Strona 15 z 40 PierwszyPierwszy ... 5678910111213141516171819202122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 392

Temat: Multiecuscan (MES) dla Giulii/Stelvio (tylko dyskutujemy tu funkcje)

Użytkownik Świeżak
    Auto
    czarne

Domyślnie

Cytat Napisał marekkoczta Zobacz post
    50 euro to licencja, mesa możesz kupic u chińczyka bo i tak stamtąd są wszystkie. pmf factory to dobry wybór.
    Ale ja właśnie pytam o licencję. Elm'a sobie kupię w PMF jak nie zadziała żaden z moich.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klonek
    Auto
    159 2.0 JTDm

Domyślnie

Z tego co pisze na stronie ("You can buy a license from this web site or from one of the distributors"), to bym się nawet nie zastanawiał i brał opcję w €.
    Niezła przeginka z tym 360 PLN.

Ja kupowałem 4 lata temu przez allegro, ale szczerze nie pamiętam jaka była różnica w cenie wtedy. Teraz sobie myślę, że może przepłaciłem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał MietasM Zobacz post
    Głupie pytanie, ale gdzie kupowaliście MESa? W PMFactory czy bezpośrednio na multiecuscan.net? Różnica w cenie jest dość drastyczna 360 PLN vs 50 EUR. Pytanie czy są jakieś różnice w licencjach?
    a za 360 nie dają Ci jeszcze kabelka i adapterów? PMFactory sprzedawało same licencje też, sam od nich kupowałem kiedyś za 250zł (ale to było dawno temu)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2.0T

Domyślnie

Teraz komplet od PMFactory kosztuje 400zł, w komplecie licencja, cd ze sterownikami, ELM i 2 adaptery.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    czarne

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    a za 360 nie dają Ci jeszcze kabelka i adapterów? PMFactory sprzedawało same licencje też, sam od nich kupowałem kiedyś za 250zł (ale to było dawno temu)
    No właśnie nie. Z kabelkami chcą 400. A mam w domu kilka ELMów, które używałem do S-Maxa i Kugi. Jeden jest nawet z przełącznikiem. Może któryś zadziała. Ale nawet przy obecnym kursie EUR różnica w cenie licencji jest za duża.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super

Domyślnie

Ściągnij najpierw wersję bezpłatną i sprawdź czy ELM-y będą działać. Z reguły licencję kupuje się od tego kto wytworzył dany produkt a nie od pośrednika.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

A mam w domu kilka ELMów, które używałem do S-Maxa i Kugi. Jeden jest nawet z przełącznikiem. Może któryś zadziała
    Mój stary ELM ze 159--ką się łaczy z Giulia niestety nie chciał. Kupiłem od PM nowy kabelek + przejściówki, od [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] moduł SGW i teraz jest ok. z diagnostyką.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

No właśnie nie. Z kabelkami chcą 400. A mam w domu kilka ELMów, które używałem do S-Maxa i Kugi. Jeden jest nawet z przełącznikiem. Może któryś zadziała. Ale nawet przy obecnym kursie EUR różnica w cenie licencji jest za duża.
    i
    Cytat Napisał Marek156/159sw Zobacz post
    Ściągnij najpierw wersję bezpłatną i sprawdź czy ELM-y będą działać. Z reguły licencję kupuje się od tego kto wytworzył dany produkt a nie od pośrednika.
    no to podrożało w ostatnich miesiącach. z drugiej strony nie uwierzycie ile czasem trzeba czasu poświęcić na wsparcie (a czasem i nerwy utrzymać na wodzy) z klientem indywidualnym. ot parę dni temu wysłałem do Danii bypass. wczoraj otrzymuję "miły" email bez witam czy cokolwiek, coś w stylu: "czy to działa w ogóle? podłączył i pisze mu że SGW dalej jest i że ma 1000 błędów których nie da się w ogóle skasować" no i zero proszę o podpowiedź, co robię źle, czy dziękuje czy pozdrawiam, zero podpisu.
    no więc na dzień dobry trzeba było grzecznie acz stanowczo klienta doprowadzić do porządku, czyli coś w stylu żeby się uspokoił i pisał do mnie przestrzegając pewnych zasad szacunku i nie zwalał winy na produkt. potem że mu gwarantuje że produkt jest sprawny i najlepszy na rynku a jego problemy wynikają z niewiedzy w temacie i to co widzi jest po prostu normalne aczkolwiek dla laika wygląda przerażająco. zadałem mu 9 pytań, odpisał częściowo, okazuje się że zrobił jakieś zmiany proxi, bez adapterów (OBDLink jakiś więc adaptery muszą byc), no i ma powywalane proxi, a to że SGW pokazywało przed proxi, to normalne bo MES czyta konfig a nie detektuje SGW. no i co teraz. napisałem mu że w sumie to mógłbym dalej nie pomagać a przynajmniej nieodpłatnie, no ale że trochę mu pomogę (liczę że może chociaż mnie gdzieś na ichnich forach zarekomenduje jako kogoś kto nie musiał a jednak pomógł wyjść z opresji). dałem mu listę wytycznych i dopytanie o pozostałe sprawy których nie odpowiedział. ponad sprzedaż już ze 40 minut poświęciłem a jeszcze daleko do końca tematu. generalnie na każdą sprzedaż trzeba zainwestować jakiś czas, czy to przed (marketing, doradztwo, telefon - często wysłuchać historii motoryzacyjnej, BMW tak miało a Lexus śmak itp) czy po jako support. przy sprzedaży detalicznej trzeba wziąć pod uwagę ryzyka typu zwrot (wtedy oddajemy kasę towar + wysyłka), prowizje (allegro teraz to 10% lub 14% przy promowaniu (jakiś rok temu było jeszcze 7.5 i 10% odpowiednio), ebay 5% (ja jeszcze 3% dodatkowo promocja oferty) +paypal z wymuszonym przewalutowaniem i opłatami bez VAT ok 7-9% (zależy skąd płatność), szybkie przelewy 1.2-1.8% też bez VAT wszystko od całej kwoty z VAT i wysyłką). Są ryzyka z wysyłkami - np ostatnio dopłacałem drugie tyle za przesyłki które wróciły z Francji i Belgii ze względu na niemożliwość dostarczenia bo firmy się zamknęły przez COVID (korzystałem z brokera kurierskiego wcześniej ale nic nie mogłem decydować i mnie w tyłku mieli, teraz od jakis 2 tyg DHL Express, ale dopłacam 4EUR z marży towaru bo wysyłki nie chciałem już ruszać - jest 15EUR w EU a płacę 18 no i paypal bierze swoje), te przesyłki musiałem wysłać kolejny raz (tym razem DHL Express) tak więc totalnie w plecy na 2 produktach sprzedanych. Powiem Wam że coraz częściej zastanawiam się czy nie zdać się na dystrybutorów. Z instrukcji nowych serii już usuwam sprawy typu w razie pytań kontaktować się ...(mój email) itp, teraz piszę że ze sprzedawcą.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 17-04-2020 o 23:19
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Kilka lat temu kupiłem viaken stn1170 do moich fordów. Po dokupieniu kabelków doskonale działa z Stelvio i MES.
    Licencję naturalnie kupiłem od producenta.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    czarne

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    i

no to podrożało w ostatnich miesiącach. z drugiej strony nie uwierzycie ile czasem trzeba czasu poświęcić na wsparcie (a czasem i nerwy utrzymać na wodzy)
    Uwierzymy. Od lat produkujemy i sprzedajemy oprogramowanie. Znam z autopsji wszystkie opisane przez Ciebie historie, a jeszcze mógłbym dorzucić kilka nowych. Problem niestety jest taki że część resellerów/dystrybutorów kończy sprzedaż wystawieniem faktury, a jak się coś dzieje w okolicy naszego oprogramowania, to po prostu daje klientowi nasz telefon. Ile ja routerów już skonfigurowałem choć to nie był mój problem, ile problemów w sprzęcie i systemie zdiagnozowałem... i to nie u klientów którzy zapłacili grubą kasę za kilkanaście czy kilkadziesiąt licencji, bo tacy mają swoich informatyków czy sieciowców. Najwięcej roboty jest z takimi co zapłacili stówkę resellerowi a potem on się na nich wypiął. Niemniej jednak MES podrożał u dystrybutora a nie u producenta. [emoji848]