Temat: Alfa Giulia- 2015

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jak alfę kupi vag to będą wypluwać co rok nowy model dla forumowiczów
    Jak na razie nie liczcie na to

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Jeżeli Julka tego nie zmieni, to pomału ludzie zaczną to zauważać.
    Problem w tym, że Julka jest technicznie "nijaka". Nie ma tylnego napędu, nie jest najmocniejsza, nie spala 3 litry na setkę, nie brzmi jak Ferrari, po prostu trochę ładniejszy wóz niż inne. A żeby zakasować BMW 3 np. trzeba by zrobić silnik 300KM, który brzmi jak V8 w wydaniu Maserati i pali 5 litrów na setkę. Raczej mało prawdopodobne.
    To nie są czasy, kiedy Giulia wychodząc na rynek miała kosmiczny współczynnik Cx, była lekka, genialnie skręcała i miała silnik, do którego nikt z masowych producentów nie był w stanie się nawet zbliżyć .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    Tak, dokładnie tak uważam. Myślisz że pokazanie modelu którego sprzedaż zacznie się co najmniej rok później to dobry pomysł? Tracisz największy argument jakim jest zaskoczenie, jeśli nie rozumiesz tych mechanizmów to nie będę Ci ich tłumaczył, tak po prostu jest. Jeśli chcesz zrobić coś z niczego, czyli dokładnie tak jak w tym przypadku to wszystko musi być zajebiście zgrane w czasie a pokazanie auta i wypuszczenie na rynek 12 miesięcy później to kpina.
    Ta zasada działa w przypadku aut dla wybranych, LaFerrari, Bugatti czy RR, tam pokazanie auta to złapanie bogatych dla których czas oczekiwania i limitacja aut podnosi prestiż, no bo auto które dostajesz od ręki każdy 'wieśniak' może kupić. A nowa AR ma konkurować ze zwykłymi autami. Jak będzie ładna a trzeba czekać rok to większość ludzi pomyśli "fuck it" i weźmie coś od konkurencji.
    nie raz nie dwa zdarzało się, że dane auto było wprowadzane do sprzedaży po pół roku, czasami po roku od prezentacji, nie wspominając ile czasu mija od pierwszych testów do produkcji. Ciekawym przykładem jest nowy Ford Mondeo, wprowadzony do sprzedaży w Europie po dwóch latach od premiery. Także argumenty o przestarzałości i zaskoczeniu są inwalidami.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Problem w tym, że Julka jest technicznie "nijaka". Nie ma tylnego napędu, nie jest najmocniejsza, nie spala 3 litry na setkę, nie brzmi jak Ferrari, po prostu trochę ładniejszy wóz niż inne. A żeby zakasować BMW 3 np. trzeba by zrobić silnik 300KM, który brzmi jak V8 w wydaniu Maserati i pali 5 litrów na setkę. Raczej mało prawdopodobne.
    No OK, szału nie ma, chociaż QV zła też nie jest. Ale nie o to mi chodziło - chodziło mi o postrzeganie "niezawodności/awaryjności" - 159 bardzo poprawiła to postrzeganie i jeżeli Julka i Mito nie popsują tego trendu, to marka zmierza pomału w kierunku poprawy wizerunku (w tej kategorii)
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Tutaj jak najbardziej zgoda, ale jeśli Alfa będzie stała na jednej półce z PSA, VW czy Koreańczykami, to nikt jej nie kupi chociażby ze względu na sieć serwisów czy salonów sprzedaży. Spójrz, ile po Poznaniu jeździ Masearti, a ile Porsche. Najbliższy salon/serwis widelca? W-wa albo Berlin, Porsche jest na miejscu. Jak ktoś z Konina będzie szukał samochodu, to w tym aspekcie Alfa na pewno przegra. Musi nadrabiać w innych. MOCNO.

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    Ciekawym przykładem jest nowy Ford Mondeo, wprowadzony do sprzedaży w Europie po dwóch latach od premiery. Także argumenty o przestarzałości i zaskoczeniu są inwalidami.
    Akurat w przypadku Forda zarówno Mondeo, jak i najnowszego S-Maxa przyczyną było przeniesienie całej produkcji do innej fabryki.

Śmieszy mnie takie gadanie, że Sergio nic nie zrobił od początków swoich rządów. Przecież on URATOWAŁ całą grupę Fiata! Pewnie, plany były jakie były z nową Alfą, ale nastał kryzys, problemy finansowe, itp. Co z tego jakby wprowadził nowy model Alfy 4 lata temu, jakby po roku marka stała się niewypłacalna i zbankrutowała?! VAG tylko na to czekał.
    Tak jak ktoś pisał, powinniśmy być już potentatami na rynku motoryzacji skoro tylu specjalistów tutaj jest

Muszą wcześniej zaprezentować design auta, bo w końcu muszą zacząć testować 'normalne' auta, a nie ciągle skurczone Ghibli. Jak przedstawiają ogólny design Alfy Romeo to pewnie też zaczniemy widzieć SUV w 'normalnej' skórze, a nie jako 500X.
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Tutaj jak najbardziej zgoda, ale jeśli Alfa będzie stała na jednej półce z PSA, VW czy Koreańczykami, to nikt jej nie kupi chociażby ze względu na sieć serwisów czy salonów sprzedaży. Spójrz, ile po Poznaniu jeździ Masearti, a ile Porsche. Najbliższy salon/serwis widelca? W-wa albo Berlin, Porsche jest na miejscu. Jak ktoś z Konina będzie szukał samochodu, to w tym aspekcie Alfa na pewno przegra. Musi nadrabiać w innych. MOCNO.
    Jak ktoś chce kupić Maserati to pojedzie choćby do Berlina... to nie jak na forum, że "nie chce jechać 200km bo mogę pojechać na marne"
    Porsche ludzie kupują dlatego, że chcą mieć Porsche, a nie dlatego, że salon jest obok Żabki za rogiem

Wydaje mi się, że jeśli ktoś chce kupić nową furę to się kobznie do salonu...nawet i kilkadziesiąt km. W przypadku serwisowania Alfy nie ma problemu, bo Fiat jest wszędzie (ale zgodzę się, że jakość w sensie wyglądu jest słabiutka- nie wiem jak jakość w sensie mechaniki bo nie korzystam).
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Akurat w przypadku Forda zarówno Mondeo, jak i najnowszego S-Maxa przyczyną było przeniesienie całej produkcji do innej fabryki.

Śmieszy mnie takie gadanie, że Sergio nic nie zrobił od początków swoich rządów. Przecież on URATOWAŁ całą grupę Fiata! Pewnie, plany były jakie były z nową Alfą, ale nastał kryzys, problemy finansowe, itp. Co z tego jakby wprowadził nowy model Alfy 4 lata temu, jakby po roku marka stała się niewypłacalna i zbankrutowała?! VAG tylko na to czekał.
    Tak jak ktoś pisał, powinniśmy być już potentatami na rynku motoryzacji skoro tylu specjalistów tutaj jest
    W końcu jakiś normalny głos na forum.
    Jest czas siania i czas zbierania. Co gorsza wysiew nastąpił w kryzysie. Ale mamy dzięki temu FCA z przejętym w znacznej części przemysłem motoryzacyjnym USA. Już zaczynają się zbiory: vide Renegate, 500X który zbiera zajebiste recenzje bo ma jakieś tam bebechy z Renegata. I dla Alfy nastąpią dobre lata. Nie ma się co porównywać do VAGa - niech Włosi robią swoje, a że tempo mają inne...

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Porsche ludzie kupują dlatego, że chcą mieć Porsche, a nie dlatego, że salon jest obok Żabki za rogiem
    Znam kilka osób, które stać na takie samochody - wierz mi, to jest jedno z głównych kryteriów wyboru, bo oni nie mają czasu, a do dużych pieniędzy nie dochodzi się zazwyczaj romantyzmem, tylko pragmatyzmem. Znam gościa, który ma w garażu Maserati, Ferrari, Carrerę... Najczęściej jeździ ML-em, bo jest po prostu wygodny.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

To są lemingi. Ja mówię o ludziach

Heheh nie no spoko. Może tak mi się tylko wydaje... bo ja mógłbym po auto marzeń pojechać tych parę km
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond