaki tu pisali, że na otworach jest spory luz. W zależności który kat masz zwalony musisz odpowiednio przesunąć wózek. O ile wszystko jest ok i nie ma żadnych luzów i nic nie jest krzywe.
Regulacje zbieżności masz na dole na tej fotce akurat jej nie widać. Jak zajrzysz pod auto od tyłu to masz na dole przy zwrotnicy na wysokości dolnego wahacza poprzecznego śruby mimośrodowe podobne do tych od regulacji kątów to sa własnie sruby od regulacji zbieżności. Nr 8 na poniższym diagramie.
![]()
Prawdopodobnie cały wózek musisz przesunąć w stronę tego mniej pochylonego wtedy kąty się wyrównają pod warunkiem, ze wszystko sprawne bo możliwe, ze poducha np. amora już siadła z jednej strony albo gdzieś jest luz na tulejach wiec najpierw wszystko sprawdź. U mnie na eibachu kąt PSZ mam 6* 6' i 6*1'.
Siema mam problem ze ścinaniem opon, 2 tygodnie temu robiłem geometrię w anglii, przyjechałem do polski i opony od srodka sciete po 3 tysiącach km,prawa mniej jak lewa . Pojechalem dzisiaj na geometrie , jak się okazało lewe Koło miało -0.17 a prawe -0.10 na zbieznosci kazalem kazalem mu ustawić na plus 3 po obu stronach teraz pytanie czy będzie ok ? Dodam że mam założone eibachy jak to nie pomoże, zakładam tuleje nastawne
Źle z przodu zbieżność musi być na minus ostatecznie an zero. U mnie oba koła na -2 minuty ustawione. Katy PK jakie masz z przodu? Jak zbliżają sie do 2 stopni to i tak będzie cięło. Wtedy górne tuleje regulowane trzeba założyć.
I mała uwaga odnośnie parametrów sa dwa systemy dziesiętny i minutowy. Wynik 1* 10' to nie to samo co 1,10*. Wiec pamiętajcie ustawiając zawieszenie i podając tutaj parametry. (Jest jeszcze trzeci metryczny w milimetrach i wtedy ustawienie uzależnione jest od wielkości kół)
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 29-04-2017 o 13:56
Koła mam 19 kat lewy to 1.53 prawy 1.30 bodajze wczesniej miałem 17 zimowki 225/50 i nic nie cielo przy tych ustawieniach a kąty praktycznie od tamtej pory się nie zmieniły. Maszyna do geometrii Hunter
Na pewno 1,53*, a nie 1* 53' ? Jak ta pierwsza opcja zbieżność ustaw na -2 minuty jak, ta druga to niestety albo próbo zluzowania wózka albo regulowane tuleje.