Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 4567891011121314151617181920 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 199

Temat: AR 166 V6 2.5 - Zakładanie gazu.

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    kylo.... ręce opadają....
    Już się nie będę odzywał, każdy ma swój rozum, dla ciebie komora silnika jest identyczna w 166 i 156, dla mnie nie, automat to dla ciebie czyni rakietę z silnika dla mnie przymula, no chyba że zasuwasz na PDK albo SMG, dla ciebie problem ze zdrowym rozsądkiem to jazda z maksymalna prędkością po pustym Autobanie, dla mnie jazda na dziurawym torze testowym Fiata z pedałem w podłodze. Nigdy się nie dogadamy
    Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 18-01-2013 o 12:40

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    Mój goldzik może po prostu ma za sobą za duży przebieg, może na początek go zregeneruję i się zobaczy jak będzie
    No najlepiej i najtaniej
    A na tym Twoim biegunie zimna to i ocieplenie reduktora i węży by się przydało

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    dla ciebie komora silnika jest identyczna w 166 i 156,
    Jest podobna ale w 166 jest jednak wiecej miejsca
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Cytat Napisał kobielczak Zobacz post
    jeżeli ma katować samochód aby tylko instalacja była dobrze założona - no trudno. Czasem trzeba się poświęcić.
    Oby poświęcenie nie skończyło się na jakimś dzwonku. Nie bez powodu instalatorzy jadą na fotelu pasażera a prowadzi właściciel - nie chcą brać na siebie odpowiedzialności to raz, dwa że właściciel będzie tym autem jeździł i on je zna najlepiej.

arturjohny
    Gość

Domyślnie

Czytam ten temat od jakiegoś czasu, prowadzę rozmowy z gazownikiem od jakiś 2 tygodni i zdecydowałem się na:

sterownik KME,
    reduktor KME gold
    wtryski HANA pod listwę ale montowane na adaptorach kątowych
    no i reszta jak wszyscy piszą (wielozawór, przewody 8mm, ukryty wlew pod korkiem,dobre filtry,...)

Auto wstawiam dzisiaj i odbieram jutro popołudniu, wszystko ma być schowane jak na 3 stronie tematu, cena 3300zł.
    Mam nadzieję że będę zadowolony z tej konfiguracji, zdjęcia zamieszczę po odbiorze auta.

Na tą konfigurację zdecydowałem się po długich rozmowach z gazownikiem i Grześkiem (Grzesiek dzięki za pomoc ), Miałem wiele dylematów, ale im dłużej się zastanawiałem i myślałem nad tym, tym stawałem się głupszy i nie wiedziałem co zrobić. Za wiele osób, za wiele opinii - Dlatego postanowiłem poprosić Grześka o pomoc na prv.
    Temat dla mnie był ciężki bo swoją alfa jeżdżę już 6 lat i teraz dopiero się zdecydowałem na gaz, a nie ma co ukrywać auto nie jest młode i cena gazu to prawi połowa wartości tego auta

Wrażenia z jazdy opisze w połowie tygodnia, po odbiorze we wtorek od razu muszę jechać 200km więc troszkę ją przegonię - jak warunki pogodowe pozwolą (kawałkiem będę jechał naszą nową autostradą - może KME gold nie zamarznie - a myślę że nie)

- - - Updated - - -

A zapomniałem dodać mam 166 2.5V6 z 2000roku, z przebiegiem 242000km, skrzynia manualna. Gazownik sprawdził oczywiście spaliny i odczyty z OBD (wyszła mi uszkodzona, pracująca w małym zakresie sonda lambda przed katalizatorem)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kobielczak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Ja dzis o 18 odstawiam Julkę na montaż gazu. Odbieram ją w czwartek wieczorem / piątek rano.

Mam ciągle dylemat jaki reduktor założyć. KME GOLD - przy mojej jeździe pewnie zamarznie, AC 01 czerwony - nie trzyma ponoć dobrze ciśnienia, a do zaproponowanego Magic Jet 3 - nie mam przekonania - bo puszczają często gaz do układu chłodniczego - a tego obawiam się najbardziej...

Co robić ?

arturjohny
    Gość

Domyślnie

Ja już mam kupionego golda i nie będę tego zmieniał (pewno się właśnie montuje), zadaj sobie pytanie ile razy będziesz nim cisnął tak że ci "zamarznie"? Ja myślę że mi nigdy nie zamarznie, jest to reduktor do 300 czy 350KM tak więc ma zapasu strasznie dużo (auto ma 190KM), nie znam się za bardzo na tym ale sądzę że nie będę miał z nim problemów.
    Ale to każdego indywidualna decyzja, jak napisałem, nie włączałem się wcześniej do rozmowy, bo im więcej ludzi tym więcej opinii i człowiek tylko głupieje. Jak widzisz sterownik też inny wybrałem, będę miał KME a nie STAGA - ceny są zbliżone, tak więc to nie była decyzja finansowa, ale miałem inne powody

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Mianowicie? Jak Grzesiek doradził to pewnie jest OK, ale czemu akurat KME?

W reduktorach nie o moc chodzi, ale o wydatek i stabilność cieplną. A właśnie z tym ma problem gold

arturjohny
    Gość

Domyślnie

sterownik KME bo nie odbiega jakością od STAGA a ma możliwość niepodpinania go pod OBD co w tak starym aucie może przynosić problemy. Nie chcę się rozpisywać na temat swoich decyzji bo wiem że będą osoby które poprą mnie i osoby które będą przeciw, nawiąże się długa dyskusja i ani ja ani kolega kobielczak nie upewni się w swojej decyzji. Powiem za jakiś czas jak to wszystko śmiga

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    Mianowicie? Jak Grzesiek doradził to pewnie jest OK, ale czemu akurat KME?

W reduktorach nie o moc chodzi, ale o wydatek i stabilność cieplną. A właśnie z tym ma problem gold
    Z przeprowadzonego wywiadu środowiskowego, warsztat do którego kolega oddaje auto bazuje od lat na elektronice KME, lepiej niech zrobią na tym co dobrze znają zamiast kazać im się uczyć STAGa na aucie kolegi, w razie jakichś problemów mieli by potem tylko pretekst do zwalenia winy że coś jest nie tak przez elektronikę której nie chcieli montować ;] KME do tego silnika jak najbardziej się nadaje, inna sprawa że KME również nie stoi w miejscu jeśli chodzi o rozwój elektroniki, ich nowe KME NEVO to świetna elektronika lepsza od STAGa wg. opinii moich zaprzyjaźnionych warsztatów.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kobielczak Zobacz post
    Ja dzis o 18 odstawiam Julkę na montaż gazu. Odbieram ją w czwartek wieczorem / piątek rano.

Mam ciągle dylemat jaki reduktor założyć. KME GOLD - przy mojej jeździe pewnie zamarznie, AC 01 czerwony - nie trzyma ponoć dobrze ciśnienia, a do zaproponowanego Magic Jet 3 - nie mam przekonania - bo puszczają często gaz do układu chłodniczego - a tego obawiam się najbardziej...

Co robić ?
    Powiem tak, Jeśli uważasz że GOLDa zmrozisz to szukaj coś innego. Co do M3 nadal sceptycznie jestem nastawiony, wiem jak zbudowany jest "młynek" w którym ogrzewane jest lpg, nawet jak jednoczęściowy jest obecnie to i tak puścić może na żebrowaniu z racji przekroju ścianek, miałem okazję naprawiać auto po puszczeniu gazu w płym przez M3 i dziękuję za niego nawet po modyfikacji, wysadziło wyrównawczy, chłodnicę i co najgorsze nagrzewnicę której wymiana była katorgą ;/ Kwestia ACR01 powiem tyle, jak się ma dobrą sztukę bez feleru to obrobi 250KM, ale jak się trafi felerna z tnącym się regulatorem to działa wybiórczo, jednego dnia jest cacy innego co klepnięcie w gaz zrzutka na PB - mam obecnie AC R01 w moim GT 3.2 i termiczne bardzo mocny reduktor, ciśnieniowo obrabia wyhamowane 247KM ze spadkiem 0,3bar w 1,3bar roboczego co jak na jeden reduktor w cenie poniżej 300pln jest dobrym wynikiem, tyle że nie od razu trafiłem na w pełni sprawną nową sztukę ;]
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Grześ a patrzyłeś w te osc z niko? Bo sam jestem ciekaw jak on sie sprawuje. Ja mam padniety termostat wprawdzie, przełaczenie ustawione na 15 stopni, 600 obrotów, ale jakoś nie zauważam różnicy między paliwami...
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl