Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 188

Temat: Fotelik dla dziecka

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Wiem o który filmik chodzi. Problem w tym, że jeśli dziecko jest źle zapięte do fotelika to oczywiście wypadnie.
    Nie wiem jednak czy wiesz, że producenci fotelików z półką udowodnili przed sądem, że źle użyto ich produktu i dlatego manekin wypadł.
    Nie zastosowano się do instrukcji, tylko po prostu wsadzono manekin i już. Na filmie wyraźnie widać, że brakuje specjalnej wkładki, która zapobiega takiej właśnie sytuacji.

Źle zapnij dziecko w fotelik z pasami to też wyleci przy dachowaniu.

Poza tym- najczęściej wypadki polegają na zderzeniach. Przy czołowym zderzeniu półka jest milion razy bezpieczniejsza od tych z pasami. Zupełnie inaczej się siły rozkładają i dziecko lepiej znosi skutki stłuczki lub mocniejszego dzwona (nie mówię, że bez szwanku to bo niemożliwe). Wgryź się w temat porządnie, a może się sam przekonasz.

Nic nam po oglądaniu filmików jeśli nie rozumiemy do końca co na nich jest

Oglądanie filmików na YouTube z napisem "wstrząsające" zawsze powoduje u mnie szyderczy chichot

P.S. Nie, nie jestem producentem, dystrybutorem ani sprzedawcą fotelików. Trochę rozumu zostało po polibudzie, czytać ze zrozumieniem też potrafię, a w kwestii bezpieczeństwa mojej córeczki przekopałem pół internetu i rozmawiałem z kilkoma tuzinami osób.
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 31-05-2016 o 13:12
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 Jtd 8V

Domyślnie

Tego czy udowodnili przed Sądem że użyli tego nieprawidłowo nie wiem, może masz rację skoro znalazłeś takie informacje. Ja nigdy nie przekonam się do takiego rozwiązania. Założenie, że większość wypadków to zderzenia czołowe lub tylne też do mnie nie przemawia bo jeżdżę na wypadki (nie drobne stłuczki) i widzę coś innego. Ja nigdy nie przekonam się do takiego rozwiązania bo gdyby było takie super to wszyscy producenci wycofywali się z takiego rozwiązania a producenci samochodów montowali by takie coś w samochodach. Ostatnio sam szukałem fotelika i powiem szczerze, że nie widziałem takiego rozwiązania u producentów, nikt w sklepie mi go nie polecił, może to póki co egzotyka. Nie chcę żebyś sobie pomyślał, że w mojej opinii jesteś złym ojcem bo wybrałeś takie rozwiązanie, ale ja bym tego nie wybrał

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Rozumiem, ale chodzi mi o to, że przy takich uderzeniach ("zwykłe" dzwony) dziecko lepiej "leci", tzn są mniejsze urazy szyi itd.... no i zapewnia też ochronę przy dachowaniu (pomimo prób manipulacji). Dlatego moim zdaniem jest to lepsze rozwiązanie.
    Czy to rozwiązanie jest idealne? Cholera ręki sobie uciąć nie dam. Wolałbym jednak tego nawet w najmniejszy sposób nie sprawdzać.

Nie twierdzę również, że fotelik z pasami jest gorszy. Po prostu te z półkami są "lepsze" na dzwony i wbrew manipulacjom- równie bezpieczne przy dachowaniu.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 Jtd 8V

Domyślnie

Z ciekawości masz gdzieś jakieś linki z opisem tych fotelików, testów itd. Chętnie poczytam jeśli masz jakieś sprawdzone wiarygodne informacje.

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Nie mam... ja ten fotelik w zeszłym roku kupowałem. Wszystkie linki poszły w niepamięć...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar feagle
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 1.9jtdm sw

Domyślnie

hej

Czy ktoś z was miał okazję montować dwa foteliki RWF w 159-tce?
    Mało tego 1 na tylnym siedzeniu i 1 na przednim (za kilka miesięcy ten fotelik pójdzie również do tyłu)?

Na razie skłaniam się do zakupu dwóch Max Way-ow i nie mam pojęcia czy się zmieszczą w jednej linii (chyba jednak wiele zależy od tego jak dużo miejsca zostawi się na nogi).

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kartuzy
    Auto
    159 sw 1.9jtdm qtronic ti

Domyślnie

Cytat Napisał feagle Zobacz post
    hej

Czy ktoś z was miał okazję montować dwa foteliki RWF w 159-tce?
    Mało tego 1 na tylnym siedzeniu i 1 na przednim (za kilka miesięcy ten fotelik pójdzie również do tyłu)?

Na razie skłaniam się do zakupu dwóch Max Way-ow i nie mam pojęcia czy się zmieszczą w jednej linii (chyba jednak wiele zależy od tego jak dużo miejsca zostawi się na nogi).
    Musisz zmierzyć w samochodzie czy będą pasować. Jeden za drugim raczej się zmieści. Ważne żeby dało się wygodnie ustawić fotel kierowcy kiedy fotelik powedruje do tyłu, a z tym bywa różnie. Zwłaszcza kiedy fotelik nie ma regulacji odległości od oparcia tylnej kanapy.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar feagle
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 1.9jtdm sw

Domyślnie

gdyby ktoś był zainteresowany to udało mi się znaleźć fotelik o takiej wielkości , że zmieściłem dwa / jeden za drugim.
    To Axkid Wolmax.

Fotelik jest fajnie zrobiony i tani jak na RWF.
    Ten zamontowany na przednim siedzeniu udało się ustawić tak, ze nie zasłania lusterka (z dzieciakiem w środku jest troszkę trudniej,zwłaszcza jak się wierci, ale da się z tym żyć (wystarczy się czasami troszkę pochylić)).
    Foteliki, żeby się zmieściły (nie dotykały fotela kierowcy i deski a jednocześnie było wystarczająco miejsca na nogi) muszą być dość mocno spionowane , ale moim dzieciakom to nie przeszkadza. Jeżeli zasną to oczywiście głowa im zbytnio opada do przodu, ale tutaj mocniejsze pochylenie fotelika nie zawsze pomoże (ja kupiłem opaski na głowę za parę złotych i świetnie się sprawują w takich sytuacjach)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

Panowie i Panie. Przeczytałem te 15 stron i nadal mam mętlik. Potrzebuje fotelika do przedliftu ze skórą. Niemowlę. Wymagania mam takie: isofix, baza żeby potem wpiąć do niej coś innego i najlepiej by te nosidełko można było wpiąć do wózka. Nie wiem czy to możliwe ale taki system byłby dla mnie optymalny. Dzięki temu wózek zajmował by mało miejsca i zmieściłby się w sedanie. Oczywiście bezpieczeństwo itd to oczywista sprawa. Z ceną się liczę dość wysoką. Ma ktoś coś takiego lub miał podobne priorytety i mógłby polecić?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Mam i śmiało polecam Maxi cosi family fix (baza) i nosidełko Cabrio fix. Zestaw jest dobrej jakości i wygodny w użytkowaniu. Cena też znośna. Mój młody zaczyna już z niego wyrastać, więc wiem co piszę
    Taki mankament, że nie da się do tej bazy zamontować fotelika nr 2. Tzn jest dedykowany maxi cosi, ale mi osobiście się nie podoba. Będę szukał czegoś na pasy.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10