Strona 15 z 84 PierwszyPierwszy ... 567891011121314151617181920212223242565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 836

Temat: Kupiłem 159 1.9 JTS - zapraszam do wymiany uwag i doświadczeń

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Z tego co wiem to ten problem dotyczy głównie 2,2. Nie słyszałem o tym przy 1,9.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MK22
    Mieszka w
    Ch-ce
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 m-jet 150 KM Q2

Domyślnie

2.2 jts jeżdżę od niecałego miesiąca. Nie powiem, że z wyboru, bo nie planowałem kupić JTS-a, ale z racji, że samochód był w bardzo dobrym stanie i przede wszystkim z salonu to się długo nie wahałem.
    Jeżeli chodzi o spalanie:
    Miasto- mieszkam w niedużym mieście, więc każdy wyjazd liczy od dwóch do pięciu kilometrów. Daje mi to średnie spalanie na poziomie 12.5 litra na 100 kilometrów. Jak jeżdżę po Gdańsku, trochę dłuższe odcinki to Alfa spala średnio 9.5 litra.
    Trasa- w trasie udaje mi zejść do 7.5 litra na 100 kilometrów, tylko tu od razu nadmienię, że jeżdżę w miarę spokojnie nie kręcąc ciągle silnika pod czerwone pole. Wyprzedzam na szóstce albo na piątce i nie przekraczam 130 km/h. Agresywnie traktowanie powoduje wzrost do. ok 10 litrów.
    Autostrada- Cóż... pozwolę sobie tylko krótko napisać, że chwila zapomnienia na A1 (30 kilometrowy odcinek) kosztowała mnie jakieś 10 litrów paliwa.

Dla mnie spalanie jest ok, zważywszy na to, że służbowy Bravo t-jet palił dużo więcej niż Alfa.
    Motor jest bardzo dynamiczny, sprawia wrażenie jakby był ''uszyty na miarę'' do tego samochodu. Bardzo elastyczny i dynamiczny, już od samego dołu. Jezeli chodzi o subiektywne odczucia- to znacznie lepsze są na fotelu pasażera.
    Jeżeli chodzi o łańcuch rozrządu, to w moim samochodzie był podobno wymieniony. Komputer diagnostyczny nie pokazuje żadnych błędów odnośnie jego działania, więc mam nadzieję, że ten problem mnie nie dotknie. Mój obecny przebieg to 107 000 km.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar paweldante
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Mój przebieg 103 000 Km i tez żadnych problemów czy objawów rozciągniętego łańcucha
    Alfa Romeo 146--->147-->156-->GT-->159--> Brera-->Maserati GranTurismo--> Nie ma to jak mieć plany na przyszłość

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MK22
    Mieszka w
    Ch-ce
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 m-jet 150 KM Q2

Domyślnie

Bella nie lubi zimna i krótkich odcinków... Spalanie: 15.7 na 5 kilometrach

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał MK22 Zobacz post
    Dla mnie spalanie jest ok, zważywszy na to, że służbowy Bravo t-jet palił dużo więcej niż Alfa.
    Baju baj...jeśli swoją 159 jeździłbyś tak jak tym Bravo (samochód dużo lżejszy + silnik w technice downsizingu) to proporcje byłyby raczej odwrotne.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Cezar_DE Zobacz post
    Kwestia spalania jest zawsze BARDZO subiektywna, więc bardzo prawdopodobne, że ktoś kto jeździ Alfą z silnikiem 1.9 może mieć wyższe spalanie od kogoś innego w Alfie 2.2. Ja bym się tym nie sugerował. Różnica w spalaniu spowodowana tylko czynnikiem ludzkim sięga 30% (głównie styl jazdy, ale też stosowanie zasad ecodrivingu, itp.).
    Rozumiem, że piszesz o różnicach w prowadzeniu, między "nul" i "full", ale w tym przypadku nie mamy do czynienia z taką opcją, sądząc po wpisach kolegi ujeżdżającego 2,2 JTS

Cytat Napisał Cezar_DE Zobacz post
    Wydaje mi się, że ogólnie mówiąc (po lekturze forum/opinii na internecie) 2.2 pije trochę więcej,
    Kłopot w tym, że opinie kolegi paweldante wskazują na coś wręcz przeciwnego, dlatego rad bym wyjaśnić to zadziwiające, jak widać nie tylko mnie, zjawisko

Użytkownik Rowerzysta Avatar Cezar_DE
    Mieszka w
    Bad Homburg
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS '07 Nero Carbonio

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Rozumiem, że piszesz o różnicach w prowadzeniu, między "nul" i "full", ale w tym przypadku nie mamy do czynienia z taką opcją, sądząc po wpisach kolegi ujeżdżającego 2,2 JTS
    Miałem na myśli ogólnie czynnik ludzki - nie tylko jazda "null"-'full', ale również kwestia przewidywania różnych zdarzeń na drodze, jazda wybiegiem, nie wciskanie gazu kiedy nie trzeba, itd... Poza tym zdecydowany (czasami nawet agresywny) styl jazdy może być oszczędniejszy od jazdy bardzo zachowawczej. Swojego czasu wychodził bardzo ciekawy miesięcznik "Auto Technika Motoryzacyjna", gdzie w jednym z numerów sprawa spalania była bardzo wnikliwie rozłożona na czynniki pierwsze. Jeden z konkluzji była następująca: Najbardziej efektywna praca silnika spalinowego zawiera się w przedziale obrotów odpowiadającym 80-90% maksymalnego momentu napędowego.

Co do spalania kolegi paweldante, to mnie też bardzo ciekawi ta zagadka

Seboo159
    Gość

Domyślnie

Nie wiem mam spory problem z wyborem silnika.
    Chciałem 1.9 ale zastanawiam się też nad 2.2 tak z ciekawości ile płacicie ubezpieczenia za te silniki, chodzi o pełne jeśli takie macie?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    była Alfa Romeo 159 SW 2,2 JTS Distinctive 2006

Domyślnie

Cytat Napisał Seboo159 Zobacz post
    Nie wiem mam spory problem z wyborem silnika.
    Chciałem 1.9 ale zastanawiam się też nad 2.2 tak z ciekawości ile płacicie ubezpieczenia za te silniki, chodzi o pełne jeśli takie macie?
    Polisy są bardzo zróżnicowane. Ubezpieczając w listopadzie swoją 159 przy 60% zniżki OC i chyba 30 AC pakiety (pełne czyli wykupiona amortyzacja, naprawa na oryginalnych częściach, bez udziału własnego) kosztowały w okolicach 3000 zł. Za to Benefia zaproponowała ok. 1750 za cały rok
    Miałem ostatnio malutką przygodę i uszkodzeniu uległ zderzak. Likwidacja szkody przebiegła bez problemów. Wycenili zgodnie z polisą czyli części nowe i oryginalne.

Seboo159
    Gość

Domyślnie

O dzięki za info, dużo zależy też od wartości pojazdu.
    Obecnie płacę 2140zł za Abartha 1.4 155KM z 2009r, ubezpieczenie na teścia 60% zniżek ale wartość pojazdu 38 i to podbiło składkę.