Rozumiem, że jak gumowanie i wibracje nie ustały po zmianie płynu, to wina leży po stronie maglownicy tak?
Naturalnie zbiornik zmieniłem, pisałem wcześniej. Zmieniłem zbiornik + płyn i wciąż gumuje i lekko wbiruje kierą. Dodatkowo stuki w zawieszeniu na nierównościach.
Nie doczytałem wcześniej, że pisałeś o zbiorniczku. Ja też miałem stuki i gumowanie podczas skrętów zwłaszcza zjeżdżając z chodników, podobno luzy na maglownicy mogły to powodować i z mechanikiem zdecydowaliśmy się oglądnąć magiel. Miał bardzo zardzewiałą listwę i faktycznie luz dlatego pomimo jeszcze nie rozszczelnionego magla zdecydowałem się na regenerację, ponieważ rozszczelnienie było kwestią czasu a najgorsze byłoby żeby to się stało gdzieś na trasie. Porobiłem wszystkie te rzeczy i tylko lekkie stuki pozostały które były związane z wahaczem górnym dopiero co wymienionym dlatego nie braliśmy go pod uwagę a jednak. Tobie nie chcę radzić wymianę magla bo to już spore koszty się robią ale możesz go oglądnąć po ściągnięciu osłon z drążków i przyglądnij się zawieszeniu.
Witam,
napiszę swoje odczucia w sprawie wymiany zbiorniczków na nowe. Wracając z pracy pod samym domem usłyszałem dziwne odgłosy pompy wspomagania. Po otwarciu maski, pompa i alternator pod nią w płynie, w zbiorniczku piana. Okazało się, z pękł przewód wysokiego ciśnienia od pompy na tym krótkim gumowym kawałku przy pompie. Przewód zdjąłem, dałem do zarobienia, koszt 120 zeta. Przy okazji wyjąłem zbiorniczek i co się okazało, sitko leżało sobie na dnie. Wymyłem, wypłukałem, zamontowałem czyściutkie sitko,zarobiony przewód i zbiorniczek, nowy płyn i wszystko działa. Także polecam zabieg czyszczenia zbiorniczka przed zakupem nowego. U mnie jest to oszczędność rzędu 140 zł. Pozdrawiam.
Koledzy, mam takie pytanie. Zauważyłem niewielki ubytek płynu wspomagania. Kilka miesięcy temu był w okolicach minimum, teraz jest pod minimum. Maglownica sucha. Chcę dolać płynu i obserwować, ale nie potrafię ustalić który mam - czerwony, czy zielony. Mój płyn jest po prostu koloru oleistego. Czy płyny się mieszają i mogę dolać dowolny - nie chodzi o dużą ilość, ale wiem że jesli się nie mieszają to wystarczy żeby zrobić bałagan.
dolej obojętnie jaki byle spełniał normę Dextron III, nic się nie stanie
Nie do końca. Jeśli ma zielony (GI/R) to nie może wlać DIII. Te płyny nie są mieszalne. Simon musisz ustalić jaki masz kolor. Nabierz w strzykawkę i wrzuć fotkę.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10