Kupował ktoś alternator Hella? Można spać spokojnie?![]()
Kupował ktoś alternator Hella? Można spać spokojnie?![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Witam,
Co trzeba rozkręcić ażeby odkręcić regulator alternatora? Pozostała śruba koło szpilki podwójne kółko i pojedyńcze i coś więcej? Jaki rozmiar klucza (dla podwójnego kółka) ktoś pamięta? te duże to 8 a ta mała?
Wysłane z mojego MEIZU M6 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez strus ; 26-04-2019 o 20:57
Regulator to jest tylko ta plastikowa część po prawej ze szczotkami. Ty pokazałeś śruby (u góry) od mostka prostowniczego a go bez odlutowania nie wyjmiesz.
Ta mała śrubka jest na wkręt ph1 albo nasadka 6. Jednak trzeba mieć dobre bity bo są te śrubki bardzo kruchliwe i jak objedzie to nie odkręcisz.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
miedzy czasie dopatrzyłem się że jest tam krzyżak , mimo wszystko dziękuję. Możliwe że powtórzę temat ale mam pytanie co jeszcze może paść w alternatorze? zmieniłem regulator i dupa i jest jeszcze gorzej bo wcześniej miałem 12,2V teraz 11,9.
Witam
Czy jest możliwość przerobienia i założenia alternatora z polifta (z wtyczka z dwoma pinami) jeśli tak to w jaki sposób?
Wysłane z mojego MEIZU M6 przy użyciu Tapatalka
Witam
Kilka dni temu w mojej 159 1.9jtdm 8v zaczęły przygasać światła zwłaszcza pod obciążeniem silnika, robiły się wręcz żółtawe.
Mechanik stwierdził że regulator napięcia jest do wymiany, po wymianie na Mgnetti Marelli (regulator +robocizna 270zl) problem pozostał, światła mimo tego że już nie przygasają nadal delikatnie mrugają zwłaszcza na biegu jałowym, wszystkie światła -te w kabinie też.
Jaka może być przyczyna?
Na moim alternatorze nie ma naklejki/tablicy znamionowej może mi ktoś powiedzieć jaki powinien mieć prąd ładowania 100A, 120A czy 140A ?
Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś zamiennika, komutator wyglądał na zdrowy, nie wiem jak się sprawy mają z tymi diodami..
Ostatnio edytowane przez AlfaOne ; 19-11-2019 o 21:42
Samochód jest czymś więcej niż naszą własnością, jest cząstką nas, naszą wizytówką. Można powiedzieć, że jak piękna kobieta, zegarek czy nóż jest to kolejna "biżuteria" dla prawdziwego faceta..
Alfa Romeo 159
Jakie jest napięcie ładowania?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10