Strona 14 z 30 PierwszyPierwszy ... 456789101112131415161718192021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 300

Temat: Zawieszenie skrzypi.

krissis
    Gość

Domyślnie

hej,
    odświeżam troszkę temat i mam pytanie. Od jakiegoś czasu zaczęło mi skrzypieć z lewej strony, ale tylko przy skręcie w lewo, jak jade prosto lub skręcam w prawo to nic nie skrzypi. Jakieś pomysły co to może być? Jadę niedługo do swojego mechanika więc Wasze podpowiedzi mogą mi bardzo pomóc pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Przede wszystkim niech zwróci uwagę na wahacze dolne - one lubią skrzypieć (szczególnie sworznie).
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Hej!Mam pytanie.Czytałem z grubsza wątek i nadal nie jestem do końca pewien co może być przyczyną cichych, okresowo pojawiających się, delikatnych skrzypo-stuków z okolicy lewego przedniego koła, słyszalnych głównie w kabinie i przy małych prędkościach.Każde obciążenie czy to przez hamowanie, przyspieszanie czy jazdę z wyższą prędkością albo skręcanie (na postoje też) nie powoduje tego typu dźwięków.Wzrokowo patrzyłem na górny lewy wahacz, szarpałem łapą ale, jako, że nie jestem specem, nic nie stwierdziłem.Dzisiaj jak było mokro to tych dźwięków nie było albo jechałem za krótko żeby się pojawiły.Prosze o sugestie.Pzdr.

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Jedź na stację diagnostyczną i na szarpakach sprawdzą Ci co jest do zrobienia. Najczęściej jest luz na sworzniu górnego wahacza lub pęknięta sprężyna. Sprężyny trzeba dokładnie obejrzeć bo czasem pękają na pierwszym zwoju i można tego nie zauważyć.

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Pirat drogowy Avatar m!ke
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR159 2.4 Q4

Domyślnie

Z tymi sprężynami to jest niezła masakra z tego co wyczytałem.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    podkarpackie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Witam,
    Podepnę się pod temat.
    Ostatnio zauważyłem, że moja 159 SW lubi czasem zaskrzypieć w lewym tylnym kole np. jak wysiadam z auta tak jakby sprężyna się wyprostowywała lub jak wjeżdzam na wysoki podjazd przy skręcaniu (wjeżdżając najpierw jednym przednim kołem) . Poza tym wszystko OK. Prowadzi się dobrze, nic nie stuka.
    Zauważyłem też, że gdy z tyłu siedzą 3 osoby po wjechaniu na poprzeczną nierówność (chopkę) słychać dźwięk jakby dobijało koło do nadkola ale wydaje mi się, że to też skrzypienie bo nie widać obtarć itp.
    Wydaje mi się, że po prostu zawieszenie skrzypi. Od czego zacząć, żeby nie doprowadzić do jakiegoś uszkodzenia i droższych późniejszych napraw?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Indigo Zobacz post
    słychać dźwięk jakby dobijało koło do nadkola
    Sprawdź poduszki amortyzatorów, może ta prawa się skończyła.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    podkarpackie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

W jaki sposób można je sprawdzić?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Klejek
    Mieszka w
    Białobrzegi/Mińsk Mazowiecki
    Auto
    alfa romeo 159 1,9 JTDM 16V

Domyślnie

panowie podbijam temat , bo mam problem...otóż:
    stuka, a w zasadzie tak jakby zgrzyta przy ruszaniu, jakby ktoś chciał docisnąć stara sprężynę...ale tylko przy ruszaniu i w zasadzie przy przyspieszaniu póki samochod nie zacznie w miarę płynnie się przemieszczac(dodam ze dzwiek wydobywa sie z lewego przodu, przy jeździe na wprost i przy manewrach parkingowych ).... skończyły mi sie już pomysły, bo powymieniałem tyle rzeczy, ze az mnie portfel boli zawieszenie 4 razy na szarpakach i niby sztywne, zero luzów, drazki i końcowki powymieniane, przeguby zewnetrzne sprawdzone , wewnetrzne wymienione, maglownica zrobiona i sprawdzona bo kierownica troche zle pracowala, wahacz gorny wymieniony , kola podokrecane(sam sprawdzalem), poduszki od silnika , skrzyni tez wymienione, nawet nowa osłona pod silnik wjechała.... i po prostu już powoli brakuje mi sił...nawet zaczynam rozgladac sie za nowym samochodem... ale poki co mam alfe i che miec ja sprawna, a to trzeszczenie zwyczajnie mnie irytuje!!!! Co to może być? Wahacz dolny w jakiś niewyjasniony sposób nie zdradza ze ma jakiekolwiek luzy? Czy może amortyzator albo sama sprężyna, a może poduszka amortyzatora, może łuczniki stabilizatora, albo gumy stabilizatora?? Wiecej elementów już chyba zwyczajnie tam nie ma Prosze o jakiekolwiek sensowne porady, bo ja juz nie mam pomysłów.... a wydac kolejne 3 tys nie bardzo mi sie widzi....

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Klejek nie ma koło ciebie warsztatu który by ci załatwił całe przednie zawieszenie na podmianę?
    Ja miałem stuk tylko przy pokonywaniu rond, nagle skręcanie w prawo i w lewo. Odwiedziłem trzech mechaników, na szarpakach zero luzów i jeden warsztat załatwił wahacze piasty..itp itd używane i podmieniał mi części. Jak się okazało był to górny wahacz który nie wykazywał jakichkolwiek luzów. Teraz pojawiło mi się trzeszczenie przy skręcaniu w ruchu i mechanik obstawił dużą tuleje dolnego wahacza.