Mi się z tyłu ułamał ten ząbek trzymający szybę - przewierciłem plastik i założyłem opaskę zatrzaskową - 5 minut roboty.
Mi się z tyłu ułamał ten ząbek trzymający szybę - przewierciłem plastik i założyłem opaskę zatrzaskową - 5 minut roboty.
Ja wreszcie wymieniłem ten mechanizm na nowy zamiennik. I działa!![]()
Chociaż miałem problem jak ukręciłem śrubę z tego stelażu po którym jeździ szyba![]()
jest: Opel Astra K Hatchbag 1,4 150KM (2018 - ????)
jest: Alfa Romeo 159 Sportwagon 1,9 JTDm 8v(2014 - ????)
była: Alfa Romeo 156 Sedan 1,9 JTD(2010 - 2014)
ja wymienilem na prawym tyle, a teraz musze wymienic lewy![]()
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Mi też niespodziewanie opadła szyba lewy tył... to jakaś wada fabryczna skoro wszystkim lewy tył pada a przecież tamtej szyby najmniej się używa...
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Mi też padł chyba lewy tył, tzn nie tyle mi padł co taka przypadłość jest w egzemplarzu który niedawno kupiłem. Po wciśnięciu przycisku otwierania szyby słyszę tylko trzaski i pracę silniczka, a szyba ani drgnie.
Ja musiałem wymienić mechanizm (silniczek był sprawny)
Okolo 250 zl za część z robocizną
Ja również wymieniałem w sobotę lewy tył.
Kupiłem zamiennik BLIC 6060-00-AL0107 za 170 zł w Intercars.
Ale pojawił się mały problem. Mianowicie szyba nie domyka się do końca. Chowa się ledwo za uszczelkę zewnętrzną. Z zewnątrz nie widać ale podczas jazdy słychać, że szyba jest niedomknięta.
Ktoś miał podobny problem? Podnośnik jest raczej dobrze zamontowany, wszystkie śruby na miejscu.
Jeśli chodzi o wymianę mechanizmu to polecam najpierw rozebrać i zobaczyć co się zepsuło. Jeśli urwała się sama plastikowa łapa to można ją dokupić na allegro za 40 zł (ślizg szyby), można też próbować naprawić. Z tego co czytałem sam mechanizm też jest naprawialny - w zależności od tego co się popsuło.
No u mnie niestety już linki dostały się do mechanizmu i narobiły syfu... kupiony cały mechanizm, wymieniony i jest git![]()
jest: Opel Astra K Hatchbag 1,4 150KM (2018 - ????)
jest: Alfa Romeo 159 Sportwagon 1,9 JTDm 8v(2014 - ????)
była: Alfa Romeo 156 Sedan 1,9 JTD(2010 - 2014)