Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 456789101112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 144

Temat: Diesle i wiara w małe przebiegi

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xakner
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 156 SportWagon

Domyślnie

ale piierdolicie z tymi dieslami vs PB Ja mam 1.9jtd i osobiście wolałym 2.5 v6 + lpg, za dzwięk obroty i wygląd silnika. Ale ekonomicznie jtd jest lepsze. Ale w innych markach, siedzie np w BMW model e60 530d 218km czy 231, nie zamieniłbym na 5.0. Silnik ma kulture pracy powalającą, jak ktoś już tu pisał na automacie rusza z 2 chyba ze właczymy sporta to z 1, ale ciezko o przyczepnosc i pali nam do 9l w miescie a w trasie do 7, v-max 260 licznikowe, nic więcej nie potrzeba chyba ze 535d.

ps. nie mialem okazji jezdzic 2.4jtd jtdm wiec sie nie wypowiem jak to sie do v6.

Użytkownik Świeżak Avatar MarcinPioneer
    Mieszka w
    Sokołów Podlaski
    Auto
    GIULIETTA 1.4 MA, 147 1.6TS 105KM, BMW E34 525i 24V

Domyślnie

Prawda jest taka, że diesel jest słaby i tyle, bo bez turbo to w ogóle nie jedzie. Przykład GOLF 1.9SDI, W210 2.0D, W124 2.0D i wiele wiele innych. A benzyna bez turbo i tak dobrze jedzie, a dodać jej jeszcze turbo to z takim dieslem nie ma co robić.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał xakner Zobacz post
    ale piierdolicie z tymi dieslami vs PB Ja mam 1.9jtd i osobiście wolałym 2.5 v6 + lpg, za dzwięk obroty i wygląd silnika.

I spoko za takie podejście. To po prostu twój gust i tyle My, a przynajmniej pewna część rozważa sprawy czysto techniczne.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał MarcinPioneer Zobacz post
    Prawda jest taka, że diesel jest słaby i tyle, bo bez turbo to w ogóle nie jedzie. Przykład GOLF 1.9SDI, W210 2.0D, W124 2.0D i wiele wiele innych. A benzyna bez turbo i tak dobrze jedzie, a dodać jej jeszcze turbo to z takim dieslem nie ma co robić.
    Mówimy o JTD, który jest uturbiony. Co oznacza "słaby" ? Zaglądnij na koniec instrukcji twojego samochodu i porównaj zanim popełnisz kolejny faux pas
    Dodać benzynie turbo, to zyskamy moc i wreszcie silnik, który jest niewydajny troszeczkę odzyskuje strat energetycznych, zwiększamy spalanie, bo musimy utrzymać skład stechiometryczny mieszanki i zwiększamy problemy z silnikiem (problemy termiczne turbin PB).

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    diesel nie ma nic do zaoferowania w porównaniu do benzyny i kupić go może tylko osoba która liczy sie ze spalaniem. diesla nie wybierze ktoś kogo bedzie stać żeby zalewać 12 litrów na setka.proste.
    A co to benzyna ma do zaoferowania ? Wysoko kręcony silnik ? Mały moment obrotowy ? Wysokie spalanie ? Małą sprawność energetyczną ? Co niby takiego wspaniałego ma ? Dźwięk ?

Ja kupiłem JTD dla tego, że dobrze się zbiera i jeszcze lepiej sie podkręca. To, że silnik jest sprawniejszy niż PB i mniej pali to i dobrze. Ale ze spalaniem się nie liczyłem. Jeśli lałem do poprzednika, który palił 15 l, to i mogłem kupić Alfę PB. Ale wolnossący PB i to jeszcze TS ? Nigdy. Jak już lać 15 litrów na setkę, to przynajmniej wiedzieć do czego.

A zanim upewnisz się w przekonaniu że benyny na poziomie 2000 obr. nie jadą to przejedz się jakąś większą niż powiedzmy 2.0 .
    Porównujemy samochody o podobnych parametrach. To chyba logiczne ?
    Jeśli nie, to porównajmy twojego 3.0 z Audi R10. Będzie to tak samo głupie porównanie jak to co teraz Ty sugerujesz.
    Instrukcja nawet podaje ci wyraźnie porównywalne... ale co ja się będę powtarzał. Jak nie dotarło to co dałem w załączniku wcześniej, to i wątpliwe jest to aby coś teraz do Ciebie dotarło

I do tego to śmieszne szczycenie się czasem przyśpieszenia powiedzmy na 5 . To co ty zrobisz swoim dieslem na 5 ktoś w jts może zrobić na 3 i wyjdzie to dużo szybciej niż ty zrobisz to na 4 ,bo na 3 nie dasz rady bo 1.9 nie zabradzo długą ma 3.
    \

Widać dalej nie rozumiesz o co chodzi Akurat chodziło o zakres obrotów. Ale co tam ! Czas na 5-ce widać Cię zabolał
    Na czwórce 80-120 mam 4,3 sek. Na trójce... nie żartuj Zrób to samo na piątce w tym samym czasie co ja zrobiłem. Żeby tak gołosłownie nie opowiadać to - Czekamy na Twoje video A! I chętnie zobaczę JTS-a na 3-ce 80-160.

topowa benzyna alfy jest we wszystkim lepsza od topowego diesla ,nawet lepsza jest w elastyczności na twoim ulubionym 5 biegu .
    Znowu porównujesz samochody o zupełnie innych parametrach byle tylko swoje udowodnić. Co chcesz porównać ? 3.2 GTA z 1.9 JTD16V, czy jeszcze jakąś inną niedorzeczność masz na myśli ? Szkoda z Tobą dyskutować jeśli masz taką zasadę porównywania. Po prostu mija się to z celem.

Ale uważam że możliwość wrzucenia 2 biegu i jechania na nim do 105 km/h jest lepszą opcją niż konieczność wrzucenia 4 przy takiej prędkości w dieslu.
    Zajebisty argument. Normalnie mnie powalił na kolana
    Wydaje się jakbyś nigdy w życiu nie jeździł JTD. Nawet nie znasz zakresu przełożeń skrzyni.

Czekamy na filmik ! Będę się upominał, bo bardzo mnie to ciekawi.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Mieszka w
    Sokołów Podlaski
    Auto

Domyślnie

Jeśli już to pisz po polsku,odejmij sobie turbo od Twego kochanego jtd i zobaczysz ile jest wart.Każda benzyna go objedzie z tą samą pojemnością, a nawet mniejszą. Tak samo jak sdi, ile Ci KM zostanie. Prawda boli co nie.A do instrukcji nie wiem którego mam patrzeć BMW czy ALFA, alfa jest to samochód żony i nie potrzebuje super osiągów.
    Ostatnio edytowane przez MarcinPioneer ; 18-08-2012 o 11:08

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał MarcinPioneer Zobacz post
    Jeśli już to pisz po polsku,a nie jakąś angielszczyzną zajeżdżasz, odejmij sobie turbo od Twego kochanego jtd i zobaczysz ile jest wart.Każda benzyna go objedzie z tą samą pojemnością, a nawet mniejszą. Tak samo jak sdi, ile Ci KM zostanie. Prawda boli co nie.A do instrukcji nie wiem którego mam patrzeć BMW czy ALFA, alfa jest to samochód żony i nie potrzebuje super osiągów.
    Hahaha, "faux pas" to jest akurat po francusku mały nieuczek z Ciebie

A tak wogóle to całkiem bezsensownie piszesz... Po co niby "odejmować" turbo z JTD skoro projektant To urządzenie przewidział i opracował silnik z jego uwzględnieniem...

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

i kolejny temat nakrecajacy uczestnikow ( faux pas to po francusku )

Mieszka w
    Sokołów Podlaski
    Auto

Domyślnie

Dobra dobra, przejęzyczenie. W pierwszym poście nic nie napisałem o jtd, tylko wymieniłem sdi i mercedesy., i oto mi chodziło, ale @sdero nawiązał do jtd. Z mojej strony koniec na ten temat, napisałem to co myślę. A na temat spalania i jakiś innych pierdół nic nie pisałem, wiadomo,że diesel mniej spali.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

sdero czy jak tam się to pisze sam siebie ośmiesza pisząc że kupił diesla bo go woli od dużej benzyny. a twój czas na 4 80-120 świadczy tylko o tym że nie masz seryjnego auta a przełożenia skrzyni znam lepiej od ciebie bo jtd przejechałem sporo więcej kilometrów niż ty i na 3 biegu cwaniaczku nie pojedziesz więcej niż 110 zwłaszcza że masz skrzynię 6 biegową. A co do moich porównań to co mam porównać do 2.4 jtd? 2.0 TS .Sory ale vm motori nie zrobił 3.0 jtd więc nie mam co porównać.
    http://www.zeperfs.com/fiche1056-alf...-9-jtd-16v.htm tu masz osiągi swojej klekocika w serii ,jakoś na kolana nie rzucają ,zwłaszcza sprint do setki czy 1 km ze startu i jakoś dziwnie wychodzi że te czasy pobija na przykład 1.8 ts . O matko 144 konna benzyna robi twojego super diesla ,poradzisz sobie z tym jakoś czy nie ? zabawne jest że zauważasz tylko cechy w których diesel wypadfa lepiej od benzyny a zapominasz że jest ich niewiele. I jesli dla ciebie dzwięk diesla na niskich obrotach kiedy jeździsz po mieście jest ok to nie mam ci nic do powiedzenia.
    A teraz coś tak kojarze że jesteś jacusiem co na innym forum twierdził że jego 1.9 jtd ma wyższą kulturę pracy niz v6 tdi ,tak to chyba ty. Faktycznie nie ma to jak popyrkujący 4-cylindrowy dieselek.
    I prosze nie porównuj mojego v6 do jtd ,tym bardziej do 1.9 bo grzeszych człowieku. Najpierw przejedź się 2.4 i zobacz różnicę ,potem wsiądź do v6 i zobacz że twój silnik jest na samym dole łańcucha ,a że zankomicie wywiązuje się ze swojej roli i jest znakomitym dieslem zwłaszcza w lekkiej 147 to wiem ale ciągle pozostaje tylko dieslem.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

I prosze nie porównuj mojego v6 do jtd ,tym bardziej do 1.9 bo grzeszych człowieku.
    Śmiem twierdzic iż dobrze zmodzone 1.9jtd zawstydziło by twą starą paliwożerną i słabą jak na tę pojemnosc moc w v6 Ale do v6 bez wiadra PB nie podchodź.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

jarku troszku dziwi mnie ta nagla niechec do JTD czy diesli jako takich bo miales ich kilka. benzyna i diesel to dwa rozne swiaty i odmienne filozofie. Nie ma co porównywac.
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 18-08-2012 o 22:36
    [C